Van Mutfak ve Gurme Fuarı açıldı

Van Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Van'da ilk kez düzenlenen Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı kapılarını açtı. 3 gün boyunca devam edecek olan gurme fuarı ilk günden yoğun ilgi gördü.

Van Mutfak ve Gurme Fuarı açıldı

Coğrafi işaret tescilli ürünlerin yanı sıra, yemekler, bakliyat, hububat, baharat, yağ, et ve et ürünleri, unlu mamuller, çikolata, şekerleme, dondurma, süt ve süt ürünleri, kahve, çay ve ekipmanları, kahvaltı ürünleri, donmuş gıdalar, kuru gıdalar ve konserve gibi ürün gruplarının yer aldığı Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı düzenlenen törende kapılarını açtı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Van Mutfak Yöresel Ürünler Gurme Fuarı'nın açılışına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Van İl Emniyet Müdür Atanur Aydın, MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Diyarbakır TSO, Erzurum TB, Yüksekova TSO, Bodrum TO, Söke TB Sivas TB, Erzincan TB, Bingöl TSO Yönetim Kurulu Başkanları ve Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

VALİ BALCI: "FUARIN İLİMİZE, ÜLKEMİZE, İŞ DÜNYASINA KATKI SAĞLAMANI DİLİYORUM"

Fuarın açılışında konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, "Güzel bir etkinlik olmuş. Emeği geçen Ticaret Sanayi Odamızın kıymetli başkanı ve yönetim kurulu üyelerine, Vanlı iş adamlarımıza teşekkür ediyor dışarıdan gelen misafirlerimizi de kentimizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Aslında gıda sektörü de tarıma, çiftçiye, üretime verilen destekle yakın ilgisi olan bir alan. Bugün çiftçilerle beraberdik. Onlara sertifikalı tohum dağıttık. Geçen sene ve bu sene tam 120 milyon TL'lik sertifikalı buğday arpa, korunga, yonca dağıtımı yaptık. Bu rakam Türkiye'de herhalde sayılı illerin ödediği bir rakam. Bunu biz Belediyemiz, Valiliğimiz ve Tarım Bakanlığımız bütçesinden hallettik. Bunu çok önemsiyorum. Yine merkezi bütçeden bu sene 5 göletimiz ve 1 tane barajımız ihale edildi. İnşallah onlara da başlıyoruz. Bu şu demek çiftçilerimizin daha çok gelir elde etmesi demek. Onlara daha çok katkı sağlamak demek. Onun dışında 300 bin meyve fidanı dikimi yaptık. Bu sene yine sonbaharda Van'ımızın kendisine özgü 300 bin meyve fidanı dikimi daha yapacağız. Bunun dışında Van'da ceviz ve arıcılık çok önemlidir özel olarak destekliyoruz. Ayrıca 2 milyon da meyve fidanı yetiştiriyoruz. Fidanlığı kurduk. Önümüzdeki yıl çiftçilerin topraklarıyla buluşacak. Bu da meyveciliğe verilen büyük bir destek. Bunun dışında koyunculuğu geliştirme açısından bizim geliştirdiğimiz bir model var. Sıfır faizli 1 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli, proje kapsamında şu ana kadar 1400 aileye destek verdik. 136 bin koyun dağıttık. İnşallah hedefimiz bunu 1 milyon koyuna çıkartmak. 10 bin aileye de ulaştırmayı düşünüyoruz. Yine inşallah bu sene 7 gölet 2 baraj teklifimiz daha var. Onları da inşallah yatırım programına sokarsak çiftçimizi hem bitkisel üretim anlamında hem de hayvansal üretim anlamında büyük katkı vermiş olacağız. Bu güzel yatırımlarımız tarımla ilgili olduğu için gıdayı da ilgilendirdiği için buradaki dostlarımızla paylaşmak istedim. Tekrar bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen, katkı sağlayan, destekleyen herkese kalpten gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

TAKVA: "KENTİMİZ GASTRONOMİ ALANINDA ÖNEMLİ BİR MERKEZ HALİNE GELMİŞTİR"

Bin 700 rakımın üstünde yer alan Van'ın yüzyıllardır kahvaltısı ile anılan bir yerleşim alanı olduğunu hatırlatan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, "Bu yıl birincisini düzenlediğimiz Van Mutfak ve Gurme Fuarı'na çok kıymetli oda ve borsalarımızın, kamu kurumlarımızın, sivil toplum örgütlerinin, Ülkemizin birçok şehrinden katılan firmaların, kentimizdeki tüm dinamiklerin ve tabi ki halkımızın destek ve katılımları bizleri onurlandırmıştır. Bu vesile ile odamız tarafından düzenlenen Van Mutfak ve Gurme Fuarı'nın kentimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kentimiz, tarihsel ve kültürel süreçlerle birlikte sahip olduğu mümbit flora ve faunasıyla gastronomi alanında önemli bir merkez haline gelmiştir. Evliya Çelebi başta olmak üzere birçok gezgin ve seyyah yazıtlarında yöresel ürünlerimizi, yemek kültürümüzü ve doğal zenginliklerimizi kaleme alarak anlatımlarda bulunmuşlardır. Bin 700 rakımın üstünde yer alan kentimiz yüzyıllardır kahvaltısı ile anılan bir yerleşim alanı olmuştur. Ayrıca sahip olduğu tarım ve hayvancılık potansiyeli ile et ve süt ürünlerinden elde edilen mamüller başta olmak üzere yöresel yemekleriyle ün salmış bir medeniyete sahiptir" diye konuştu.

"YENİ ÜRÜNLER GELİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Konuşmasına Tarihçi Richard Hovannisian 'Tarihi Kentler Van' kitabındaki alıntıdan söz ederek konuşmasını sürdüren Van TSO Başkanı Takva, "Çiftçiler, türlü tahıllar ve lezzetli meyveler kayısı, armut, elma, üzüm, parlak kırmızı nar ve koca cevizler veren toprağı nesiller boyu sürdüler. Çobanlar, vadiler etrafındaki yüksek yaylalarda sürülerini beslediler. Yine, Urartu Medeniyetinin tarım ve sulama alanında dünya tarihindeki yeri kentimizin bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunun göstergesidir.  Malumlarınız olduğu üzere; şehrimiz, Ülkemizin en fazla küçükbaş hayvan varlığına sahip kentidir. Bu durum Cumhuriyet tarihinden bu yana değişmemiş bir realitedir. Dolayısıyla, et ve süt ürünleri başta olmak üzere özellikle kırmızı etin hemen hemen bölgesel gastronominin oluşmasındaki rolü kentimizi tanıtan önemli başlıklardandır. Burada şuna değinmeden geçmek istemiyorum; Adana Kebabından tutun Şırdana kadar birçok milli lezzetimizin ana ürünü olan kırmızı et üretiminin %60'ının bu şehirden yapıldığının bilinmesini istiyorum.  Odamız bu durumu; başta 51 bin 793 kişinin katılımı ile Van Kahvaltısı Rekoru olmak üzere, Dünya Kahvaltı Günü, Coğrafi İşaretli ürünler ile resmi süreçlerini profesyonel bir anlayışla yürütmüştür. Son olarak, Van Mutfak ve Gurme Fuarı ile bu hususta ısrarcı olduğumuz ve yöresel ürünlerimizin tanıtımı için bu çalışmalar devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Ayrıca Van Tarıma Dayalı Organize Besi OSB ile et üretimi konusunda Ülkemize hizmet etmek ve artı değer yaratarak yeni ürünler geliştirmeyi hedeflediğimizi de belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

Daha sonra plaket takdimi ve kurdele kesiminin ardından fuar alanında bulunan standlar tek tek dolaşıldı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER