Van YYÜ’de 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Lisansüstü sempozyumu…

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 40. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Van YYÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü ev sahipliğinde, Atyrau Devlet Üniversitesi ile Enstitute of Philosophy, Political Sciences and Religious Studies Felsefe, Siyaset Bilimleri ve Dini Çalışmalar Enstitüsü’nün de paydaşı olduğu 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu başladı.

Van YYÜ’de 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Lisansüstü sempozyumu…

12-14 Mayıs tarihleri arasında gerek yurtiçinde gerekse Kazakistan, Türkistan, Kırgızistan, Azerbaycan gibi Orta Asya Türkî Cumhuriyetleri’nde ve İran, Irak gibi Orta Doğu ülkelerinde lisansüstü eğitimini yapan genç akademi adaylarının 180 nitelikli sunumuyla gerçekleşecek mezkûr Sempozyum, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda başladı.

İclasları, Covid-19 nedeniyle alınan tedbirler kapsamında hibrit (yüz yüze ve çevrimiçi) olarak gerçekleştirilecek sempozyumun açılış konuşmasını yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, ikincisi gerçekleştirilen bu bilimsel şölenin kendilerinin nazarında bir farklılığının özel bir yerinin olduğunu dile getirerek, “Bu sempozyum, üniversitedeki en kıymetli mensuplarımız olan öğrencilere tartışmalar yoluyla öğrenme şansı verdiği gibi araştırmalarını akademik camiayla paylaşma fırsatı da sağlayarak bilimsel etiğe daha da hakim olmalarına, akademi bilinçlerinin daha da gelişmesine vesile olmaktadır. Sempozyumu nazarımızda değerli kılan diğer bir unsur da yine; öğrencilerimizin çalışmaları için aldıkları geri bildirimler ve yapıcı eleştiriler sayesinde eğitim hayatlarının her aşamasında daha nitelikli çalışmalar yapmaya teşvik edildikleri gibi araştırdıkları konuların sunumunu gerçekleştirdiklerinde gelecek soruları cevaplamaları, bilimsel hedef doğrultusunda araştırma konuları üzerine tartışmaları onlarda özgüvenin yükselmesine de katkı sunacaktır. Üniversitemiz ev sahipliğinde bugüne kadar gerçekleştirilen her sempozyumun, kongrenin, çalıştayın ve her panelin gerek akademiye gerek kente ve ülkemize sunduğu katkı ve önemi aşikârdır. Bu bağlamda nitelikli ve etki faktörü yüksek bu tür bilimsel buluşmalara destek veren, emeği geçen her birimimize, yurt içi ve yurt dışı paydaşlarımıza öncelikle kalben şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Halit Yabalak’ın ve Kazakistan Atyrau Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeinabil Aydarbekov’un da birer selamlama konuşması yaptığı açılışta, Van YYÜ Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Bekir Koçlar sözlerine, sempozyuma emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı.

Koçlar konuşmasında, “İlkokul öğretmenleriyle ilgili yapılan bir araştırmaya göre İlkokul öğretmenlerinin bir yönü hep çocuk kalıyor. Biz üniversite hocalarının da siz gençlerle bir araya geldikçe, sizlerin heyecanını, coşkusunu gördükçe hep genç kaldığını düşünüyorum. Bu yıl düzenlediğimiz sempozyumu hibrit olarak gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple, şu anki heyecanınız, coşkunuz bizlere de yansıyor. İnşallah bundan sonraki yapacağımız sempozyumlar daha da coşkulu geçecektir” dedi.

Van YYÜ Sosyal Bilimler Enstitü Müdür Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Halit Yabalak da, Sempozyuma 250’den fazla başvuru yapıldığını, Sempozyum Bilim Kurulunun üyeleri tarafından yürütülen eleme sürecinin ardından alana katkı sağlayacağı düşünülen bildirilerin titizlikle belirlendiğini dile getirdi.

Bu tür nitelikli, bilimsel buluşmaları çok önemsediklerini belirten Prof. Dr. Zeinabil Aydarbekov ise, “Gençlerle bir araya gelmek bizleri de çok heyecanlandırıyor. Bu vesileyle gençlere seslenmek istiyorum; Eğer iyi bir kariyer, iyi bir unvan istiyorsanız bunları ancak ve ancak temeli sağlam bir eğitimle mümkün kılabilirsiniz.” sözlerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kırgızistan’da çok önemsenen değerli bir rol model olduğunun da altını çizen Aydarbekov; “Bizler hem dil hem de din kardeşiyiz. Bu sebeple Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Yüksek Lisans, Doktora düzeyinde ve eğitimin her alanında işbirliği protokolü imzalamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Rektör Şevli, Prof. Dr. Zeinabil Aydarbekov’a Van Kalesi’nin resmedildiği bir gravür hediye ederken, Aydarbekov da Şevli’ye Kazakistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Dergâhında bulunan bir kazanın replikasını takdim etti.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER