Van, yarı maratona hazırlanıyor

Van tarihinde ilk kez, 12 Haziran 2022 tarihinde Van Denizi Yarı Maratonu (21 km) ve Halk Koşusu (10 km), gerçekleştirilecek. Etkinlik öncesi lansman toplantısında basın mensuplarıyla bir araya gelen Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yarışma kapsamında kentin tanınırlığını artırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Van, yarı maratona hazırlanıyor

IAAF kuralları çerçevesinde gerçekleştirilecek olan, Van Denizi Yarı Maratonu ve Halk Koşusu, Van Kalesi, İskele Caddesi, Van Müzesi, Edremit Sahili, İpekyolu ve 2 Nisan Caddeleri ile Beşyol Meydanını kapsayacak şekilde gerçekleştirilecek.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve 12 Haziran'da yapılacak olan 1. Van Denizi Yarı Maratonu için, Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel'in katılımıyla lansman toplantısı düzenlendi.

"TEMEL AMACIMIZ KENTİMİZİN TANINIRLIĞINI ATTIRMAK"

Lansman toplantısında konuşan Vali Bilmez, "21 kilometrelik bir yarı maraton, 10 kilometrelik ise halk koşusu düzenlenecek. Koşu yarışmasına katılan herkese madalya takdimimiz olacak. Profesyonel anlamda da katılacak olan yarışmacılara da belediyemizin bir ödülü olacak. Yaklaşık olarak 102 bin 500 TL tutarında bir ödül vermeyi hedefliyoruz. Burada temel amacımız sadece ödüllü bir yarışma düzenlemek değil. Temel amacımız kentimizin tanınırlığını attırmak. Bu spor dalıyla ilgili insanları kentimize getirmek ve yöre insanımızı da sportif bir yaşamın içine çekmeyi hedefliyoruz. Bu sportif faaliyetler esnasında da onların kaynaşmasını, birliğini, beraberliğini pekiştirmek istiyoruz. Halk kısmı, kişinin ailesiyle birlikte katılabileceği bir etkinlik olacak. Etkinlik boyunca belli noktalarda konserlerle zenginleştirip, güzel bir etkinlik haline getirmeyi hedefliyoruz. Alışveriş Festivali döneminde Van'da ciddi bir ekonomik hareketlilik oluştu. İnşallah bu etkinliğimizle bölgemizden insanların kentimize gelmesini sağlayarak, burada ticari anlamda da bir hareketlilik oluşturmayı amaçlıyoruz. Van kenti, bir kentten ibaret değildir. Bu bölgenin merkezidir ve kültürel etkinlikleriyle de hem bölgenin tanıtımına öncülük etmelidir, hem bölgenin merkezi olarak Hakkâri'nin, Bitlis'in, Muş'un, Ağrı'nın kültürel anlamda zaman geçirdikleri bir kent olmalıdır. Büyük bir kent, sadece mimarisiyle, parklarıyla kent olmaz. Sosyal, kültürel etkinliklerle kent olunur. Kentimizi bu tür etkinliklerle zenginleştirmek, kentimize günübirlik gelen insanların sevdiği dallara göre etkinlikler düzenlemeliyiz. Hareketli bir kent oluşturmalıyız. Kentimiz özellikle akşam saatleri çok canlı. Türkiye'deki birçok ilden daha fazla canlı bir kentiz. Bu canlılık sadece alışverişle sınırlı kalmamalıdır. Bunu kültürel etkinliklerle de zenginleştirmemiz gerekiyor. Bu yıl Ramazan boyunca, kent meydanında bir etkinliğimiz var" dedi.

"VAN, GÜVENLİK OLAYLARIYLA GÜNDEME GELEN BİR KENT OLMAKTAN ÇIKMALIDIR"

Van'ın artık kültürel etkinliklerle gündeme gelmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten Vali Bilmez, "Burada herkese iş düşüyor. Özellikle basın mensuplarının kentin tanıtımı açısından aktif görev almaları gerekiyor. Projede görev alan herkesi tebrik ediyorum. Bu kent artık güvenlikle anılan bir kent olmaktan çıkmalıdır. Van, güvenlik olaylarıyla gündeme gelen bir kent olmaktan çıkmalıdır. Van'ın yarışlarıyla, sporlarıyla, tiyatrolarıyla, dengbejleriyle, sanatçılarıyla gündeme gelen bir kent olmasını istiyoruz. Talip olduğumuz şeyinde çok kolay olmadığını biliyoruz. Ama doğru yolun bu olduğuna inanıyoruz. Temel hedefimiz de bu yöredeki tüm kültürleri, tüm şarkıları, türküleri, burada seslendirmek. Bu bölgede halay oyunlarını burada yaşatmayı hedefliyoruz. Hem gastronomi anlamında, hem kültürel anlamda yaşatmak istiyoruz. Dolasıyla Van'a gelen herkes, Vanlının yediği yemeği yesin istemiyoruz. Van'a yerleşen herkesin, bu havuza kendi kültürünü de taşısın istiyoruz. Dolayısıyla ne kadar renkli bir kültür yaratabilirsek o kadar bizim sermaye olur" diye konuştu.

Vali Bilmez'in konuşmasının ardından tanıtım filmiyle lansman toplantısı devam etti.

GENEL SEKRETER ÇELİKEL: "BU ETKİNLİK, VAN'DA İLK OLACAK"

Son olarak söz alan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ise, vandeniziyarimaratonu.com adresi üzerinden başvuruların yapılabileceğini belirterek, "Herkesi bu yarışmaya katılmaya davet ediyoruz. Özellikle halk koşusu kısmı bizim için çok önemli. Çünkü istiyoruz ki Vanlı hemşehrilerimiz çocuklarıyla, eşleriyle beraber, aileleriyle beraber o gün orada keyifle bir koşu, yürüyüş, keyif alacakları bir etkinlik gerçekleştirmiş olsunlar istiyoruz. Çok basit bir şekilde sistem üzerinden formu doldurarak başvuruları alıyoruz. Şuanda başvurular başladı. Halk koşusunu tamamlayan bütün vatandaşlarımıza da o günün hatırasına birer madalyon vereceğiz. Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlenen bu tür koşu faaliyetlerinde günün hatırasına yönelik bir madalya verilir. Finiş noktasında da bir halk konseri şeklinde bir etkinliğimiz de olacak. Önümüzdeki süreçte biraz daha profesyonel bir etkinliğimiz de olacak. Van'ımızda böyle bir etkinlik ilk defa düzenlenecek. Gerekli çalışmalarımız devam ediyor. Parkurumuz Beşyol'dan başlayıp, Sıhke Caddesi'nden aşağı inecek. Atatürk Parkı'nın oradan devam edip, yeni yapmış olduğumuz sahil yolu boyunca gelecek ve havalimanının altında bulunan Fidanlık Parkı'mızın oradan devam edecek. Fidanlık Parkı'mızın oradan tekrar Van Kalesi'ne doğru istikamet alınacak. Buradan da şehrin üst kısmına doğru çıkacağız. Son olarak maratonu Beşyol'da bitirmeyi planlıyoruz. Halk koşusunu ise Atatürk Kültür Parkı'nda tamamlamayı hedefliyoruz. Profesyonel etap 21 kilometre olarak devam edecek" ifadelerini kullandı.

Yarışma kapsamında dereceye giren yarışmacılara 102 bin 500 TL tutarındaki ödül verileceği belirtildi.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER