Van Tarım Fuarı, kapılarını açtı

Van'da bu yıl 12. düzenlenen Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı, Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı. 80 stantta 192 markanın sergilendiği fuar, ilk günden yoğun bir şekilde ziyaret edildi. Açılışta konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, Van'ın ülkede en düzenli fuarcılık yapılan kentlerin başında geldiğini vurguladı.

Van Tarım Fuarı, kapılarını açtı

İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yönetim tarafından organize edilen 12. Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı, düzenlenen törende kapılarını açtı. Fuarda tarım makinaları, güneş paneli, traktör ve ekipmanları, hayvansal üretim makineleri, sulama sistemleri, tarımsal danışmanlık, gübre, ilaçlama, yem katkı maddeleri, gıda gibi ürünlerinin yanı sıra, 81 ilden gelen yöresel lezzetler yer aldı.

Bölge il ve ilçelerden çiftçiler, üreticiler, akademisyenler, bayiler, ilgili kurum, kuruluş, oda ve dernek üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği fuarın açılışına Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ve Eşi Meral Bilmez, Tarım ve Orman Bakanlığı Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanı M. Hamdi Büyüktaş, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şefik Eren, Van OSB Başkanı Memet Aslan, Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, Van'ın Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, KOSGEB Müdürü Bilal Emre Yörük, parti temsilcileri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

"MAALESEF SADECE CANLI HAYVAN ÜRETİP, CANLI HAYVAN SATAN BİR KENTİZ"

Fuarda konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van'ın bir hayvancılık merkezi olduğunu belirterek, "Bugün bu yılın üçüncü fuarını açtık ama Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarımızın 12.'ni düzenliyoruz. Zamanında cazibe merkezleri kapsamında bu fuar alanı yapılınca, bu bölgede fuar olur mu, tutar mı? Diye endişe edenler, bugün belki Türkiye'de en düzenli fuarcılık yapılan kentlerin başında gelmekteyiz. Bunda da Asya Fuarcılığın ciddi bir katkısı var. Bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyorum. Van halkı da fuar yerini sevdi. Kentimiz bir hayvancılık merkezi. Ama maalesef biz sadece canlı hayvan üretip, canlı hayvan satan bir kentiz. Oysa bizim kentimizin bugün bir kavurma markası olmalıydı. Belki yan ürünlerini, eti işleyip pazarlayan bir kent olmalıydık. Türkiye'de en çok peynir üreten bir kentimiz ama maalesef Türkiye'de genelinde satılan bir peynir markamız yok. Bizim tarım ve hayvancılık ürünlerimizi, pazarlama tekniği ile işleyip pazarlamamız gerekiyor. Canlı hayvan satışında elde edeceğimiz paranın çok daha üzerinde bir parayı, bir kazancı, bu hayvanımızı işleyip, mamul hale getirip, piyasaya sürdüğümüzde, kentimizin ekonomisine daha çok katkı sunacağız. Sadece kavurma değil, kokoreçinde de marka olmalıydık, dönerinde de marka olmalıydık. Bir zamanlar Van Et bu anlamda kentimizi ciddi anlamda temsil etti ama yeni ürünler gelmediği gibi Van Et'te eskisi gibi sahada olamadı. Biz hem borsamızdan, hem işadamlarımızdan bu anlamda, vatandaşlarımıza önce olması, bu işletmelerin yapılmasını istiyoruz. Peynir çeşitlerini üretip, piyasaya pazarlayan işletmelere ihtiyacımız var. Fuar kapmasında hayvancılığı teşvik etmek, farkındalık yaratmak için en iyi buzağı yetiştiren çiftçilerimiz ödüllendirildi. Emeği geçenleri kutluyorum. Bu fuar sadece Van fuarı değil, bölgesel bir fuar. Bu tür fuarlara hep birlikte sahip çıkmalıyız" dedi.

"VAN DOĞUYA AÇILAN BİR KAPIDIR"

Daha sonra söz alan Tarım ve Orman Bakanlığı Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanı M. Hamdi Büyüktaş ise, Van'a ilk kez geldiğini belirterek, "Benim için çok değişik bir duygu. Güzel insanlarla tanışmak nasip oldu. Van güzide bir ilimiz. Van Balığı'nın olduğu, Van Kedisi'nin olduğu güzel bir kentimiz. Van'ı kıymeti bilinmesi ve tarımla ilgili yatırımın teşviklenmesi gereken bir ilimiz olarak düşünüyorum. Çiftçilerimle görüşme imkânımız oldu. Bazı sorunlarını dile getirdiler. Bu sorunları Ankara'da yetkililere arz edeceğiz. Bu tür organizasyonlar, hem tarım makinaları, hem tarım çalışanlarını ve aynı zamanda çiftçiyi bir araya getiren güzel etkinliklerdir. Akabinde oluşan yeni ortaklıklar, yeni paydaşlıklar ilin, ülkenin tarımı için bir yatırım imkânı oluşturacaktır. Ülke genelinde bazı sıkıntılar var. Bu sıkıntıların altından güçlü bir şekilde kalkacağımızı düşünüyorum. Van doğuya açılan bir kapıdır. Emeği geçenleri kutluyorum" diye konuştu.

"TARIMDA İSTEDİĞİMİZ VERİMİ ALAMIYORUZ"

Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer ise Van'ın tarım ve hayvancılık ili olduğunu söyleyerek, "3,5 milyon civarında küçükbaş hayvanla Türkiye'de birinci sıradayız. 200 bin büyükbaş hayvanla iyi bir yerdeyiz. Biz çok ciddi yayla ve mera yüz ölçümüne sahibiz. Maalesef tarım için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Çünkü iklim şartları ve lojistik masrafların yüksek olmasından dolayı tarımda istediğimiz verimi alamıyoruz. Verimli tarım yapamadığımızdan dolayı sezon sonunda hayvanların büyük bir kısmını satmak zorunda kalıyoruz. Bundan dolayı hayvancılığı ileri götüremiyoruz. Hayvancılığı iyi bir yere getirmemiz için tarım ve hayvancılık için pozitif destek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"ÇİFTÇİLER HER İMKÂNI EN VERİMLİ BİÇİMDE DEĞERLENDİRMEK ZORUNDADIRLAR"

Daha sonra çiftçiler adına söz alan Van'ın Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, "İlimizde gerçekleştirilen 12. Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı'nı düzenleyen ekibe emeklerinden dolayı Van Ziraat Odaları ve çiftçilerimiz adına kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bugün çiftçilerimiz bir taraftan gelişen teknoloji ve bilgiye erişim hızı kolaylığını da kullanarak dünyanın dört bir yanındaki benzerleriyle rekabet etmek zorunda, bir yandan da "erken kalkan yol alır" düşüncesiyle ekonomik yarıştan kopmadan, işlerini sürekli büyütmeli, pazarlarını genişletmeli ve kendilerini yarınlara hazırlamalıdırlar. Bunun içinde, her imkânı en verimli biçimde değerlendirmek zorundadırlar. Yaşadığımız pandemi döneminde gıdanın ne kadar önemli ve stratejik olduğunu hep birlikte gördük. Pandemi döneminde bütün sektörler üretime ara verirken tarım ve hayvancılık sektörü durmadan üretime devam etti. Bilinçli tarım uygulamalarıyla ve modern tarımsal alet ve ekipmanla üretim yapmalıyız. Ancak bu şekilde rekabet edebiliriz. İşte burada fuarların önemi ortaya çıkmaktadır. Son teknolojik alet ve ekipmanların bir arada olduğu fuarlar önem taşımaktadır. Fuar organizasyonların, sağladıkları ekonomik canlılık ve hareketliliğin yanı sıra, işletmelere hem kendilerini ve ürünlerini potansiyel tüketicilerle ve müşterilerle buluşturma, hem de sektörel gelişmeleri görerek kendi durumlarını gözden geçirme olanağı sağlamaktadır. Bu tür ortamlarda satıcı ile tedarikçiyi, tüketiciyle, alıcıyı buluşturan fuarlar, bugünün iktisadi hayat içinde şehirlerin ve ülkelerin tanıtımını yapar ve turizmini canlı tutar ve ekonomilerinde tartışılmaz katkı sunar" dedi.

"FUARIMIZ, İNSANLARIN BEKLEDİĞİ ÖNEMLİ BULUŞMA ALANLARINDAN BİR TANESİ HALİNE GELDİ"

Son olarak konuşan İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı Koordinatörü Veysi Uygun, "12. Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı sektöründe marka haline gelen bir fuar haline geldi. İlimizde bu yıl üçüncü fuarımızın açılışını yaptık. Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, Doğu Anadolu'nun en büyük, ülke genelinde ise ilkler arasında yer alan bir fuarımızdır. Gün geçtikçe gerek katılımcı, gerek ziyaretçi, gerekse firma anlamında profesyonelleşerek gelişen, büyüyerek devam eden fuarımız, insanların beklediği önemli buluşma alanlarından bir tanesi haline geldi. Fuarımızda sektörün önemli kurum ve kuruluşlarından oluşan, 80 stantta 192 marka sergilenmektedir. Desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. Fuarımızın, ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum" diye konuştu.

Kurdele kesiminin ardından, protokol üyeleri fuar alanını gezerek, firmalardan bilgi aldı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER