Van'daki göç sorunu masaya yatırılacak

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde 'Van ve Göç Çalıştayı' düzenlenecek. 13 Ekim Cuma günü yapılacak olan çalıştayda Van'daki göç sorunu masaya yatırılacak.

Van'daki göç sorunu masaya yatırılacak

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde, İnönü Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve TÜBİTAK'ın katkılarıyla Van'da 'Van ve Göç Çalıştayı' düzenlenecek.

13 Ekim Cuma günü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılacak olan çalıştayda üniversite, kamu kurumları ve ilgili STK temsilcilerinin katılımıyla kentteki göç sorunu ele alınacak.

Prof. Dr. Bahadır Yüzbaşı, Prof. Dr. Fevzi Erdoğan, Prof. Dr. Gökhan Tuncel, Prof. Dr. Zühal Küçükarslan Yüzbaşı ve Öğretim Görevlisi Çetin Görür'ün düzenleme kurulunda yer aldığı çalıştayın bilim kurulunda ise Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Doç. Dr. Murat Sezik, Doç. Dr. Şakir İşleyen, Doç. Dr. Yener Altun ve Doç. Dr. Yıldırım Demir yer alıyor.

Son yıllarda Türkiye'ye yönelik artan insan hareketliliğinden en fazla etkilenen kentlerden biri olan Van'daki göç sorunu kapsamlı bir şekilde ele alınacak.

Kentin farklı göç türleriyle yüzleşmesi ve kentteki göçmenlerin sorunları büyük önem taşırken, bu bağlamda düzenlenecek olan çalıştayda, uzun yıllardan beri farklı göçmen kitleleri ve sorunlarıyla yüzleşen Van'da düzensiz göç boyutunu ve kentteki sığınmacıların durumunu tartışılacak.

Düzensiz göçe yönelik neler yapılabileceği etraflıca ele alınarak, Van'daki göç sorunu masaya yatırılacak. Daha önceki yıllarda da seminerler ve çalıştaylar düzenleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, kentteki göç sorununu masaya yatırmıştı.

Son olarak 2022 yılında Van Valiliği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nüfus ve Göç Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜGAM)'nin organizasyonuyla düzenlenen seminerde akademisyenler, düzensiz göçle mücadeleyi ve düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilirken izlenmesi gereken hukuki süreci anlatmıştı.

Özellikle 2020 yılından itibaren düzenli olarak nüfus kaybeden Van'da göç sorunu önem taşıyor. 2020 yılında nüfusu 1 milyon 149 bin 342 olan Van'da, 2021 yılında bu rakam 1 milyon 141 bin 15'e düşüyor. 2020 ve 2021 yılında ciddi oranda göç veren ve nüfus kaybeden Van'da nüfus onarı geçtiğimiz yıl ise 1 milyon 128 bin 749'a kadar gerilemişti.

VAN BÖLGE GAZETESİ: NİHAT AKARSU

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2023, 11:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER