VATSO, Van'ın sorunlarının çözümü için talepte bulundu

Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Cumartesi günü Van'a gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan talepte bulundu. VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük şehri olan, İran'la en uzun sınıra sahip, dünyanın en büyük sodalı deniz kenarında bulunan Van'ın eksik olan sorunları hakkında talepte bulundu.

VATSO, Van'ın sorunlarının çözümü için talepte bulundu

Van'ın Sınır Ticareti'nden Kuzey Van Gölü Demiryolu'na, Çevre Yolu'ndan, Van Şırnak Karayolu'na, stadyumdan otogara Van'ın birçok sorununun çözüm beklediğini belirten VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, bu sorunların biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Van'da gençleri tutabilecek veya istihdam edecek  büyük bir yatırımların olmayışının kendilerini üzdüğünü belirten Başkan Kandaşoğlu, Van'ın yoksulluk sırasında 77. Sırada yer aldığını vurguladı.

"VAN İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan taleplerde bulunan VATSO Başkanı Kandaşoğlu, "Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük şehri olan, İran'la en uzun sınıra sahip, dünyanın en büyük sodalı deniz kenarında bulunan Van'ın eksik olan sorunlarını Sayın Cumhurbaşkanına talebi ve arzusuzdur. Fakat bu sorunlar çözülmeyecek sorunlar değildir. Sınır Ticaretinden Kuzey Van Gölü Demiryoluna, Çevre Yolundan, Van Şırnak Karayoluna, stadyumdan otogara Van'ın sorunları çözüm beklemektedir.  Van'ın sorunları yanında potansiyelleri de vardır. Muazzam tarihi zenginliğe ve doğal güzelliğe sahiptir. Türkiye'deki toplam mera alanının yüzde 10'u Van sınırları içindedir. Güneşi en çok gören ildir. Van denizi gibi bir değere sahiptir. En önemlisi de nüfusu gençtir. Yaş ortalaması 22 civarındadır. Van'da gençleri tutabilecek veya istihdam edecek  büyük bir yatırımımızın olmayışı bizleri üzmektedir. Bu nedenle her ay 2 - 3 gencini dışarıda iş kazalarında kaybetmektedir. Bu durum bizleri derinden üzmektedir. Van'ın nüfusu depremden sonra ilk kez nüfusu 2021'de azalmıştır hem de yoksulluk sırasında 77. Sıraya düşmektedir. Bu Van için tehlike çanların çaldığını göstermektedir. O yüzden sorunların çözülmesi elzemdir. Bizim Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan yukarıda saydığımız sorunlarla birlikte kısa vadede yapılması gereken 7 talebimiz olacaktır" dedi.

"ÇARPANAK ADASI TURİZME KAZANDIRILMALI"

Öncelikli olarak Çarpanak Adası'nın turizme kazandırılması gerektiğini belirten Başkan Kandaşoğlu, "Çarpanak Adası da en az Akdamar Adası kadar değerli ve önemlidir. Adanın içindeki kilise yüz yıllar önce yapılmış, orijinal mimariye sahiptir. Kilise define avcıları nedeniyle ciddi tahribata uğramıştır. Bu kilisenin acil koruma altına alınması, restore edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte çevre düzenlemesi ve adaya tekne ulaşımının sağlanması adayı çekici kılacaktır. Bunun en yakın zamanda programa alınması Van turizmi için iyi olacaktır" diye konuştu.

"TEMSİLCİLİK İÇİN VAN EN İDEAL İLLERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR"

Van'da Dışişleri Bakanlığı Yurtiçi Temsilciliğinin açılması talebinde bulunan Kandaşoğlu, "Dışişleri Bakanlığı Yurtiçi Temsilciliği 7 ilde vardır. Bu iller İstanbul, İzmir, Edirne, Antalya, Hatay, Gaziantep ve Diyarbakır'dır. Dışişleri Yurtiçi Temsilciliği Doğu Anadolu Bölgesinde yoktur. Temsilcilik için Van en ideal illerin başında gelmektedir. Van'da açılacak temsilciliğin Van turizmine ve ihracatına ciddi katkısı olacaktır. Bu temsilcilik Van'ı uluslararası arenaya taşıyacaktır" ifadelerini kullandı.

"ÇALDIRAN - ÇİLLİ VE BAŞKALE - GELİNCİK KAPILARININ AÇILMASINI İSTİYORUZ"

Çilli ve Gelincik Sınır Kapıları'nın da biran önce açılması gerektiğini vurgulayan Başkan Kandaşoğlu, "Van İran'la en uzun sınıra sahiptir. Sınır uzunluğu yaklaşık 300 km'dir ve bu sınırda tek kapı faaliyettedir. O da Saray - Kapıköy Sınır Kapısı. Bu kapı Van için yetersiz kalmaktadır. Biz Van'ın kuzeyinde bulunan Çaldıran - Çilli ve Van'ın güneyinde bulunan Başkale - Gelincik Kapılarının da açılmasını istiyoruz. Bu 2 kapının açılması Van ve bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır" dedi.

"VAN EMLAK DEĞERİ YÜKSEK OLAN BİR İLDİR"

Halk Bankası Van Bölge Koordinatörlüğü'nün kurulması talebinde bulunan Kandaşoğlu, "Halk Bankası Van Bölge Koordinatörlüğünün kurulması Vanlı esnaf ve iş insanlarının işlerini kolaylaştıracaktır. Bunun Van'ın komşu illerindeki esnaf ve iş insanlarına da faydası olacaktır. Kredi çekmek isteyen esnaf ipotek değeri için diğer bölge müdürlüklerinden gelecek ekspertiz raporunu beklemeyecektir. Van emlak değeri yüksek olan bir ildir. Ama farklı illerde bulunan banka bölge müdürlükleri bunun farkında değildir, Desteğinizle büyük bir uğraşla Van'a kazandırdığımız KGF Doğu Anadolu Bölge Temsilciliğinin aniden kapanması gerçekten Van'ın ticari alanın da ciddi bir darbe vurmuştur bu kapanmaya hiçbir anlam verememekteyiz. Kredi Garanti Fonu KGF Van Şubesi 2 yıl önce kapatıldı. Tüccar ve sanayici zor durumda kaldı. Kredi çekmek isteyen iş insanımız kefalet için Diyarbakır'a gitmektedir. Sadece Doğu Anadolu'da KGF Bölge Temsilciliği yoktur. Doğu Anadolu'da kimi iller Trabzon'a, kimi iller Diyarbakır'a kimi iller ise Adana'ya bağlıdır. Biz tüm Doğu Anadolu illerinin Van'da kurulacak KGF Doğu Anadolu Bölge Temsilciliğine bağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

"VAN'I BATIYA VE GÜNEYE AÇAN KUSKUNKIRAN TÜNELİDİR"

Kuskunkıran Geçidinin çift tüplü olması gerektiğini belirten Kandaşoğlu, "Türkiye'de tek tüplü tünel Van'ı batıya ve güneye açan Kuskunkıran Tünelidir. Van - Bitlis arasında bulunan tünelin tek tüp olması nedeniyle hemen hemen her ay ölümlü trafik kazalarına yol açmaktadır. Bu tünelin çift tüplü olması elzemdir. Muhakkak yıl içinde programa alınmalıdır. Bununla birlikte Van'ı güneyden İran ve Hakkâri'ye bağlayacak olan Güzeldere Tünelinin de bitirilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"VAN GİRİŞİMCİ BİR KENTTİR"

Van'da Teknoloji Geliştirme Merkezinin (TEKMER) Kurulması gerektiğini söyleyen Kandaşoğlu, "Van girişimci bir kenttir. Gençleri teknolojiye meraklıdır. Van'da da genç girişimciler ve yazılımcılar vardır. Bunları tek çatı altında toplayacak ve önlerini açacak TEKMER'e ihtiyaç vardır. Bölgede TEKMER sadece Bitlis'te var. İstiyoruz Van'da da olsun. Van TEKMER ve benzeri kuruluşlar sayesinde Ortadoğu ve Orta Asya'nın girişimcilik merkezi olacaktır ve bu sebeple de hep söylüyoruz ya Van genç nüfusa sahiptir işte tam gençlerinde istediği gibi bir merkez olacaktır. Tüm dünyaya da hizmet verebilecek bir il konumuna gelecektir. Biz özel sektör olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.

"VAN'IN GENÇLERİ SİZLERDEN MÜJDE BEKLİYOR"

Vanlıların stadyum müjdesi beklediğini vurgulayan Kandaşoğlu, "2011 yılının Ekim ve Kasım aylarında ilimizde meydana gelen peş peşe iki yıkıcı depremlerin ardından şehrin ve insanlarımızın hayatında birçok şey değişti.  Depremde eğitim kurumlarından, konutlara iş yerlerinden spor alanlarına kadar büyük zararlar gören yapıların başında Van Atatürk Şehir Stadyumu'nun geldiği herkesin malumudur. Ülkenin en çok genç nüfusuna sahip olan ve iki milyon nüfuslu şehrimiz de, 2011 yılından bu yana yeni stadyum sözüne rağmen halen modern bir stadyumun olmayışını tarafınıza bildirmek istiyorum. Amatör spor kulüplerinin bölge adına bir merkez olabilir Ülkemize ve Dünyaya futbolcu yetiştirecek fırsatlar Van'da bulunmaktadır yeter ki bu alt yapı eksiklikleri tamamlansın ve Van'da birkaç tane deniz kenarında futbol sahaları olsun. Dünyanın en ünlü kulüpleri yazın iklimden dolayı kesinlikle burada idmana geleceklerdir. Sportif alanlarda yapılacak çalışmaların sizlerin talimatıyla gerçekleşeceğine inanıyoruz.  Van'ın gençleri sizlerden müjde bekliyor. Bu 7 talebimizin 2022 yılı içinde gerçekleşmesi durumunda Van yeniden eski özgüvenine kavuşacaktır. Yeniden cazibe merkezi olacaktır. Bu çalışmalar yatırımcıya güven verecektir. Van'dan batıya göç duracaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan bu konularda destek istiyoruz ve sıraladığımız 8 madde için harekete geçilmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29