Vanlı Akademisyen Prof. Dr. Ulutaş'ın son kitabı okurlarla buluştu

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurullah Ulutaş'ın, 'Salgın ve Edebiyat' adlı son kitabı okurlarıyla buluştu.

Vanlı Akademisyen Prof. Dr. Ulutaş'ın son kitabı okurlarla buluştu

Vanlı Akademisyen ve aynı zamanda Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurullah Ulutaş, son kitabının Nobel Yayıncılık'tan çıktığını açıkladı.

"Salgın ve Edebiyat adlı kitabımız Nobel Yayıncılık'tan çıkmıştır. Tüm dostlara ve okurlarımıza duyurulur" şeklinde sözlerine başlayan Ulutaş, "21. yüzyılda kapımızı hiç beklemediğimiz bir anda ve biçimde çalan COVID-19, bütün derinliğiyle yaşam konusunda bizi bir daha düşünmeye yöneltti. Milyonlarca insanın ölümü, sokağa çıkma yasakları, sevdiklerimizle aramıza giren mesafe, seyahat etme özgürlüğümüzün kısıtlanması; kendi yaşamını bir noktasından tekrar yakalayabilmek, devam ettirebilmek ve zamana değer katabilmek adına insanı, farklı motivasyonların arayışına itti. Belki de edebiyat bu zamanda varlığımız üzerine girdiğimiz çetrefilli mücadeleyi anlamak ve üstesinden gelmek için çoğumuzun tutunduğu ilk dallardan biri oldu. Bu çalışmanın yolculuğu böylesi bir dürtü ile başladı. Tarihi, insanlık tarihinin kadimliğine erişen salgın hastalıklar; aşka, ölüme, savaşa, bilime, dine, doğaya ve kente, öteki'ne olan bakışımızı nasıl etkiledi? Bu etkiyi edebiyat nasıl dile getirdi? Bu hastalıklar şekillendirmeseydi, bu edebi eserlerdeki duygular bizi yine bu kadar etkiler miydi?" ifadelerini kullandı.

Nurullah Ulutaş, Salgın ve Edebiyat adlı kitabında; veba, kolera, verem, frengi, sıtma gibi hastalıklar çerçevesinde bu sorulara Decameron'dan Kolera Günlerinde Aşk'a, Büyülü Dağ'dan Ölüler'e kadar birçok romanın kapısını aralayarak cevap bulmaya çalışıyor. Yazar ayrıca sonu körlük ve insan dışı bir varlığa bürünme ile sonuçlanan distopik salgınların da peşine düşerek yalnızca geçmişin değil gelecek ve belirsiz olan zamanın yaşamı üzerine de çözümlemeler yapıyor.

Yazar, verem hastalığının kaçınılmaz sonucu olarak ölümü saygı duyulması gereken bir kavram olarak okura sunuyor.

NURULLAH ULUTAŞ KİMDİR?

7 Ekim 1973, Van doğumlu olan Nurullah Ulutaş, ilk ve ortaokulu Gevaş'ta okudu. Lise öğrenimini ise Van Teknik Lise ve Endüstri Teknik liselerinde tamamladı.

Malatya İnönü Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okuyan, ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1997 yılında mezun olan, yüksek lisansını aynı bölümde tamamlayan Ulutaş, doktorasını Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamladı.

2015-2019 yılları arasında Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü'nde Doç.Dr. olarak görev yapan Ulutaş, 2019-2022 yılları arasında Bitlis Eren Üniversitesi'ne geçti. Prof. Dr. Unvanını bu üniversitede elde eden Nurullah Ulutaş, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak görev yapıyor. Bölge: Fehmi Tekdur

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER