Van Gölü sahilinde toplu martı ölümleri

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün Bitlis’in Tatvan ilçe sahilinde toplu martı ölümleri yaşandı.

Van Gölü sahilinde toplu martı ölümleri

Van Gölü, bu kez martı ölümleriyle gündeme geldi. Bir süredir Bitlis merkezli olarak bölgede tanıtım ve keşif gayeli su altı dalışları yapan Venuma Dağcılık ve Su Altı Sporları Topluluğu üyeleri, Van Gölü kıyısında toplu martı ölümleri olduğunu tespit etti.

Martı ölümlerinin özellikle Adabağ köyü yakınlarında yoğunlaştığı görüldü.

Topluluk üyeleriyle birlikte bir süredir bölgede tanıtım ve keşif gayeli su altı dalışları ve doğa gezileri gerçekleştirdiklerini belirten Venuma Dağcılık ve Su Altı Sporları Topluluğu yöneticilerinden Emrullah Tüzün, keşif dalışı için geldikleri Van Gölü’nün Adabağ köyü sahilinde toplu martı ölümleriyle karşılaştıklarını söyledi.

Tüzün, “Bugün aslında Van Gölü’nün derinliklerindeki gizemleri gün yüzüne çıkarmak için bir dalış etkinliği planlamıştık. Ancak buraya geldiğimizde karşılaştığımız manzara çok başka oldu" dedi. Van tarafında meydana gelen martı ölümlerinin Van Gölü Havzası’nda artan sıcaklık, kuraklık ve besin azlığı nedeniyle meydana geldiğinin belirlendiğini anlatan Tüzün, "Ancak buradaki ölümlerde benzer nedenlerden mi yoksa gölde oluşan kirlilikten kaynaklı mı ya da farklı bir sebebi mi var, bunun araştırılması ve önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.
Topluluk üyelerinden Hakan Okay ise, şu anda bulundukları yerin Adabağ köyünün Van Gölü sahilleri olduğunu belirterek, “Burada onlarca ölen martı var. Bir kısmı da ölmek üzere. Burada ne olmuş bilmiyorum ama vahim bir durum. Bunun mutlaka bir an önce araştırılıp, bu ölümlerin neyden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekiyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2023, 14:59
YORUM EKLE
YORUMLAR
NEYİ BEKLİYORUZ?
NEYİ BEKLİYORUZ? - 10 ay Önce

Göl çekildi, göl dibindeki ve kıyılara vuran bin bir çeşit çöp, atıl, kanalizasyon, lağım ve kirlilik metrelerce kalınlıkta bir tabaka oluşturmuş. Van Gölü kıyısındaki sekiz ilçede de bu yoğun ve tehlikeli kirlilik söz konusudur. Dolayısıyla kuraklık, sıcaklık, besin azlığı da bu gibi martı ölümlerinde bir etken olsa da esas sebep emin olun bu ağır kirliliktir. Van Gölü bu derece çekilmişken sekiz ilçedeki onlarca noktada niçin 400 adet uzun bomlu vinç ve 1000 kamyon dağılıp da bu dip çamuru, kıyı kirliliği ve yüzey kirliliğini temizlemiyor. Niçin sekiz ilçedeki elli civarındaki dere,,kanal ve ark DSİ ve belediyeler tarafından ilkbahar- yaz- sonbahar döneminde yoğun çalışmalarla baştan sona temizlenmiyor? Niçin gölde,,kıyılarda, sahillerde,,derelerde, kanallarda ve arklarda muazzam bir temizlik seferberliği başlatılmıyor? Şimdi değilse ne zaman? Van Gölünü korumak, kurtarmak, temizlemek, yaşatmak, ıslah etmek, ihya etmek, masmavi ve tertemiz yapmak gerekmez mi? Böyle bir sorunumuz ve böyle bir hedefimiz yok mu?

SIRADAKİ HABER