Van’da, emekli sendikaları konfederasyonu kuruldu

Van’da kurulun Memur ve Emekli Sendikaları Konfederasyonu yönetimi kentteki basın mensuplarıyla bir araya geldi. Hak ve adalet yolundan ayrılmadan kamu görevlileri ve emeklilerin ortak ekonomi, sosyal ve kültürel hak, çıkarlarını koruyacaklarını belirten Memur ve Emekli Sendikaları Konfederasyonu Van İl Başkanı Mehmet Şakir Gül, hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmayacaklarını vurguladı.

Van’da, emekli sendikaları konfederasyonu kuruldu

Mehmet Şakir Gül, Feyzullah Erez, Şevket Beyaz, Arif Görgül, İdris Öktem ve Süleyman Özel tarafından Van’da kurulan Memur ve Emekli Sendikaları Konfederasyonu, resmi olarak çalışmalarına başladı. Kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen MESK yönetimi, emeklilerin haklarını iyileştirmek için ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini ifade etti.

MESK Federasyonu’nun 2018 yılında Muzaffer Kalebey başkanlığında kurulduğunu belirten Memur ve Emekli Sendikaları Konfederasyonu Van İl Başkanı Mehmet Şakir Gül, Bel Bir-Sen Federasyonu, Eğit Bir-Sen Federasyonu, Deva Bir-Sen Federasyonu, Büro Bir-Sen Federasyonu, Sağlık-Sen Federasyonu ve Emekli Bir-Sen Federasyonu’nu bünyesinde barındırdığını söyledi.

“HİÇBİR SİYASİNİN ARKA BAHÇESİ OLMAYACAĞIZ”

Hak ve hakikat yolundan ayrılmayacaklarını belirten Başkan Gül, “MESK Konfederasyonu hak ve hakikat yolunda, adaletten ayrılmadan, kamu görevlileri ve emeklilerin ortak ekonomi sosyal ve kültürel hak, çıkarlarını koruyup geliştirmek hayırlı hizmetler yapmak için yola çıkmıştır. Bizlerde Van ilimizde MESK Konfederasyon temsilcisi olarak aynı görüş ve doğrultuda çalışacağız. Hiçbir siyasinin arka bahçesi olmayacağız. Bütün siyasilere eşit mesafede olacağız. MESK konfederasyonumuza bağlı bulunan federasyonların Van ilimizde temsil edilme adına bunlarında sendika il yönetimlerinin kurulma görevleri de bize verilmiştir. İlimizde Bel Bir-Sen Van Şubesi, Deva Bir-Sen Van Şubesi, Büro Bir-Sen Van Şubesi, Sağlık Bir-Sen Van Şubesi ve Emekli Bir-Sen Van Şubesi’nin yönetimlerini oluşturmak için de çalışmalarımıza başlayacağız” dedi.

“YANDAŞ KONFEDERASYON VE SENDİKALAR OLDUĞU İÇİN ÇALIŞANLARIN HAK VE SIKINTILARI BÜYÜYOR”

Kamuda görevlilerinin birçok sorununun olduğunu ve sürekli gündeme getirilen sorunların çözüme kavuşturulmadığını belirten MESK Başkanı Gül, “Ülkemizde eskiden sarı sendikalar vardı, şimdi ise yandaş konfederasyon ve sendikalar olduğu için çalışanların hak ve sıkıntıları büyüyor. Gerçek anlamda sendikacılık yapamadıkları bir gerçektir. Yine yüzdelik artışla yüksek düzeyde maaş alanlara bir asgari ücret artısı yapılırken, diğer yandan asgari ücret alana da %’delik 7-8 gibi zam yapılıyor. Kamu kurumlarında çalışan kamu görevlileri aralarındaki maaş dengesizlikleri haklarını gündeme getiremiyorlar. 3600 ek gösterge yıllardır gündemden düşmüyor. Ancak bir türlü hayata geçmiyor. Eşit işe eşit ücret getireceğini, çalışanlar ile emekliler arasındaki maaş uçurumunu düzelteceğini vaat edenler, az maaş alanlara çok, çok maaş alanlara az zam yapacağını vaat etmişlerdir. Tam tersine çok maaş alanlara daha çok, az maaş alanlar az maaşa devam ediyorlar. Hepinizin bildiği gibi emeklilerle ilgili hiçbir konu gündeme gelmiyor. Ne zaman gündeme geliyor biliyor musunuz? Temmuz ve Ocak ayında TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına göre zam verilirken, birde seçim çalışmalarında gündeme geliyor. Emeklilerimizin birçok sorunları halen giderilmiş değil. Hepinizin bildiği gibi ülkemizde emeklilerimizin sayısı yaklaşık olarak 13 milyon 500’dür. Emeklilerimiz aileleri ile birlikte neredeyse ülke nüfusumuzun yarısını temsil ediyorlar. Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de çok sayıda 55 yaş üstü yaşlılarımız ve emeklilerimiz var. Birçoğu kahvelerde ya da parklarda gününü geçirmekle meşguldür. Emekliye ayrılmanın ölüme terk edilme anlamına gelmediğini, onları hayata sunmaları için ve aynı zamanda devletin kaynaklarının israfının önüne geçilmesi, ülkemizin ekonomisine ve üretime katkı sunmaları için çalışabilecek emeklilerimize devletimizin bazı teşviklerden yararlandırmalarının faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“ÜLKEMİZİN EMEKLİLERİMİZE HER ZAMAN İHTİYACI VARDIR”

Emeklilerin sosyal haklarının biran önce iyileştirilmesi gerektiğini belirtene Başkan Gül, “Ülkemizin emeklilerimize her zaman ihtiyacı vardır. Emeklilerimiz doğru yol gösteren insanlardır. Emekliler hiçbir zaman geçmişi unutmazlar. Emekliler en ağır şartlarda bile en az 25 yılını bu vatana, millete alınlarının teriyle hizmet etmişlerdir. Unutulmasın ki mutlaka herkes bir gün emekli olacaktır. Asgari ücretin altında maaş alan emeklilerimizin maaşlarını en az asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep ediyoruz. Öncelikle kiracı ve evsiz olan emeklilerimize TOKİ’den ev verilmesini talep ediyoruz. İntibak yasasının 2000 yılından sonra emekli olanların faydalanması için bir an evvel çıkarılmasını talep ediyoruz. Memur emeklilerimizin nasıl toplu sözleşme ile zam oranları belirleniyorsa, işçi emeklisi, BAĞKUR emeklisi, dul ve yetim aylığı alan emeklilerimiz içinde topu sözleşmeyle zam oranlarının belirlenmesini talep ediyoruz. Şehir içi veya şehirlerarası toplu taşımalarda minibüs, otobüs, tren, uçak gibi toplu taşımalarda emeklilerimizin yaş sınırına bakılmaksızın indirimlerden faydalanmasını talep ediyoruz. Bütün emeklilerimiz hangi kurumlardan emekli olmuşlarsa o kurumlarda şu anda çalışanlar gibi aynı promosyonu almalarını talep ediyoruz. Emeklilerimizin yaş sınırına bakılmaksızın ülkemizde bulunan bütün sosyal tesislerden indirimli faydalanmalarını talep ediyoruz. Emeklilerimizin kültür, sanat ve spor etkinliklerinden ücretsiz faydalanmalarını talep ediyoruz. Emeklilerimizden muayene, ilaç katılım payları fark ücretlerinin alınmamasını talep ediyoruz. 3600 katsayısının biran evvel çıkarılmasını talep ediyoruz. Emeklilerimiz için yılda en az 1 hafta olmak üzere tatil yapmaları için yetkililerden imkân sağlamalarını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER