Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı törenle hizmete açıldı

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, 1999'dan bu yana faaliyet gösteren Van'daki eğitim parkının yerine yepyeni, modern ve çevreci bir park inşa ediyor. 2008 yılında hayatını kaybeden miras bağışçısı Nirun Şahingiray'ın adının yaşatılacağı Van Eğitim Parkı, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı törenle hizmete açıldı

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 3 bin 135 gönüllüsünün desteği ile faaliyetlerini sürdürmekte olduğu ve bugüne kadar 132 bini aşkın çocuğu nitelikli eğitim desteği ile buluşturan Van'daki eğitim parkını baştan sona yenileyerek çocukların hizmetine açtı.

Geçen yıl ara verilen eğitim parkının yerine yepyeni, modern ve çevreci bir eğitim parkı inşa edildi. 2008 yılında hayatını kaybeden miras bağışçısı Nirun Şahingiray'ın adının yaşatılacağı eğitim parkı, sürdürülebilir mimarisi, teknoloji altyapısı, spor alanları, açık alan düzenlemesi ve fonksiyonel iç mimarisiyle çocuk dostu mekân olarak yeniden tasarlandı.

Modern mimarisiyle göz kamaştıran Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı'nda, her yıl 5 bin çocuğa nitelikli eğitim desteği sunulacak.

Cumhuriyetin 99. Yıl dönümünde hizmete açılan Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı'nın açılışına, Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, Edremit Belediye Başkan Yardımcısı İmadettin Çiçek, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, Van Eğitim Parkı Yetkilisi Cesim Yarız, TEGV Mütevelli Heyeti Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, TEGV gönüllüleri, kamu kurum amirleri ve öğrenciler katıldı.

ÖZİNCİ: "140 BİN CİVARINDA ÇOCUĞUMUZA ULAŞTIK"

Halk oyunları gösterisi, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kürsüye çıkan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, 1999 yılından beri Van'da olduklarını belirterek, "Bugün Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı'mızın açılışını yapıyoruz. Aslında burada yeni değiliz. 1999 yılından itibaren Van'dayız. 2021 yılına kadar 3 bin üzerinde gönüllümüzle burada hizmet verdik. 140 bin civarında çocuğumuza ulaştık. Deprem riski nedeniyle eski binamızı tümüyle yıktık ve yeni baştan bir park inşa ettik. Nirun Şahingiray'ın adını vererek, parkımızı devreye sokuyoruz. Parkımızın toplam alanı 15 bin metrekaredir. Binamız bin 500 metrekare kullanım alanına sahip ve 400 metrekare civarında ise bodrumu bulunuyor. 10 etkinlik odamız var. Burada yıllık 4 bin civarında çocuğun geçeceğini tahmin ediyoruz. 120 kişilik çok amaçlı salon, 50 kişilik kütüphane ve spor salonlarımız var. Futbol sahası, basketbol sahası, tenis kortu ve çok amaçlı spor sahamız bulunuyor. Çevre ve doğuya da olabildiğince hassas olmaya çalıştık. Güneş enerji sistemimiz var. Yağmur suyu depolama alanımız var. Bunun yanında atık suyu değerlendirmek üzere gri su depolama alanınız da bulunuyor" dedi.

GİRAY: "VAN EĞİTİM PARKI'NIN AÇILIŞINDA BULUNMAKTAN GURUR DUYUYORUZ"

Van Eğitim Parkı'nda 2004-2008 yılları arasında etkinliklere katılan Ağıt Ergün'ün, tüm çocuklar adına konuşma yapmasının ardından kürsüye çıkan TEGV bağışçısı Nirun Şahingiray ailesinden Haldun Şahin Giray, "Nirun Şahingiray'ın adını taşıyan Van Eğitim Parkı'nın açılışını hep birlikte yapmaktan gurur duyuyoruz. Nirun Şahingiray 2008 yılında hayat gözlerini yumdu. Otomotiv sektörünün en önemli isimlerinden olmasına rağmen, ömrü boyunca yaptığı yardımları mütevazı bir şekilde sessizce yaptı. Asla ön plana çıkmak istemedi. Van Eğitim Parkı'nın kuruluş aşamasında bazı ufak, tefek zorluklar oldu ancak TEGV büyük bir özveri ile hepsine çözüm buldu ve büyük anlam taşıyan bu çok özel güne gelindi. Kendilerine Nirun Şahingiray ailesi olarak çok teşekkür ediyoruz. Nirun Şahingiray'ın adını yaşatacak olan Van Eğitim Parkı'nın herkes için hayırlı olmasını diliyoruz" diye konuştu.

ÇİÇEK: "BURADA EĞİTİM GÖRECEK ÇOCUKLARIMIZIN KALKINMANIN BİRER ÖNCÜLERİ OLMASINI UMUT EDİYORUM"

TEGV Mütevelli Heyeti Üyesi Melih Fereli'nin konuşmasının ardından kürsüye çıkan, Edremit Belediye Başkan Yardımcısı İmadettin Çiçek, "Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkında eğitim alacak tüm çocuklarımızın yarının Türkiye'sinde birliğimizin, beraberliğimizin ve kalkınmanın birer öncüleri olmasını umut ediyorum. Bu temenni ile Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı'nın özelde ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

ARHAN: "BİR ÇOCUK DEĞİŞİRSE, TÜRKİYE DEĞİŞİR"

Daha sonra kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanlığı Program ve Eğitim Materyalleri Daire Başkanı Serdar Arhan, Nirun Şahingiray Eğitim Parkı'nın Van'a hayırlı olmasını dileyerek, "Bir çocuk değişirse, Türkiye değişir. Gerçekten bu çok önemlidir. Her bir bireye, her bir çocuğumuza dokunabilmek çok önemli. Burada gönüllü olmak da gerçekten çok önemlidir. Gönüllü kavramının içeriğini doldurabilmemiz gerekiyor. Sadece adında yazması önemli değil, içini doldurmak önemli. Bu eğitim parkını fiziksel mekanlar yapmakla olmuyor, bunun için doldurmak gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak, TEGV'le protokollerimiz var ve çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Bu parkın tekrar hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

VALİ BALCI: "BÜYÜK BİR EKİP RUHUYLA ÇALIŞIYORUZ"

Son olarak kürsüye çıkan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ise, Van'ın imarı ve ihyası için çalıştıklarını belirterek, "Bizim amacımız yılmadan, yorulmadan, bana ne demeden, mazeret üretmeden, bezginlik göstermeden, aşkla, şevkle, canla, başla memleketimizin ve milletimizin, özellikle de Van'ımızın, imarı, ihyası ve inşası için, Vanlı hemşerilerimizin özellikle de gelecek kuşakları olan sevgili çocukların yükselmesi, yücelmesi, onların hayallerini gerçekleştirmesi için büyük bir ekip ruhuyla çalışıyoruz. Özellikle de Van'a dışarıdan gelen, eğitime gönül veren, Türkiye'nin zenginleşmesine, büyümesine katkı sağlayan burada çok kıymetli hanımefendiler, beyefendiler var. Aynı zamanda da Türk Eğitim Gönülleri Vakfı'nın çok kıymetli temsilcilerine de Van adına, Vanlı hemşehrilerimiz adına bir kez daha hoş geldiniz diyorum. Sizleri bugün burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumu da ifade etmek istiyorum. Bu etkinliğin, faaliyetin, bu alanın gerçekleştirilmesini sağlayan, yüreklendiren, cesaretlendiren Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın kıymetli başkanına, yönetim kurulu üyelerine ayrıca teşekkür ediyorum. Gönüllüler de bunu yüreklendirdi, onlara da müteşekkir olduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

"DEVLETİN BÜTÜN İMKANLARINI EĞİTİM İÇİN KULLANIYORUZ"

Van'da çok güzel işler olduğunu ifade eden Vali Balcı, "Bir eğitim ordumuz var. Çok kıymetli öğretmenlerimiz var. Eğitim camiamız var. Milli Eğitim Bakanımız da bizi destekliyor. Ben ilin valisi olarak yani eğitime, bilgiye, bilime, kültüre, sanata, okumaya, yazmaya, dost, idareci olarak, onları yüreklendiren cesaretlendiren bir idareci olarak, devletin bütün imkanlarını, kabiliyetini, potansiyelini de eğitim için kullandığımızı ifade etmek istiyorum. Van'da bizim eğitim bir numaralı konumuz. Yani eğitimi güçlendirmek, çocuklarımızın hayatını, yaşamını kolaylaştırmak, özellikle de eğitim camiasının hayatını kolaylaştırmak için çok güzel işler yapıldığını ifade etmek istiyorum. Bizim bir görevimiz de öğretmenlerimizin işini kolaylaştırmak. Bilginin taşıyıcısı çok kıymetli öğretmenlerimiz var. Memleketimizin, milletimizin ilerlemesi, çocukların hayallerini gerçekleştirmek için canla başla çalışıyorlar. Onlara da huzurlarınızda bir kez daha müteşekkir olduğumu ifade etmek istiyorum. Öğretmenleri seven, onlara destek veren, yüreklendiren bir idareci olarak eğitim bizim bir numaralı konumuz. Devletimizin ve milletimizin bütün imkanını, kabiliyetini, potansiyelini de eğitime kullanmaktan büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Türkiye'ye örnek projelerimiz de var. Yani Van'ın geliştirdiği ama Türkiye'nin model olarak kabul ettiği bir sürü de proje var.  Mesela etüt Van diye bir projemiz var. Hafta sonu okulları açtık biz. Özellikle dezavantajlı gruplar olmak üzere beş bin öğretmenimiz lise sınavlarına hazırlık için, 12, 11, 10, ayrıca lise giriş sınavlarına hazırlık için 8, 7, 6, yaklaşık elli bin öğrenci etüt merkezlerine devam ediyor. Biz bunlara yaklaşık 20 milyon da yardımcı kitap aldık. Özellikle de takip ediyoruz. Hedefimiz şu; çocuklarımızın akademik anlamdaki başarılarını önemsiyoruz. Bu sadece akademik anlamdaki başarı da yetmez. Fiziksel, zihinsel, ruhsal gelişim de önemli ama akademik başarıyı bir numaraya koyuyoruz, desteklememiz lazım. Van'ın çok fedakar bir öğretmen camiası var. Öğrenmeye istekli bir öğrenci kitlesi, bunları destekleyen veliler var" ifadelerini kullandı.

"OKUMA ÇOCUKKEN KAZANILAN BİR ALIŞKANLIK"

Önümüzdeki 5 yılda Van'ı akademik anlamda ilk beşe çekeceklerini belirten Vali Balcı, "Çünkü çalışmayla ilgili bir şey bu. Bunu yapacağımıza inanıyorum. Çok da kıymetli bir proje. Bunun adı Etüt Van şu anda başladı. Beş bin öğrencimizle cumartesi, pazar belirlediğimiz okullar açık. Orada bu eğitim veriliyor. Bunu çok önemsiyorum. Van şuanda, Türkiye'nin okul kitapları açısından, kütüphaneleri açısından en zengin ili oluyor. Şu anda kitapları alımları yapıyoruz. Hem okul kütüphanelerini zenginleştiriyoruz, yapıyoruz hem de bir milyon kitap alımı yapıyoruz. Yaklaşık 30 milyona yakın bir kaynak harcayacağız. Çocuk anaokulundan ilkokul, ortaokul, liseye kadar çocukların hayallerini gerçekleştirsin, okusun istiyoruz. Çünkü okuma çocukken kazanılan bir alışkanlık. Çocuk okuyucusu olmayan toplumların yetişkin okuyucusu olmaz. Ben inanıyorum ki bir iki ay sonra Van okul kütüphaneleri açısından Türkiye'nin bir numaralı ili oluyor. Biz sadece kütüphane yapmıyoruz, kitapları da almıyoruz. Aynı zamanda çocukların okuma kültürüne katkı sağlamak için öğretmenlerimizle beraber değişik aktiviteler yapıyoruz. Ama o kitap okuma aşkını sevgisinde paylaşmak lazım. Bütün kamu kurum kuruluşlarına okuma kültürünü yaygınlaştıracağız. Çok nitelikli bir okuyucu kitlesi olacak. Özellikle de çocuklar açısından bunu çok destekliyoruz" dedi.

Plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı'nın resmi açılışı yapıldı.

Van Valisi Balcı ve beraberindeki heyet daha sonra eğitim parkını dolaşarak, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Balcı, eğitim parkında eğitim alan çocuklarla da tek tek ilgilenerek sohbet etti.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER