Dünyada ve ülkemizde önemli bir sektör haline gelen kültür mantarcılığının bölgemizde de yaygınlaştırılması ve bu konuda eğitime ihtiyaç duyan girişimcilerin eğitim almaları için Çiftçi Eğitim Merkezi bünyesinde periyodik olarak sertifikalı kurslar verildiğini ifade eden Mantar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şeyda Çavuşoğlu, "Merkezimiz bünyesinde önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerine, Agaricus bisporus ve Pleurotus ostreatus olmak üzere iki mantar türü üzerinden uygulamalı olarak dersler verilmektedir" bilgilerini paylaştı.
"DOĞAL MANTARLARIN KÜLTÜRE ALIM ÇALIŞMALARI DA DEVAM ETMEKTEDİR"
Ayrıca bu eğitimlerde mantar yetiştiriciliğiyle özellikle sağlıklı ve organik ürün elde etme yöntemleri hakkında da detaylı bilgiler verildiğine değinen Çavuşoğlu, merkez bünyesinde bölgemizde yetişen ve yenebilen aynı zamanda ekonomik önemi de olan doğal mantarların kültüre alım çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.
"ÖNCE BÖLGEDE SONRA ÜLKE GENELİNDE MANTAR ÜRETİM MERKEZİ OLMALIYIZ"
Yapılan çalışmaların niteliğinden dolayı memnuniyetini dile getiren Şevli, "Merkezimizde üretilen kültür mantarlarının üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini artırarak önce bölgede daha sonra Ülke genelinde mantar üretim merkezlerinden biri haline gelebilmek içine çalışmalar yapmalıyız. Ayrıca burada eğitim alıp mantar üretimine başlayan girişimcilerle iletişimi canlı tutarak, onları mantar üretiminde yaşanan gelişmelerden haberdar etmeli ve yeni girişimcileri de bu iletişim ağına dâhil etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
İlk hasadı 2018 yılında gerçekleştirilen mantarlarımızın satışı, Mantar Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılmaktadır.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi
Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2021, 13:05