Emzirme ödeneği ile ilgili sorular...

   SORU: İyi çalışmalar Hocam Ben Yaklaşık 8 Yıldır Ayni İş yerinde   Çalışıyorum Yakında İnşallah Anne Ola cam Ve Emzirme ödeneğinden nasıl yararlanırım Teşekkürler .Yeliz?

  CEVAP: Merhabalar Yeliz hanım kardeşim şimdiden Anneliğinizi tebrik ediyorum durumunuza baktığımızda  8 yıllık çalışan olduğunuzu belirtmişsiniz buna göre Emzirme ödeneğinden yararlanabilmek için 120 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olması ve 4/1(b) kapsamındaki sigortalıların prim ve prime esas herhangi bir borcunun bulunmaması gerekmektedir ve herhangi bir borçunuz yoksa Emzirme ve diğer haklarından faydalanırsınız...

  SORU:Hocam Çalışanın iş yerinde Ansızın geçirdiği  kalp krizleri iş kazası sayılır mı?

  CEVAP: Merhaba Okurumuz 5510 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi hükmüne göre, sigortalının anılan maddede sayılan hal ve durumlardan birinde meydana gelen ve herhangi bir olay sonucu bedence veya ruhça arızaya uğraması hali iş kazası sayılmaktadır.
Ancak, burada göz önünde bulundurulması gereken husus, öncelikle bir olayın var olması ve bu olay ile sonuç arasında bir ilişki bulunması, diğer bir deyimle "neden" ile "sonuç" arasında bir bağlantının olmasıdır.
Sigortalı işyerinde ve işini yaparken veya iş yapmadan geçirdiği sürelerde işverenin emrine amade iken dış etkenlerden kaynaklanan bir neden sonucu kalp krizi geçirirse, kalp krizinin sonucu (ölüm veya arızalar) işyeri dışında gerçekleşse bile bunun bir iş kazası sayılması gerekmektedir çünkü iradenizin dışında yaşandığı içindir der kanun koyucular.
 
  SORU: Yasin Bey Hocam Her hangi Bir İş Yerinde Çalışan Kişi  Ücretli izinli Bulunduğu sırada, Başka bir iş yerinde Arkadaşlarını Ziyaret Maksadıyla gittiği yerde Düşmesi sonucu Herhangi Yaralanma veya el kol  kırılması durumunda  iş kazası sayılır mı?

CEVAP: Merhabalar Değerli Okurumuz Kanunlarımız Böylesi Yaralanmalar sonucu çalışanın beli bir süre çalışamayacak Sigortalının izinli olduğu süre zarfında iş yeri ile olan hukuki münasebeti, yani hizmet akdi devam ettiği, için dolayısıyla sigortalılık vasfını kaybetmediğin den, 5510 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi hükmüne göre iş kazası sayılmaktadır.
 
 SORU: Yasin Hoca Benim Sorum Şu Şekildedir  Bay Yada Bayan Kişilerin 4/1(b) Kapsamındaki Sigortalıların Borcunun Bulunması Halinde Geçici iş Göremezlik Ödeneği verilir mi Verilirse Şartları Nelerdir?

  CEVAP : İyi günler  Kıymetli Okurumuz 2013 tarihinden bu yana bakıldığında 4/1 (b)Yani Eski Bağ kurlular  İçin Yerinde Ve Çok Kapsamlı Çalışmalar Yapıldığını Hep Beraber Şahit Olduk Örneğin Sosyal Güvenlik Kurumunun Yeni Çlışmalarının Biride Budur Ve Bakıldığında 5510 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde 4/1(b) Kapsamındaki Sigortalıların Geçici iş göremezlik ödeneği Alabilmesi için prim ve prime ilişkin her türlü borcunun ödenmiş olması şartı Bulunduğundan, borcu bulunan bu sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği verilmez.
  Ancak, borçlu olan 4/1(b) Kapsamındaki Sigortalıların borcunu ödemesi ve beş yıllık Zaman aşımı süresini de Geçirmemesi halinde Geçmişte hak ettiği Geçici iş Göremezlik Ödeneği  Söz Konusu Şahısa Ödenmektedir Der Kolaylıklar Dilerim.

YORUM EKLE