Van TSO Başkanı Takva, Van Mutfak ve Gurme Fuarı'nı değerlendirdi

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, 15-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve ilk kez düzenlenmesine rağmen yoğun ilgi gören Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı'nı değerlendirdi. Van TSO Başkanı Necdet Takva, 2,5 günde yaklaşık 23 bin kişinin ziyaret ettiği Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı'nın önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde yaklaşık 80-90 milyonluk bir maddi değere ulaşacağını vurguladı.

Van TSO Başkanı Takva, Van Mutfak ve Gurme Fuarı'nı değerlendirdi

Van Ticaret ve Sanayi Odası Atsushi Miyazaki Toplantı Salonu'nda basın mensuplarına beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı'nı değerlendiren Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı'nın kentte ilk kez düzenlenmesine rağmen büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı'nın sahiplenilmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyleyen Van TSO Başkanı Necdet Takva, önümüzdeki süreçte bu fuarın doğrudan şehrin ekonomisine, ticaretine ve yöresel ürünlerinin tanıtımına katkı sağladığını ifade etti.

"VAN'DA 20 YIL ÖNCE BAŞLAYAN BİR FUARCILIK SERÜVENİ VAR"

Van'da geçmiş yıllarda düzenlenen fuarlardan bahsederek konuşmasına başlayan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, "Kamuoyunda zaman zaman farklı algılar oluşsa bile, Van Mutfak ve Gurme Fuarı özelde son 20 yıl belki ilki Hollanda'da ortaya çıkmış gastronomi biliminin özellikle turizm sektörüyle olan bağının gelişmesiyle Van'ı bu anlamda bir üst lige çıkarmak, bu konudaki farkındalığı ortaya koymak, binlerce yıldır burada yaşayan insanların yeme- içme kültürünü, hem ülkemizi, hem de uluslararası camiaya duyurmak, bilgilendirmek, bu konuda bir farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirdik. Bu çok spesifik bir alan. 20 yıl aradan sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası ilk kez bir fuarı üstlendi. Malumunuz Van'da 20 yıl önce başlayan bir fuarcılık serüveni var. Öncelikle eski belediye binasının yan tarafında, eski müzenin hemen yan tarafında çadırlar kurulmak suretiyle fuarlar düzenlenirdi. Oradan daha sonra Van Kalesi civarında büyük çadırlar kurularak fuarcılık sektörü devam ettirildi. Van Ticaret ve Sanayi Odası buna öncülük ediyordu. O dönem zaman zaman rüzgârın vurup götürdüğü çadırlar haberlere konu oldu. Daha sonra kapalı mekânlarda ve halı sahalarda devam eden bir süreç oldu. Tam o süreçte Türkiye'de ulusal ve uluslararası fuarlar düzenlenmesine ilişkin bir kanun çıktı. Bu yasa ulusal ve uluslararası fuarların düzenlenmesi yetkisini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne verdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de bir fuar komitesi oluşturarak, fuarcılığın Türkiye'de kurumsal bir alt yapıya oturtulması mevzuatını geliştirmek adına bir çalışma başlattı. O dönem odamız fuarlar komitesinde 2 dönem temsil edildi. Fuarların spesifik bir fuar şirketi marifetiyle yapılması ön görüldü. Sadece fuarcılık yapan şirketlerin özellikleri yasalara derç edildi. O dönem ilimizde bir fuar şirketi olmadığı için odamız bir fuar şirketi kurdu. Ondan sonraki süreçte de kentteki fuar faaliyetlerinin tamamı odamız öncülüğünde ve bu şirket aracılığıyla gerçekleşti. Daha sonra özel sektör sürece dâhil oldu. Süleyman Güler kendi nam ve hesabına bir şirket kurdu. O günden bu yana da Süleyman Bey Van'da tek fuar şirketi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Son 5 yıl içerisinde dışarıdan Van'a gelen şirketler de Van'da fuarlar düzenlemeye başladı. Van'ın böyle bir fuarcılık hikâyesi var. Daha sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası fuar şirketi lav etti ve özel sektörün güçlenmesi ile birlikte bunu özel sektöre devretti. Şu anda Van'da 4 tane fuar şirketi var. Bütün bu çabalar burada bir fuar merkezinin kurulmasına hizmet etti" dedi.

"VAN FUAR ANLAMINDA KENDİ RÜŞTÜNÜ İSPATLADI"

Önümüzdeki dönemde fuar ve kongre merkezleri olmayan illerde fuarların düzenlenmesinin mevzuatla engelleneceğini belirten Başkan Takva, "Ben inanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde fuar ve kongre merkezleri olmayan illerde fuarcılığın yapılması da mevzuatla engellenecek. Dolayısıyla Van bu anlamda kendi rüştünü ispatladı ve alt yapısını oluşturmuş oldu. Artık Türkiye'de fuarlar önemli bir boyuta geldi ve uluslararasılaştı. Dolayısıyla bazı kentlerde fuar ve kongre merkezleri olmayınca bizim ilk etapta çadırlarda, daha sonra farklı yerlerde yaptığımız fuar çalışmaları artık Türkiye'nin gündeminden çıkmış olacak. Aradan geçen süreç içerisinde gastronomi yemek bilimi özünde, yeme- içme kültürünü ortaya çıkaran ve bu yörenin yemek bilimini ortaya çıkaran bir bilimsel faaliyet olarak ortaya çıktı. Bundan 20 yıl önce dünya bunu keşfetti ve artık yeme- içmenin bir cazibesinin olduğu, bu cazibenin de turizm hareketliliğine yol açtığı kanaati oluştu. Bu test edildi ve oldukça da başarılı bir düzeye geldi. Bizim ülkemizde de oldukça başarılı örnekler var. Geçtiğimiz hafta Bursa Büyükşehir Belediyesi bir gastronomi festivali yaptı. Keza Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bir gastronomi festivali yaptı. Diyarbakır bu yıl beşinci gastronomi fuarını açacak. Ona da 15 Kasım'da Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak katılım sağlayacağız. Diyarbakır bu anlamda iyi bir noktaya geldi. Gaziantep, Bursa ve birçok şehir artık kendi yeme-içme kültürünü bir turizm faaliyeti olarak ortaya çıkarmaya başladı" diye konuştu.

"FUARIN OLDUKÇA BAŞARILI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Van'ın yeme- içme kültürüne ilişkin damak tatlarını ve zevklerini ortaya çıkarmak için ellerini taşın altına koyduklarını söyleyen Başkan Takva, "Biz de Van'ın özellikle binlerce yıldır, burada insanların yeme- içme kültürüne ilişkin damak tatlarını ve zevklerini ortaya çıkarmak, bunu bilinir hale getirmek, başta turizm sektörü olmak üzere kent ekonomisine katkı sağlayacak şekilde bir tasarım yaptık. Bu yönetim kurulu yaklaşık 3 yıl önce bunu planladı. Fakat pandeminin araya girmesiyle beraber ertelemek durumunda kaldık. Bu yıl ilkini gerçekleştirdik. Fuarın amacı orada bulunan şeflerin Van yöresine ait yemekleri ortaya çıkarmasına ve sunumuna ilişkin bir lansmandı. İşin özü de oradaki Van'ın haritası ve o harita içerisindeki ilçelerin hangi ürünlere sahip olduğunu ve yeme-içme kültürümüze temel oluşturan gıdaların sergilenmesine ilişkindi. Oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum. Hem ulusal düzeyde, hem de uluslararası düzeyde ilki gerçekleşen Van Gurme ve Mutfak Fuarı, hepinizin desteği ve katkısıyla belli bir aşamaya geldi. Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıl büyük oranda bir ilgiyle daha da gelişkin bir düzeyde sunuma çıkacak. Gelecek dönemlerde de aynı tarihlerde fuarları yapmaya çalışacağız. Eylül ayının ilk veya ikinci haftası içerisinde her yıl bu sürdürülebilir bir fuar olarak beğenilere sunulacak. Fuarımızda 3 tane ünlü şefimiz vardı. Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (Taşpakon) Başkanı Öner Çulfaz, Milli Aşçı ve Gurmelerden Neclan Karakaş fuarımızda bulundu. Keza Sahrap Sosyal etkinliğe katılarak bir sunum gerçekleştirdi. Bunun yanında bizim özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pastacılar, aşçılar federasyonu ve dernekler katılım gösterdiler. Onlara da özellikle çok teşekkür ediyorum. Çünkü o şefler nihayetinde bu bağlantıları yaptılar. Fuarın daha etkin ve verimli geçmesine katkı sağlayan bir hizmet yürüttüler" ifadelerini kullandı.

"FUARA SON YILLARIN EN YOĞUN KATILIMININ OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİM"

Türkiye'nin her tarafından oda ve borsaların fuara katılım sağladığını vurgulayan Başkan Takva, "Bu arada bizi yalnız bırakmayan meslek odaları oldu. Türkiye'nin her tarafından oda ve borsalar fuarımıza katılım sağladı. Erzurum bu yıl bizim konuk ilimizdi. Oldukça renkli ve etkin katılım gösterdiler. Van Valiliği iştirakçi kurum olarak etkin destek sağladı. Van Büyükşehir Belediyesi bütün kadın kooperatifleriyle destek sağladı. Özelde katılan firmalarımızın tamamı KOSGEB'in desteğini aldı. Firmaların girişi sorunsuz bir şekilde sağlandı ve desteklerini onayladı. İŞGEM kendi bünyesinde yöresel ürünler üreten firmaların katılmasını sağladı. AFAD İl Müdürlüğü orada bir stant açarak, olası bir riske karşı hem destek sağladı hem de stantta bir tanıtım yaptı. Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri etkin bir katılım gösterdiler. Özellikle MÜSİAD, TÜMSİAD, ASRİAD, ASKON, HAKSİAD ve VİŞAD iştirakçi olarak logolarını kullandırdılar. MÜSİAD genel merkezinden büyük bir heyete katılım gösterdi. Burada da gıda sektörünün geleceğine ilişkin bir konferans düzenlendi. 2 günlük toplantılar ve gurme fuarının açılışına katılmak suretiyle de bir fark yarattılar. Oldukça görkemli bir açılış gerçekleştirdiğimizi ve son yılların en yoğun katılımının olduğunu söyleyebilirim. Fuar alanımız 10 bin metrekare, 5 bin metrekarenin tamamı etkin olarak kullanıldı. Dolayısıyla bu fuarda Denizbank A.Ş., Wephelp Çağrı Merkezi, Roka Marketler Zinciri, Güneş Yatırım İşletmeleri, Köfteci Ramiz ve TermoblokBims maddi olarak katkı sağladı. Onlara da teşekkür ediyorum. Organizatör firmamız İpekyolu Expo Fuar A.Ş. ve İsis Firmasıydı. Maddi desteklerin büyük bir kısmını buraya gelen oda, borsa temsilcilerinin konaklamaları ve iaşe giderlerinin karşılanmasında kullanıldı. Yine odamız bütçesinden çok büyük bir fon ayırmadık. Bunu da memnuniyetle ifade etmeliyim ki, yaklaşık 150 bin TL civarında bir oda maliyetimiz oldu. Böyle büyük bir etkinliğin özellikle ilk kez yapılan bu fuarın Van'ın ekonomisine gelecekte nasıl daha büyük katkı ve destek sağlayacak hep birlikte göreceğiz" dedi.

"BU FUARIN 80-90 MİLYONLUK BİR MADDİ DEĞERE ULAŞACAĞINI TAHMİN EDİYORUM"

Yaklaşık 500 bin TL'lik bir maliyetle böyle bir etkinliği gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Takva, "Van gelecek 2-3 yıl içerisinde Antalya'da düzenlenen Yörex Fuarı'nın ihtişamına erişecek. Çünkü bu yıl ki çıktılar ve fuar sonrası büyük bir pişmanlıkla fuarda yer almayan firmaların beyanları önümüzdeki yıl bunun artık katma değerinin çok yüksek olacağına işaret ediyor. Ben bu fuarın gelecek 3-4 yıl içerisinde, belki de bizim kendi dönemimizde yaklaşık 80-90 milyonluk bir maddi değere ulaşacağını tahmin ediyorum. Böyle bir öngörüm var. Sadece turnikeler ve oradaki kameraların tespit ettiği aşağı- yukarı 23 bin civarında bir katılımcının 2,5 günlük süreç içerisinde fuarı ziyaret ettiği ve orada ihtiyaçları karşılama yönünde bir etkinlik içerisinde oldukları, yemeklerimizden tattıkları rakamları var önümüzde. Görsellerde de görüldüğü gibi yoğun bir katılımın olduğunu memnuniyetle ifade etmeliyim. Dolayısıyla bu fuar doğrudan şehrin ekonomisine, ticaretine ve yöresel ürünlerinin tanıtımına, yöresel ürünlerinin artık ticari mal haline dönüşmesine katkı sağlamıştır. Gurme ve Mutfak Fuarı'nda aynı zamanda şunu hedefledik. Şuanda 10'dan fazla sadece Ticaret ve Sanayi Odası'nın tescillediği ürünler var. Bundan birkaç yıl önce biz kavutumuzu tescillediğimizde bize 'siz kavutu da tescillediniz, Van'ın bütün sorunları çözüldü' gibi ironik eleştiriler olduğunu biliyoruz. Ama geldiğimizde noktada kavut artık ticari bir maldır. Yıllar yılı ovalardan, yaylalardan endemik otlar toplanarak yapılan Van Otlu Peyniri artık gerçek değerine ulaşan, ticarileşen, piyasa koşullarında bugün ülkenin 5 yıldızlı otellerin mutfaklarında Van Otlu Peyniri olarak sunulan bir ürün haline geldi. Bunlar zamanla anlaşılabilecek şeylerdir. Belki ilk baştaki dokunuşlarla çok fark edilmeyen, espri karışımı eleştirilebilen çalışmalar" diye konuştu.

"KÜÇÜK MEBLAĞLARLA, BÜYÜK İŞLER YAPMA GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ"

Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak çok büyük bir bütçe yönetmediklerini belirten Başkan Takva, "Bizim 2022 yılı bütçemiz 12 milyondu. 12 milyonun aşağı yukarı 6 milyondan fazlası burada çalışan arkadaşlarımızın cari giderlerine giden bir kaynaktır. Küçük meblağlarla, büyük işler yapma gayreti içerisindeyiz. Bizimle eşdeğer bu memlekette 40 yakın meslek odası var. Ben bu vesile ile bütün meslek odalarına çağrıda bulunmak istiyorum. Özellikle kentin ticaretine, ekonomisine, hareketliliğine katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunsunlar. Bu konuda biz her türlü bilgi paylaşımını, maddi ve manevi destek paylaşımına hazırız. Dolayısıyla salt ticaret sanayi odası üzerinden değil, diğer meslek odalarının da özellikle kentin hareketliliği, fark yaratması, bilinirliği, uluslararasılaşması konusunda da bir duyarlılık içerisinde olmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Van Ticaret ve Sanayi Odası bu şehirde yaşayan 7'den 70'e herkesin odasıdır. Özelde belki sadece tacirlerin ve sanayicilerin kayıtlı olduğu bir odadır. Ama kapımız herkese açıktır. Bizim görev sürelerimiz sınırlıdır. Nihayetinde bizlerden sonra başka arkadaşlar bu odanın yönetiminde olacaklar. Bizden önce de başka arkadaşlar vardı. Dolayısıyla biz herhangi bir ücret, herhangi bir gelir elde etmeden gönüllü olarak, kendi şehrimize karşı olan borcumuzu vicdani rahatlık içerisinde yerine getirme gayreti içeresindeyiz" ifadelerini kullandı.

Başkan Takva, imkanlar ölçüsünde Türkiye'nin farklı illerinde de düzenlenen gurme fuarlarına katılıp, kentin sahip olduğu zenginliği ve tescilli ürünleri tanıtmanın gayreti içerisinde olacaklarını vurguladı.

Başkan Takva daha sonra kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Toplantıya katılım sağlayan Başkan Yardımcıları Fevzi Çeliktaş, Mehmet Değer, Yönetim Kurulu Üyeleri Veysel Parin, Burak Gültepe, Mahmut Köroğlu, Kadir Gülgeldi, Fahri Borak, Reşit Yaren, Meclis Başkanı Turan Avcı da fuarla ilgili görüşlerini paylaştı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2023, 11:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER