Van Büyükşehir Belediyesi tarafından dün alınan kararla 223 personelin iş akdine son verilmesi üzerine işten çıkarılan belediye çalışanları, Van Sanat Sokağı’nda toplanarak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından kalabalık, karara tepki göstermek amacıyla yürüyüş düzenledi.

“İşçiler Tüm Yasal Süreçlere Uygun Şekilde İstihdam Edildi”

Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamada, işten çıkarılan personelin tüm yasal prosedürler gözetilerek İŞKUR üzerinden işe alındığı vurgulandı. İşçilerin adli sicil kontrollerinin yapıldığı, Valiliğe resmi bildirimlerin eksiksiz iletildiği ve hukukun öngördüğü sürelerin titizlikle takip edildiği ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Rojin Kabaiş dosyasında yeni perde: Avukatından çarpıcı açıklamalar!
Rojin Kabaiş dosyasında yeni perde: Avukatından çarpıcı açıklamalar!
İçeriği Görüntüle

“Halkı şunu açıkça bilmelidir: İşten çıkarılan emekçiler; İŞKUR üzerinden, tüm yasal prosedürler işletilerek alınmış, adli sicil kontrolleri yapılmış, Valiliğe resmi bildirimleri yapılmış, hukukun öngördüğü tüm süreler titizlikle gözetilerek işe başlatılmıştır. Valilik, kayyum atamasından önce yasal süre içerisinde dönüş yapmamış ve bu işçiler aleyhine belediyeye bir bildirimde bulunmamıştır.”

Yetkililerin keyfi uygulamalarda bulunduğu iddia edilen açıklamada, daha önce de benzer şekilde işten çıkarılan ve mahkeme kararıyla geri dönen işçilerin yeniden işten çıkarıldığı belirtildi.

“Bu Karar Derhal Geri Çekilmelidir”

Basın açıklamasında, işten çıkarma kararının geri çekilmesi çağrısı yapılırken, şu maddeler öne çıktı:

  • 223 işçinin işten çıkarılmasına ilişkin açıklama derhal geri çekilmelidir.
  • Mahkeme kararıyla iade edilmiş emekçileri tekrar işten atmak suçtur.
  • Bu işten atmalara karşı hukuki yollara bugün itibariyle başvurulacaktır.
  • Kayyumun işçileri değil, Van’ın kaynaklarını yağmalayanları hedef alması gerekiyorsa önce kendine ve çevresine bakmalıdır.
  • Bu işten çıkarmalar adı geçen barış sürecine karşı bir provokasyon girişimidir, bir sabotajdır.

Açıklamada ayrıca, işten çıkarılanlar arasında engelli yurttaşlar, kronik hastalığı bulunanlar ve ailelerinin tek geçim kaynağı belediye maaşı olan birçok kişinin yer aldığına dikkat çekildi.

Muhabir: Mehmet Halil aslan