Van'da gözler DEVA ve Şehir İttifakı'nda…

Genel seçimlerin ardından Türkiye'de gözler 31 Mart'ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere çevrilmişken, Mahalli İdareler Seçimleri için süreç devam ediyor. Bu kapsamda AK Parti, DEM, CHP, Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediye başkan adaylarını açıklarken, gözler DEVA ve Şehir İttifakı'nda çevrildi.

Van'da gözler DEVA ve Şehir İttifakı'nda…

31 Mart'ta gerçekleşecek olan yerel seçimler süreci devam ediyor. 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek seçimin başlangıcından oy verme gününe kadar olan süreçteki iş ve işlemler, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilen seçim takvimine göre yürütülüyor.

Mahalli İdareler Seçimlerine 1,5 aylık bir süre kalırken, partiler de bu kapsamda sahadaki çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Bu kapsamda AK Parti, DEM, CHP, Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR Van Büyükşehir Belediyesi baş olmak üzere ilçe belediye başkan adaylarını açıklarken, gözler DEVA ve Şehir İttifakı'nda çevrildi.

AK Parti'nin Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas, DEM Parti'nin Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, CHP'nin Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Şükrü Şahar, Yeniden Refah Partisi'nin Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Abdullah Sadıksoy olurken, HÜDA-PAR'ın Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ise Mehmet Mehdi Oğuz oldu.

Van'da Şehir İttifakı kuran Saadet ve Gelecek Partisi tek çatı altında seçime girerken, DEVA Partisi ise, aldığı kararla hiçbir ittifakın içerisinde yer almayarak seçime kendi adaylarıyla gireceklerini açıkladı.

Bu kapsamda Van'da tüm gözler, Şehir İttifakı ve DEVA Partisi'nin Van Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarına çevrilmiş durumda. Şehir İttifakı ve DEVA Partisi yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonrası, Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı başta olmak üzere, açıklanmayan diğer ilçelerinde bu hafta açıklanacağı öğrenildi.

KESİN ADAY LİSTELERİ 3 MART'TA AÇIKLANACAK

Siyasi partiler aday listelerini 20 Şubat Salı günü saat 17.00'ye kadar teslim etmek zorunda. 3 Mart Pazar günü kesin aday listeleri il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek. 21 Mart'ta seçim propagandası ve yasaklar başlayacak.

Propaganda dönemi 30 Mart Cumartesi saat 18'de sona erecek. Türkiye 31 Mart'ta sandık başına gidecek. Bu seçimlerde, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyeti üyeleri seçilecek.

SEÇİME KAÇ SİYASİ PARTİ KATILACAK?

YSK, 36 siyasi partinin katılabilme yeterliliğine sahip olduğunu belirledi. Buna göre, alfabetik sırayla seçime katılabilecek partiler Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Anavatan Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi ile Zafer Partisi seçime katılabilecek.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRLARINDA YAŞAYAN SEÇMEN NELER İÇİN OY KULLANACAK?

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.

OY VERME İŞLEMİ HANGİ SAATLER ARASINDA YAPILACAK?

YSK, seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Bu nedenle, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

OYLAR SAAT KAÇTA SAYILMAYA BAŞLAYACAK?

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00'dan önce, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılmayacak.

ÖNCE HANGİ OYLAR SAYILACAK?

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2024, 12:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER