Van'ın yarısı henüz aşı olmadı

Van'da aşılama oranı henüz yüzde elli olmazken, vaka sayılarının da arttığı gözleniyor. Koronavirüs vaka sayısı haritasında kırmızı kategoride yer alan Van'da, aşı olmayan vatandaşlar, aşılananları da riske atıyor.

Van'ın yarısı henüz aşı olmadı

Koronavirüs vakalarında 100 sınırını aşması nedeniyle renk haritasına göre kırmızı kategoride yer alan Van'da birçok noktada mobil aşı stantları kurulmasına rağmen, aşılamada istenilen seviyeye bir türlü çıkılmadı. Aşılama oranının düşük olduğu Van'da, vaka sayıları da her geçen gün artmaya devam ediyor.

Van'da yetkililerin sürekli aşı çağrısı yapmasına rağmen, Van'da şuan kadar %49,4 oranında aşılama yapıldı. Koronavirüs tablosunda kırmızı kategoride yer alan Van'da, vaka sayılarının her geçen gün artması endişelendiriyor. Özellikle varyantların arttığı bugünlerde, aşılama oranının yakalanması hedeflenirken, vatandaşlara aşı çağrısı yapılıyor.

Delta varyantıyla birlikte Avrupa'da vaka sayıları yeniden tırmanışa geçerken, Türkiye'de de varyantlara bağlı vaka sayıları artıyor. Özellikle aşıda istenilen seviyelere ulaşılan illerde vaka sayıları düşerken, aşıda istenilen seviyede olmayan illerde ise vaka sayıları her geçen gün artmaya devam ediyor.

Van'da vakaların büyük çoğunluğu aşı yaptırmayanlardan oluşurken, 4. dalga endişesine karşı en büyük tedbirin aşı olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar ve yetkililer kısıtlamaların yeniden yaşanmaması için aşı çağrısı yapmaya devam ediyor.

Delta ve Delta Plus varyantları dünyada yüzlerce ülkede görülürken, Türkiye de bu ülkeler arasındaki yerini aldı. Delta'nın yüzde 60 daha hızlı bulaştığı yönünde veriler gelirken, Delta şimdiye kadar en etkili olan koronavirüs varyantı oldu.

Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde aşılama da istenilen seviyeye ulaşılamadı. Aşılamanın düşük olduğu illerde vaka sayılarında artış olduğu gözlemlendi. Sık sık aşı çağrısında bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, özellikle kırmızı kategoride yer alan illerde aşılamanın daha da arttırılması gerektiğini vurguluyor.

Van Valiliği ve Van İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda hemen hemen her bölgeye aşı stantları kurulurken, kırsal mahallelerde ise sağlık çalışanları çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Pandemi sürecinde vaka sayısında Türkiye'nin en iyi illeri arasında yer alan Van'da, aşılamada istenilen seviyeye ulaşılamadı.

Van'ın aşılama oranında iyi bir seviyeye gelmesi ve kırmızı kategoriden çıkması için yoğun bir çalışma yürüten sağlık çalışanları dağ-bayır demeden aşı yapıyor. Sağlık çalışanları özellikle yaylalarda bulunan vatandaşları aşılamak için kilometrelerce yolu yürüyerek gidiyor.

Muğla, Çanakkale, Kırklareli, Edirne ve Balıkesir illeri aşılamada en iyi iller arasında yer alarak mavi kategoride yer alırken, Gümüşhane, Iğdır, Bingöl, Batman, Muş, Diyarbakır, Siirt, Mardin, Şanlıurfa, Bitlis, Aksaray, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bayburt, Erzurum, Ağrı, Van ve Şırnak illeri ise, aşılamada en kötü iller arasında yer alarak, kırmızı kategoride yer aldı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2021, 08:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER