Van yine Filistin’in yanında

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi ve Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından organize edilen programda Vanlılar Cumartesi günü Filistin için yürüdü. Yürüyüşün ardından Beşyol Mevkiinde 'Haydin Meydanlara! Soykırıma sessiz kalma' mitingi düzenlendi. Mitingde bir araya gelen on binlerce kişi, 'Kahrolsun İsrail', 'Kahrolsun Amerika' sloganları atarak, Filistin'de günlerdir devam eden vahşete sert tepki gösterdi.

Van yine Filistin’in yanında

Boyalar Camii önünde bir araya gelen binlerce vatandaş, ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla Beşyol Meydanına kadar yürüdü. Yürüyüş Beşyol mevkiinde son buldu ve burada miting gerçekleştirildi.

Gazze'de yaşanan insanlık dışı katliam üzerine harekete geçen sivil toplum kuruluşları, düzenledikleri mitinglerle ve yaptıkları basın açıklamalarıyla İsrail'in durdurulması için dünya kamuoyuna çağrıda bulunmaya devam ediyor.

Bir asır önce toprakları, zaman içinde tüm hakları gasp edilen Filistin'de bir insanlık dramı yaşanıyor. İsrail tarafından bebek, çocuk, kadın, erkek demeden masum insanlar üzerinde bir katliam gerçekleştiriliyor. İsrail'in vahşi saldırı sonucu şu ana kadar 8 bine yakın insan hayatını kaybetti.

Sağlık sisteminin yerle bir olduğu Gazze'de insanlık dramı yaşanırken, İsrail ordusu haftalardır 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'yi gece gündüz bombalıyor. Sessizce ölmek ya da savaşarak ölmek dışında herhangi bir seçeneği bırakılmayan Filistin halkı ise topraklarını ve Mescid-i Aksa'yı korumak için var gücüyle direnmeye devam ediyor.

Bu manzara karşısında İsrail'in yaptığı soykırıma dur demek, hak davasında Filistin'in yanında durmak için harekete geçen Vanlı STK'lar, Van'da Aksa Tufanı'na destek yürüyüşü ve mitingi düzenledi. Boyalar Camii önünde bir araya gelen Vanlılar, buradan Beşyol Meydanına kadar yürüdü.

Beşyol Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılan Vanlılar, İsrail'e sert tepki gösterdi. İmam Hatip Levent Sinan tarafından okunan Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan mitinge binlerce kişi katılım sağladı.

UCA: "GAZZE VE KUDÜS İNSANLARIN ONURUDUR"

Daha sonra kürsüye çıkan Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi Dönem Sözcüsü Mehmet Ali Uca, Van halkı olarak gerekirse sınırlara akın edeceklerini belirterek, "Bugünkü şevkiniz, mücadeleniz mübarek olsun. Buradaki toplantımız, mücadelemiz arşı alaya yükseliyor. Bu yol kısa bir yol değil, bu yol ömürlere biçilecek bir yol değil, bu yol dünyanın ömrünü tamamlayacak bir yoldur. Dolayısıyla bugünkü Filistin davasını 70 yıllık bir dava olarak görmeyelim. Bu dava insanoğlunun doğuşundan bugüne kadar süre gelen bir davadır. Bu dava Yüce Rabbimiz tarafından imtihana alındığımız bir davadır. Bu mücadeleyi kutsal bir mücadele olarak görelim. İsrail'in Filistinli kardeşlerimize saldırısı yeni bir süreç değil. Tarihin ilk zamanlarından var olan bir süreçtir. Çünkü Gazze ve Kudüs insanların onurudur. Gerekirse Van halkı olarak sınırlara akın edeceğiz. Çünkü bizler burada rahat değiliz. Çocuklarımızı rahat sevemiyoruz. Evimizde eski güzellikleri yaşayamıyoruz. Ama İsrail yıllardan beridir korkularından uyuyamıyor. Onları uyutmamaya devam edeceğiz. Rabbim Filistinli kardeşlerimize bizlerin desteğiyle yardım etmeyi nasip etsin. Bütün kardeşlerimize muzafferiyeti nasip etsin" dedi.

Başkan Uca'nın konuşmasının ardından Kürtçe ve Türkçe ilahiler okundu.

ÇELİK: "İSRAİL, BÜTÜN MÜSLÜMANLARLA SAVAŞIYOR"

Daha sonra kürsüye çıkan Şehitler Kervanı Platformu Başkanı Ömer Çelik, "Aslında zaman söz zamanı değildir. Zaman konuşma zamanı değil. Zaman eylem ve fiil zamanıdır. 3 haftayı aşkındır İsrail- Hamas savaşı diye bize yutturuyorlar. İsrail şimdi gerçekten Hamas'la mı savaşıyor? İsrail, bütün Müslümanlarla savaşıyor. İlk savaş Arap- İsrail savaşı, sonra İsrail- Filistin savaşı, şimdi ise İsrail- Hamas savaşı diyorlar. Bu savaş hak ile batıl savaşıdır. Bu savaş Kur'an savaşıdır. Sadece İsrail- Hamas savaşı değil" diye konuştu.

İTTİHADUL Ulema üyesi Molla Abdulbari Çelik ise, Kürt'çe ve Türkçe bir konuşma gerçekleştirdiği mitingde Van YYÜ Camii İmam Hatibi Alaattin Demirel ise şiir okudu.

Van Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık'ın da bir konuşma gerçekleştirdiği mitin daha sonra söylenen ilahi, ezgi ve okunan şiirlerle devam etti.

Binlerce kişinin katıldığı miting, yapılan dua ile son buldu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER