Vanlı Gençler AB Fırsatları hakkında bilgi sahibi oluyor

Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Avrupa Gençlik Yılında liseli gençlerle bir araya geliyor! Çalışma kapsamına gençlere hem Avrupa Fırsatları'nı anlatıyor hem de onları Siber Zorbalık'la mücadelenin birer parçası haline getiriyor.

Vanlı Gençler AB Fırsatları hakkında bilgi sahibi oluyor

Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eurodesk Temas Noktası'nın yaptığı stratejik planla belirlediği ihtiyaçlara göre kurumun Avrupa Yılı 2022 temel hedefleri belirlendi.

1- Yereldeki 500 gence ulaşarak Eurodesk ağını ve işlevini anlatmak (gençleri AB fırsatları hakkında bilgilendiren geniş bir Avrupa ağı);

2- Yereldeki 500 gençte Erasmus+ ve AB fırsatları farkındalığı oluşturmak;

3- Yereldeki 100 gençle yapılacak Siber Zorbalıkla mücadele atölyeleriyle gençlerin bu probleme karşı hem farkındalıklarını hem de hiç bir zaman yalnız olmadıkları bilincini arttırmak.

Van MEM bu kapsamda okulların son iki haftası içinde 3 okulumuzu ziyaret etti. Öncelikle Eurodesk'i tanıttı, sonra Erasmus+ ve ESC'den bahsetti en sonda da Siber Zorbalıkla Mücadele atölyelerini uyguladı.

Siber Zorbalıkla Mücadele etkinlikleri Hırvatistan Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen "CYBERSAFETY" isimli Erasmus+ Okul Eğitimi Stratejik Ortaklıklar projesinin faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilmiştir. Bu projedeki ortaklar; Ivan Cankar İlkokulu (Hırvatistan), Youth Europe Service (İtalya), MNE Vaganti (İtalya) Spiru Haret Ulusal Koleji (Romanya) ve Van İl Milli Eğitim Müdürlüğüdür. Projenin amacı 13-18 yaş arasındaki gençleri, siber zorbalık olaylarını tanımak ve bu durumlardan kaçınmak veya bu durumlardan kurtulmak için doğru araçlarla hazırlamaktır.

Van MEM, bu proje kapsamında tasarladığı iyi uygulamalar atölyelerinde aşağıdaki yaygın eğitim tekniklerinden faydalandı:

a) Forum Tiyatro: Öğrenciler 3 gruba ayrıldı. Siber zorbalıkla ilgili senaryolar dağıtıldı. Öğrenciler rol paylaşımı yapıp (kurban, zorba, destek verici, ilgisiz kişi vb.) senaryolarını hazırladı ve sergilediler. İlk gösteriden sonra izleyiciler oyuna girerek olayın gidişatını değiştirdiler (ilgisiz rehber öğretmen yerine probleme çözüm getiren öğretmen, aile, arkadaş gibi). Bu atölye Ahmet Yurtsever Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle yapıldı.

b) Akran Desteği: Öğrenciler birer kâğıt-kalem verildi ve anonim olarak ister kendi yaşadıkları, isterlerse tanıdıklarının başına gelen, isterlerse de tamamen kurgu olan siber zorbalık olaylarını yazmaları istendi. Herkes yazdıktan sonra mektuplar toplanıp bir kutuya atıldı ve her öğrenci bir mektup seçti. Mektubu sesli bir şekilde okuduktan sonra şu sorular kapsamında çözüm önerileri sundu - kurbanın yerinde olsan ne yapardın, kurban destek için kime gitmeli, kurban destek için sana gelse nasıl bir destek sağlardın? Bu atölye Tuşba TOBB Fen Lisesi öğrencileriyle yapıldı.

c) Step Forward: Öğrenciler gözleri kapalı bir şekilde tek sıra halinde dizildiler. Eurodesk İrtibat Kişisi onlara internette zorbalık yaşayıp yaşamadıkları, küçük düşmüş hissedip hissetmedikleri, destek için birine başvurup başvurmadıkları ile ilgili sorular sordu ve öğrenciler EVET cevabı yerine bir adım öne çıktı. Sonunda en arkada kimse kalmadı, herkes gözlerini açtı ve bu şekilde bu hadiseyi yaşayan tek kişinin kendileri olmadığını gördüler. Bu atölye IMKB Fen Lisesi öğrencileriyle yapıldı.

Van MEM çağımızın vebası olan siber zorbalıkla mücadeleye devam edecek, hem gençler arasında Siber Zorbalık hakkında farkındalık yaratacak hem de öğretmenlere Siber Zorbalığı önlemek ve bunlarla mücadele etmek için beceri ve yeterlilikler kazandıracaktır.

Van Bölge Gazetesi: Fehmi Tekdur

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER