Van'daki STK'lar TOBB'da temsiliyet istiyor

Van'da bir araya gelen Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, yarın yapılacak olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin 79. Genel Kurulu'nda yeni seçilecek olan yönetim kurulunda Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın da yer alması istedi.

Van'daki STK'lar TOBB'da temsiliyet istiyor

MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON, HAKSİAD, ANESİAD oluşan Sivil Toplum Örgütlerinin şube temsilcileri, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda basın açıklaması yaparak, yarın yapılacak olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin 79. Genel Kurulu'nda yeni seçilecek olan yönetim kurulunda Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva'ya görev verilmesini talep etti.

Bir araya gelen STK'lar adına açıklama yapan Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Van Şube Başkanı Süleyman Güler, ilin ekonomik ve sosyal kalkınması için çaba gösteren Sivil Toplum Örgütü temsilcileri olarak, Van'ın ilgilendiren konularda birlikte hareket etmek için gönül ve kader birliği yaptıklarını vurguladı.

1962 yılında kurulan Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın bugüne kadar TOBB Yönetim Kurulu'nda herhangi bir temsiliyet almadığını hatırlatan Başkan Güler, bu kapsamda yarın yapılacak olan genel kurulda Van'a temsiliyet verilmesi talep etti.

TÜMSİAD Van Şube Başkanı Süleyman Güler, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Ertuğrul Balibay, Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Van İl Başkanı Cevdet Arvas, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Van Şube Başkanı Şeref Gültepe, Anadolu Esnaf ve Sanayi İş Adamları Derneği (ANESİAD) Van Şube Başkanı Hikmet Bayram birer açıklama yaparak, Van'ın TOBB'da temsil edilmesini istedi.

GÜLER: "VAN TSO, BÖLGENİN AĞABEY ODA KONUMUNDADIR"

Bir araya gelen STK'lar adına açıklama yapan TÜMSİAD Van Şube Başkanı Süleyman Güler, "Bildiğiniz üzere ilimiz, bünyesinde barındırdığı birçok potansiyele rağmen, istenilen gelişme düzeyini ne yazık ki yakalayamamıştır. Bu durumun temel sebeplerinden biri şehrimizin karar alma süreçlerine dahil olamaması ve sesini yetkili mercilere yeterli düzeyde duyuramamasıdır. Vakit makus talihimizi geride bırakma ve kentimizi hak ettiği şekilde temsil etme vaktidir. Ülkemizin en önemli ekonomik çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin 79. Genel Kurulu 31 Mayıs tarihinde yapılacaktır. Bu genel kurulda TOBB'un yeni Yönetim Kurulu seçilecektir. Yeni oluşturulacak Yönetim Kurulunda Van Ticaret ve Sanayi Odasının da yer alması en büyük arzumuzdur. Bu görevi şehir olarak hak ettiğimizi belirtmek isteriz.  1962 Yılında kurulan Van Ticaret ve Sanayi Odası bugüne kadar TOBB Yönetim Kurulunda herhangi bir temsiliyet almamıştır. Artık görev alma vaktinin geldiğine inanıyoruz. Van Ticaret ve Sanayi Odasının kurulduğu günden bugüne kadar sergilediği olağanüstü çaba ve performans ile bölgesinin ağabey oda konumundadır.  Özellikle TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu döneminde Van Ticaret ve Sanayi Odası her zaman ilgi görmüş ve çalışmaları yakından takip ve takdir edildiğini biliyoruz" dedi.

GÜLER: "İLİMİZİN TEMSİLİYET KAZANMASINI ÜMİT EDİYORUZ"

Van TSO'nun TOBB Akreditasyon denetimleri neticesinde Türkiye'nin en başarılı ikinci Ticaret ve Sanayi Odası ödülünü aldığını vurgulayan Güler, "Van Ticaret ve Sanayi Odasının, kurulduğu günden itibaren işsizlik meselesinden, şehrin tanıtım faaliyetlerine, turizm sektörünün geliştirilmesinden tarım ve hayvancılık alanında yapılan çalışmalara, kültürel değerlerin korunmasından, sosyal sorumluluk çalışmalarına, yurt dışı işbirliği faaliyetlerinden, il içi ve yurt içi temaslara kadar yaptığı yenilikçi ve fark yaratan çalışmaları sayesinde şehrimizin kangren haline gelen birçok sorunu çözüme kavuşurken, şehrimizin markalaşması yönünde önemli adımlar atılmıştır. Artık ilimiz olumsuz haberler değil, festivallerle, fuarlarla, kalkınmayla, Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde hayata geçirilen projelerle kadınlarımızın ve gençlerimizin istihdamıyla anılmaya başlanmıştır. Bu başarılı çalışmalar neticesinde Van Ticaret ve Sanayi Odası GAP Gazeteciler Birliği tarafından yılın en başarılı Ticaret ve Sanayi Odası seçilmiştir. Yine TOBB Akreditasyon denetimleri neticesinde Türkiye'nin en başarılı ikinci Ticaret ve Sanayi Odası ödülünü almıştır. Kısıtlı imkânlara rağmen bu başarıları elde etmeyi başaran, üyelerinin hak ve menfaatini her platformda koruyan Van Ticaret ve Sanayi Odasının, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulunda görev alarak, ilimizin ve bölgemizin sesi olmasını istiyoruz. Bu vesileyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin 79.Genel Kurulunun ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, yeni oluşturulacak Yönetim Kurulunda ilimizin temsiliyet kazanmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

BALİBAY: "TÜM ZORLUKLAR GÜÇ BİRLİĞİ VE SAĞDUYU İLE AŞILACAKTIR"

Daha sonra söz alan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Ertuğrul Balibay, "Ticari alanda faaliyet gösteren 5 STK bir araya geldik. Burada şunu hedefledik, 5 STK bir araya gelirse bir güç birliği oluşur, Ticaret Odasına, Organize Sanayisine, Ticaret Borsasına, ticareti alakadar eden tüm kurumlara nasıl destekler sağlayabiliriz, onlara nasıl katkı sunabiliriz diye düşündük. Bir araya gelerek güç birliği oluşturacağımıza inandık. İlimiz çok zor ticari yapıya sahip. MÜSİAD olarak bu buluşmayı çok anlamlı bulunuyoruz. Bu bir başlangıç olacaktır. Bu birlikteliğin şehrimiz için hayırlı olacağını düşünüyoruz. MÜSİAD olarak 33 yıldır tüm ülkede yaptığımız birleştirici güç olma misyonumuzun bir örneğini de bugün Van'da hayata geçiriyoruz. MÜSİAD'IN kurulduğu günden bu yana en öne çıkan çalışması birleştirici güç olmasıdır. Şikâyet etmekten, ötekileştirmekten, aşırı siyasallaşmaktan, sermaye düşmanlığından ve ağır bürokratik yapıdan bu şehir yoruldu. Aslında ortaya çıkış sebeplerinden birisi de budur. Biz bunu siyaseten, ticareten, kanaat önderleriyle aşamadık. Bunu aşmak için şehirde defalarca çalışmalar yapıldı. Kurulan konseylerden sonuç çıkmadı. Biz de buna nasıl bir katkı sunarız diye bu yola çıktık. İşimizin zor olduğunu biliyoruz ama MÜSİAD olarak temele bilincimiz olan 'sesin işin zor ama unutma zor senin işin' diye bir sloganımız var. Bu felsefeyle çıktığımız bu yolda tüm Van aşığı tacirlerimizi yürüyüşümüzde yol arkadaşı olarak görmek istiyoruz. Tüm zorluklar güç birliği ve sağduyu ile aşılacaktır. Bu vesile" ile şehrimizin ticari piyasalarda hak ettiği seviyeye geleceğini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

ARVAS: "ÖNCELİĞİMİZ VAN'IN TEMSİLİYETİDİR"

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Van İl Başkanı Cevdet Arvas, TOBB'un Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki temsiyetinin Van Ticaret ve Sanayi Odası'na verilmesini istediklerini belirterek, "Bilindiği gibi TOBB'un 79. Genel Kurulu 31 Mayıs tarihinde yapılacaktır. Buradaki amacımız ve düşüncemiz Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir temsiliyet olacaksa bu neden Van Ticaret ve Sanayi Odası olmasın. Bugün burada oda başkanı kim olmuş olsaydı, bu öncülüğümüzü yine sergilemek durumunda olacaktık. Bunu kişiler üzerinde değerlendirmiyoruz. Önceliğimiz Van'ın temsiliyetidir. Van'ın ekonomik, gelişme ve kentleşme olarak önünün açılabilmesi için revize edilen bir imar planı var. Revize edilecek imar planı doğru, düzgün bir şekilde işlenmiş olursa, ticareti alandaki faaliyetlerin daha düzgün bir şekilde işleyeceğine Van'ımızın kalkınmasına vesile olacaktır. Revize edilen imar planı maalesef yıllarca bir kâğıt üzerinde kalıyor. Bu da şehrimin kalkınmasına büyük engel oluyor. Revize edilen imar planının bir an önce hayata geçirilmesini ve bunun yıllarca kağıt üzerinde kalmamasını öneriyoruz. Diğer illerde baktığımızda bütün herkes birbiriyle entegre halde çalışıyor. Fakat ilimizde bunu maalesef göremiyoruz. Van olarak güç birliği yaparsak, buradaki sorunları çok rahat çözebileceğimize inanıyoruz" dedi.

GÜLTEPE: "SİNERJİYİ BERABER YAKALAMAK ZORUNDAYIZ"

Daha sonra söz alan Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Van Şube Başkanı Şeref Gültepe, buradaki en büyük galerinin Van'ın TOBB'da temsiliyetini sağlamak olduğunu belirterek, "İlimiz birçok ile ve ülkeye sınır konumdadır. Bu minvalde gerek siyasiler, bürokrasi, ticaret odası ve biz STK'lar bunu avantaja çevirebilirsek, ilimizin gelişmesi daha da ileriye gidecektir. Bizler bu sinerjiyi beraber yakalamak zorundayız. Çünkü bu memlekete borçluyuz. Buna mecburuz ve burada yaşıyoruz. Bizler 5 STK temsilcileri olarak bu yola baş koyduk. İnşallah bu sinerjiyi hep beraber yakalayacağız. STK'lar olarak bireysel birçok şey yapmaya çalışıyoruz. Fakat bazı noktalarda bireysel olarak yetersiz kalınabiliyor. Bunun için biz 5 STK birleştik. Güzel şeyler yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. İnşallah bu birlik ve beraberlik ülkemize ve milletimize ve memleketimize faydalı olur" diye konuştu.

BAYRAM: "ORTAK AÇIKLAMAYI ÖNEMSİYORUZ"

Anadolu Esnaf ve Sanayi İş Adamları Derneği (ANESİAD) Van Şube Başkanı Hikmet Bayram ise, bölgedeki ticaretin gelişmesinin en büyük arzuları olduğunu ifade ederek, "Bugün buradaki ortak açıklamayı önemsiyoruz. Ticaretin belli bir ivme kazanması adına bacasız fabrika olarak adlandırılan turizmin canlandırılması ve sınır ticaretinin belli bir seviyeye getirilmesinden tutun, bavul ticaretine, hayvancılığın ve çiftçiliğin, bölge ticaretine katkı sağlayacak birçok seminerin yapılmasını, yapılacak ticaretlerle ilgili bilgi paylaşımının gerekliliğini ön görmekteyiz. Ülkemize fayda sağlayacak her türlü platforma var olmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

BALANDİ: "STK'LARIMIZIN VAN TSO'YU ONURE EDEN BU DURUŞLARI ÇOK KIYMETLİDİR"

Son olarak söz alan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Balandi ise, "Bugün burada bulunan STK'larımızın destekleyici ve birleştirici duruşları bizim için çok kıymetlidir. Van Ticaret ve Sanayi Odası, tüccarını ve sanayicisini en iyi şekilde temsil etme gayreti içerisindedir. Son yıllarda göstermiş olduğumuz performans, Van ekonomisine sağladığımız katma değer, gerçekleştirdiğimiz projeler, kurumsal kapasite olarak da bölgede sözü geçen önemli bir aktördür. STK'larımızın Van Ticaret ve Sanayi Odası'nı onure eden bu duruşları çok kıymetlidir. Biz de Van TSO yönetimi olarak kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.

Van TSO Meclis Üyesi Veysi Gözütok'ta katılım sağladı toplantı, çekilen fotoğraflarla sona erdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2023, 13:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER