Buldan, bu kurulda Abdullah Öcalan’ın da yer alacağını ifade etti.

İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Faik Özgür Erol ile uzun yıllar İmralı’da Öcalan’la birlikte tutuklu bulunan Veysi Aktaş, İstanbul Taksim’de düzenlenen toplantıda medya temsilcileriyle bir araya gelerek sürecin geldiği aşamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Buldan Abdullah Ocalan Silahsizlanma Ve 20160178 1087 Amp

“Önemli bir eşik aşıldı”

Faik Özgür Erol, çerçeve yasanın sürec açısından önemli bir aşama olduğunu belirterek, yasanın daha kapsamlı bir demokratikleşme ve Kürt sorununun çözüm perspektifi içermesini istediklerini ancak mevcut koşullarda gelinen noktanın bu olduğunu söyledi.

Erol, yasanın uygulanmasıyla birlikte yaklaşık 4 bin tutuklunun serbest kalabileceğini, 75 binin üzerinde soruşturma ve kovuşturma dosyasının da düzenlemeden etkilenebileceğini ileri sürdü.

Buldan: “Yasanın taslağını son gün gördük”

Pervin Buldan ise çerçeve yasa hazırlanırken taslağı Öcalan’a götürmek istediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini belirtti.

Buldan, yasanın çıkmasından bir gün önce iktidarın hukukçu kurmaylarıyla görüşmeler yapıldığını ve taslağı ancak yasanın Meclis’ten geçeceği günün sabahında görme imkanı bulduklarını söyledi.

Bahçeli’den Seçim Sisteminde Reform Mesajı: “Yeniden Düzenlenmeli”
Bahçeli’den Seçim Sisteminde Reform Mesajı: “Yeniden Düzenlenmeli”
İçeriği Görüntüle

Buldan ayrıca Öcalan’ın sürece ilişkin yaklaşımını aktararak, silahlı mücadelenin sona ermesi ve siyasi mücadelenin devreye girmesi yönünde bir dönem oluşturulmaya çalışıldığını ifade etti.

“Öcalan, silahsızlanma ve siyasallaşma kurulunda yer alacak”

Buldan, çerçeve yasa sonrasında oluşturulacak kurullara ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Üst kurulun 24 Ağustos’ta ilk toplantısını gerçekleştireceğini belirten Buldan, toplantının ardından alt kurulların oluşturulması için sürecin başlayacağını söyledi.

Buldan, alt kurullardan birinin silahsızlanma ve siyasallaşma kurulu olacağını belirterek, Abdullah Öcalan’ın bu kurulda yer alacağını ifade etti.

Buldan ayrıca kadın kurulunun oluşturulması gerektiğini daha önce devlet yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde gündeme getirdiklerini söyledi.

Dem Parti’de yeni yapılanma mesajı

DEM Parti’nin 6 Eylül’de kongre yapacağını hatırlatan Buldan, bu kongrenin yasal zorunluluk nedeniyle gerçekleştirileceğini ve asıl kapsamlı değişimin daha sonraki süreçte yapılacağını söyledi.

Buldan, Öcalan’ın yeni bir parti yapılanmasından söz ettiğini belirterek, tüzük, program ve kadro değişikliklerini içeren yeni bir yapılanma ve hareket için çalışmaların 6 Eylül’deki kongrenin ardından başlayacağını ifade etti.

Aktaş: “Yeni bir hukuki zemin oluşturuldu”

Veysi Aktaş ise çerçeve yasanın Meclis’ten geçmesiyle Kürt sorununun çözümü açısından önemli bir eşik aşıldığını savundu.

Aktaş, bundan sonraki aşamanın demokratikleşme süreci olduğunu belirterek, sürecin ilerleyen dönemlerinde yeni bir anayasa ve toplumsal sözleşme tartışmasının gündeme gelebileceğini söyledi.

Aktaş ayrıca sürecin toplumdan kopuk yürütülmemesi gerektiğini belirterek, kalıcı bir barış için sürecin toplumsallaşmasının önemine dikkat çekti.

Kaynak: HABER MERKEZİ