Van'da hayvansal atıklar enerjiye dönüştürülecek

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından, Erçek'te Tarımsal Organik ve Hayvansal Atıklardan Biyogaz Enerji Üretim Tesisi kurulacak. Büyükşehir tarafından kurulacak olan tesiste çevresel anlamda büyük bir sorun haline genel hayvansal atıklar, enerjiye dönüştürülecek.

Van'da hayvansal atıklar enerjiye dönüştürülecek

Van Büyükşehir Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle Erçek'te Tarımsal Organik ve Hayvansal Atıklardan Biyogaz Enerji Üretim Tesisi'nin fizibilite çalışmalarına başladı. İpekyolu ilçesine bağlı Erçek Mahallesi'nde kurulacak olan tesiste, hayvan atıkları elektriğe dönüştürülecek. Kalan atıkların bir kısım ise gübreye dönüştürülecek.

Van Büyükşehir Belediyesi, bölgede hem çevresel anlamda, hem de enerji anlamında büyük bir çalışmaya daha imza atıyor. Kurulacak olan tesiste hayvan atıklarının elektriğe dönüştürülmesinin yanı sıra, kurum bütçesine de ciddi katkı sunması bekleniyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde önemli bir yer tutan hayvancılık ve tarımsal atık kullanımı, sürdürülebilir kalkınma modelleri içerisinde çevre ve enerji optimizasyonu bakımından önem kazanırken, Van Büyükşehir Belediyesi de bu anlamda önemli bir projeyi hizmete almak çalışmalarına başladı.

Anaerobik arıtma teknolojisi yüksek performans, düşük maliyet, bir yan ürün olarak enerji elde edilebilmesi ve düşük biyolojik çamur üretimi gibi nedenlerle son yıllarda endüstriyel ve evsel atık suların, hayvan gübrelerinin, kanalizasyon ve arıtma tesis çamurlarının arıtımında yoğun olarak kullanılıyor.

Gerek Avrupa Birliği ülkeleri gerekse diğer ülkelerde hayvansal atıklardan biyogaz üreten tesisler kar amaçlı olarak çalışırken, kısa sürede yapılan finansal yatırımı geri öder hale geldi. Van Büyükşehir Belediyesi de Erçek'te hayata geçireceği, Tarımsal Organik ve Hayvansal Atıklardan Biyogaz Enerji Üretim Tesisi ile önemli bir gelir elde etmeyi hedefliyor.

Van Büyükşehir Belediyesi de Erçek'te hayata geçireceği, Tarımsal Organik ve Hayvansal Atıklardan Biyogaz Enerji Üretim Tesisi ile 3 MWh elektrik üretimi, 10 bin hanenin enerji ihtiyacı, sürdürülebilir çevre ve kalkınma ilkesi benimsemek, sıfır atık projesi, çevre kirliliğinin ve hava kalitesini sağlamak, Van Gölü Havzasının korunmasını sağlamak, organik gübre elde edilmesi ile çiftçiye destek ve yaşanabilir bir kent hedefleniyor.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2021, 09:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER