Van Gölü’nde dip çamur temizliği sürüyor

Van Gölü'nü kirlilikten arındırmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan 1. Etap dip çamuru temizleme çalışmaları tamamlandı. Şu ana kadar gölden 1 milyon 110 bin metreküp dip çamuru çıkartılırken, devam eden 2. ve 3.  etap çalışmalarında toplamda 2 milyon 700 bin metreküp çamur çıkartılacak.

Van Gölü’nde dip çamur temizliği sürüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde ‘Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı’ çerçevesinde Van Büyükşehir Belediyesi’nin Van Gölü’nün temizlenmesine yönelik başlattığı çalışmalar son hızla devam ediyor. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü'nün kirlilikten arındırmak için başlayan 1’inci etap dip çamuru ve balçık çalışması tamamlanırken, 2’nci ve 3’üncü etaplarda da çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyonunda uzun süredir titizlikle sürdürülen temizlik çalışmasında bugüne kadar yaklaşık olarak 1 milyon 110 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizliği yapıldı.

Tuşba ilçesi İskele Mahallesi sahil kısmında başlatılan 1’inci etaptaki çalışmalar tamamlanırken, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Parkı arasındaki 2’nci etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 3’üncü etapta ise çalışmalar son süratle devam ediyor.

100’ü aşkın iş makinesi ile yürütülen çalışmalarla gölün 14 kilometrelik sahil bandında 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru çıkartılacak.

İskeledeki 1. etap temizlik çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde göl ekosistemindeki olumlu değişim sonrasında çok sayıda kuş türü görülürken, vatandaşlar da sahil kenarında rahatça zaman geçirebiliyorlar.

Van Bölge Gazetesi

YORUM EKLE
YORUMLAR
Emeği geçenlere teşekkürler...
Emeği geçenlere teşekkürler... - 11 ay Önce

Çıkarılmış 1 milyon metreküp ve çıkarılması düşünülen 1,5 milyon metreküp lağım, çöp, pislik ve atıktan oluşan dip kirliliği ve pis balçık yerleşim yerlerine dökülmesin. Su havzalarına, yaşam alanlarına uzak yerlere, insanların, hayvanların, kuşların, havanın, suyun etkilenmeyeceği yerlere dökülsün ve üzeri kapatılsın. Aman bu işler uzman mühendisler, çevreciler, sağlıkçılar marifetiyle yapılsın. İsteriz ki şu Arıtma Tesisine ve yarattığı kokuya kesin bir çözüm bulunsun. Dip temizliği yapılan bu üç etap dışında, Edremit, İpekyolu, Gevaş ve Erciş'te de 10 farklı etapta aynı anda eş zamanlı dip ve kıyı temizlikleri başlatışsın. Bunun için kaynak ayrılarak altmış adet uzun bomlu vinç ve 200 adet kamyon daha seferber edilerek tüm bu ilçelerde temizlik sırası beklenmeden 2023 sonuna kadar Van kıyıları boyunca göl temizlensin. Bu çalışma devletimiz için tereyağından kıl çekmek kadar basit ve kolaydır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili diğer kurumlar, belediyeler bu işe ciddi bir ağırlık verip Van Gölünü bu kokudan, bu bulanıklıktan, bu kirlilikten yedi sekiz ay içinde kurtarırsa seviniriz. Ayrıca bu beş ilçenin sahil ve kıyıları ıslah ve ihya edilirse, şehirlerin nabzının attığı enfes alanlar haline getirilirse mükemmel olur. Van ve kıyı ilçelerinin sosyal hayatı, turizmi, ticareti çok olumlu etkilenir. Van ve Van Gölü yeşil bir kuşakla birbirine kavuşmuş olur. Değmez mi?

SIRADAKİ HABER