Vanlı muhasebecilere enflasyon düzeltmesi semineri…

Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, TÜRMOB ve SÜRGEM işbirliğinde 'Vergi Usul Kanunu Kapsamında Uygulamalı Enflasyon Düzeltmesi' eğitim semineri düzenlendi.

Vanlı muhasebecilere enflasyon düzeltmesi semineri…

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen eğitim seminerine, Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yakup Örenci, Tesmer Yönetim Kurul Üyesi ve önceki dönem Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin, SÜRGEM Eğitmeni Uygar Balcı ve Van'daki muhasebeciler katıldı.

Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, TÜRMOB ve SÜRGEM işbirliğinde düzenlenen seminerde, SÜRGEM Eğitmeni Uygar Balcı, katılımcılara vergi düzenlemeleri kapsamında enflasyon düzeltmesi hakkında detaylı bilgiler verdi.

ÖRENCİ: "MEVCUT KOŞULLARDA ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULAMASI İKİ AŞAMADA YAPILACAKTIR"

İlk olarak kürsüye çıkan ve katılımcılara hitap eden Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yakup Örenci, 2004 yılından sonra ülke genelinde enflasyon muhasebesi uygulaması yapıldığını belirterek, "Yüksek enflasyon işletme bilançolarını bozduğu, MDV ve bunların kaynağı olan öz varlıklar gibi değerlerin, güncelliğini yitirmesi sonucunda, fiktif karlar üzerinde vergiler ödemek zorunda kaldığı hepimizin bildiği bir gerçektir. Ülkemizde yüksek enflasyonunun yaşadığı 1990'lı yıllardan sonra 5024 sayılı yasa ile 2004 yılında, enflasyon muhasebe uygulaması yapılmış, daha sonra enflasyonunun düşmesi sonucunda, izleyen yıllarda enflasyon muhasebesi uygulaması yapılmamıştır. 2021 yılında yaşanan yüksek enflasyon koşulları nedeniyle enflasyon düzenlemesi koşulları tekrar oluşmuş, ancak 7352 sayılı yasa ile VUK geçici 33 madde eklenerek 31 Aralık 2023 tarihine ertelenmiştir. Mevcut koşullarda enflasyon düzeltmesi uygulaması iki aşamada yapılacaktır. Birincisi 2023 Hesap dönemine ait Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri ekinde, düzeltme öncesi ve hem de düzeltme sonrası bilançoları birlikte verilecektir. İkinci aşamada da 2024 yılında geçici vergi dönemlerinde, enflasyon düzeltmesi uygulamasına devam edileceği 555 sıra numaralı VUK tebliğde de geçici vergi Beyannamesi ekine düzeltme bilançosu eklenmesi gerektiği belirtilmiştir" dedi.

"BUGÜN EĞİTİMİMİZİN İKİNCİ AŞAMASINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Geçici vergi beyannamelerin ekinde bilançonun eklenmemesi hususunun ertelenmesi talep ettiklerini söyleyen Başkan Örenci, "Geçici dönem olması nedeniyle, 2024 yılı geçici vergi dönemlerinde enflasyon uygulaması yapılmaması daha doğru olduğu, 2024 yılı için geçici vergi dönemlerinde 2024 yılın sonunda topluca yapılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Bilindi gibi 1998 yılında bu yana devam eden uygulamaya göre, geçici vergi beyannamesinin ekinde bilançoya yer verilmemekte, mizanda hareketle sadece gelir tablosunun hazırlanması ve beyannameye eklenmesi idare tarafında da bugüne kadar yeterli görülmüştür. Çünkü bilançonun hazırlanması için özel bir zaman gerekmekte başta Türk Ticaret kanunu ve VUK çerçevesinde bütün kontrollerin yapılması ve nihai hesaplamaların yapılması gerekmektedir. Zaten tüm bunlar idare tarafından düşünülerek, geçici vergi dönemlerinde bilanço çıkarılmasına gerek görülmemiştir. Nitekim Geçici Vergi beyannamelerini verilme usul ve esasları hakkındaki 217 numaralı Gelir Vergisi Tebliğ ile 555 Sıra numaralı VUK genel tebliğ de geçici vergi beyanname verilmesi hususu birbiri ile uyuşmamaktadır. Umarım 2024 yılında geçici vergi beyannamelerin ekinde bilançonun eklenmemesi hususunun ertelenmesi hem isteğimiz hem de talebimizdir. Hepinizin bildiği gibi enflasyon düzeltmesi uygulaması nedir ne değildir? Yasal altyapısı nedir? Nasıl bir hazırlık yapılması gerektiği, vergisel etkileri nelerdir? Aralık 2023 tarihine yine bu salonda eğitimimizi 20 gerçekleştirmiştik. Bugün ise eğitimimizin ikinci aşaması olan uygulamaya yönelik eğitimimizi sunumunda gerçekleştireceğiz. Değerli hocam bizleri bu konuda bilgilendirecektir. Bu salonu bize tahsis eden Van TSO Başkanı Necdet Takva ve Genel Sekreter Cengiz Aras çok teşekkür ederim. Bu eğitim sürecinde bizlere ciddi katkı sunan TÜRMOB Genel Başkanımıza ve Genel Sekreterine çok teşekkür ederiz. Eğitimin faydalı ve yararlı geçmesini diliyorum" diye konuştu.

ŞAHİN: "TÜRMOB OLARAK SİZLERİN SORUNLARINI MASAYA YATIRIYORUZ"

Daha sonra söz alan Tesmer Yönetim Kurul Üyesi ve önceki dönem Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin ise, TÜRMOB'un enflasyon muhasebesinin yapılmasında önemli rol oynadığını belirterek, "TÜRMOB'un, dünyanın hiçbir yerinde olmayan ciddi yatırımlar yaptığını bilmenizi isterim. Özellikle milyonlarca lira para vererek dışarıdan alamayacağınız eğitimleri SÜRGEM sayesinde alabiliyorsunuz. TÜRMOB olarak iki ayda bir Ankara'da bir araya gelerek, sizlerin sorunlarını masaya yatırıyoruz. Nasıl yol alabiliriz diye çaba sarf ediyoruz. Her alanda sorunlarımızı dile getirmeye çalışıyoruz. Muhasebecilerimize yönelik çok güzel programlar var. Bunları incelemenizi istiyorum. Bize sunulan ücretsiz hizmetlerin değerini bilmemiz gerekiyor. İnşallah önümüzdeki süreçlerde kendi mülkümüze ait daha güzel salonlarda bir araya gelme fırsatı bulunuruz. Bununla ilgili gerekli çalışmalar yapacağı. Eğitimimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Son olarak söz alan SÜRGEM Eğitmeni Uygar Balcı, katılımcıları detaylı bir şekilde bilgilendirdi.

Balcı, konuşmasının ardından kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER