Bahçesaray Kadın Kooperatifi’ne ait el sanatları işletmesi, unutulmaya yüz tutan ahşap işçiliğini yeniden canlandırıyor. Atölyede yedi kadın bir araya gelerek ceviz ağacından masa, sehpa, dekoratif kutu ve çeşitli tasarım ürünleri üretiyor. Tamamı el emeğiyle yapılan ürünlerde, ömrünü tamamlamış ceviz ağaçları değerlendiriliyor.

7 Kadın 1 Sanat

Atölyede sadece geleneksel üretim değil, aynı zamanda çağdaş sanat tekniklerine de yer veriliyor. Ahşap yakma sanatıyla desenler oluşturuluyor, iplerle yapılan ‘string art’ ve tellerle desenlenen filografi gibi tekniklerle hem estetik hem de özgün ürünler tasarlanıyor. Bu çeşitlilik, atölyeyi yalnızca bir üretim alanı değil, aynı zamanda bir sanat merkezi haline getiriyor.

Vanspor’un Kritik Maçındaki İlk 11’i Belli Oldu
Vanspor’un Kritik Maçındaki İlk 11’i Belli Oldu
İçeriği Görüntüle

El sanatları eğitmeni Hamza Çölgeçen Bahçesaray’daki atölyenin yanı sıra Van şehir merkezinde de öğrencilere eğitim vererek ahşap işçiliğini yeni nesillere aktarmaya çalışıyor. Geçmişte evlerde ve işletmelerde yaygın kullanılan ahşabın, günümüz teknolojisiyle geri planda kaldığına dikkat çeken Çölgeçen, son yıllarda ahşaba yeniden ilginin arttığı belirtiyor.

İşletme, ürünlerini maliyetine yakın fiyatlarla satışa sunarak hem unutulan bir sanatı yaşatmayı hem de bölge halkına el emeği ürünler kazandırmayı amaçlıyor.

Kadın Ve Sanat

Muhabir: Büşra TEKİN