Van Gölü Belediyeler Birliği, Edremit'te bir araya geldi

Edremit Belediyesi ev sahipliğinde Van'da bir araya gelen belediye başkanları, Van Gölü Belediyeler Birliği'nin çalışmaları hakkında istişare toplantısı düzenledi. Yapılan toplantıda Van Gölü'nün temiz tutulması, bölge turizminin geliştirilmesi, tarihi varlıkların korunması ve tanıtılması konuları ele alındı.

Van Gölü Belediyeler Birliği, Edremit'te bir araya geldi

Ocak ayında ilk toplantısını Bitlis'te gerçekleştiren Van Gölü Belediyeler Birliği, bu kez Van'ın Edremit Belediyesi ev sahipliğinde Van'da bir araya geldi. Van ve Bitlis'e bağlı 27 belediye başkanı ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Van Gölü Belediyeler Birliği'nin çalışmaları hakkında istişare yapılırken, Van Gölü ise masaya yatırıldı.

Bölgedeki çevre kirliliği ve çevre bozulmaları ile mücadele emek, çevre sorularına koordinasyon sağlamak için kurulan Van Gölü Belediyeler Birliği, çevrenin korunması ve atıkların yönetimi konularında bölgesel ölçekte, ortak plan ve projelendirme çalışması yapmak ve uygulamak, çevre sorunlarına çözüm bulmak için üyeleri arasında koordinasyon sağlamak için çalışma yürütecek.

Van'da bir otelde düzenlenen istişare toplantısına Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Kavakbaşı Belediye Başkanı Veysi Oğuz, Ovakışla Belediye Başkanı Abdurrahim Altındal, Yolalan Belediye Başkanı Kerem Çabuk, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas, İpekyolu Belediye Başkan Yardımcısı Sait Çakırtaş, Bitlis il Özel idaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı, Çatak Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan, Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, Hizan Belediye Başkanı Cezail Aktaş, Mutki Belediye Başkanı Vahdettin Barlak, Aydınlar Belediye Başkanı Mehmet Arif Tuşun ve Günlük Belediye Başkanı İlhan Çetinsoy katıldı.

SAY; "VAN GÖLÜ'NÜ SONRAKİ KUŞAKLARA TEMİZ BIRAKALIM"

Toplantıda ilk olarak söz alan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, "İlkini 19 Ocak 2022 yılında Tatvan Belediye Başkanı Emin Geylani'nin ev sahipliğinde Tatvan'da yapmış olduğumuz Belediyeler Birliği toplantısının ikincisini Edremit Belediyemiz ev sahipliğinde düzenliyoruz. Bugün birliğin kuruluş öncesi hazırlığını ve Van Gölü'ne kıyısı olan belediyelerle Van Gölü Koruma Eylem Planı aşaması itibariyle çalışmalar yapacağız. Uzun bir süredir özellikle Van Gölü'nün korunması ve Van Gölü Havzası'nın korunması bizim başlıca gündem maddemizdi. Geçtiğimiz yıl birincisini yaptığımız Van Gölü Sempozyumumuzun bu yıl ikincisini yapacağız. Hem Van Belediyeleri, hem de Bitlis Belediyeleri olarak 600 bin yıldır ömrünü sürdüren Van Gölü Havzasını bizde bizden sonraki kuşaklara temiz ve güzel bir şekilde bırakmak için elimizden geleni yapacağız. Bu hem belediye başkanı olarak hem de bir vatandaş olarak bizlerin görevidir. Amacımız Ak Belediyecilik olarak ve bu coğrafyanın birer ferdi olarak, bizden sonraki kuşaklara temiz bir çevre bırakmaktır" dedi. 

"VAN GÖLÜ HAVZASI KORUMAMIZ GEREKEN EN ÖNEMLİ VARLIĞIMIZDIR"

Şuanda dünyanın çevresel anlamda, alarm verdiği bir dönemden geçtiklerini belirten Başkan Say, "Kutuplardan denizlere, denizlerden diğer coğrafyalara çok ağır şartlarda ilerliyoruz. Pandemiden sonra dünyanın yepyeni bir döneme girdiği bir süreç yaşıyoruz. Bu anlamda Van Gölü Havzası bizim olmazsa olmazımızdır. Korumamız gereken en önemli varlığımızdır. Van Gölü Belediyeler Birliği'ni kurmak isterken, birinci gündem maddemiz Van Gölü'ydü. Sonrasında gerek nüfusu itibariyle, gerek imkanları itibariyle belediyecilik mevzuatı, belediyecilik çalışmaları, kaynak geliştirme, personel, insan kaynakları konusunda çalışmalar başta olmak üzere bilgi, tecrübe ve eğitim paylaşımlarına başlayacağız. Bu anlamda tüm belediyelerimiz bu çalışmanın bir paydaşı olacak. İnşallah Van Gölü kıyısındaki belediyeler, belediyecilik hizmetini Van Gölü Belediyeler Birliği kurulduktan sonra çok daha profesyonelce, çok daha güzel bir şekilde yerine getireceklerdir. Bizim bir yol haritamız olacak. Bundan sonraki toplantıda Van Gölü Belediyeler Birliği'nin artık kurulmuş olarak çıkmak istiyoruz" diye konuştu.

GEYLANİ; "BİTLİS İLE VAN'I ORTAK BİR İL GİBİ GÖRÜYORUZ"

Daha sonra söz alan Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Van Gölü'nün önemli bir değer olduğuna vurgu yaparak, "En büyük ortak değerimiz Van Gölü'dür. Van Gölü sadece Bitlis ve Van'ın değil, Türkiye'nin ve hatta dünyanın bir mirasıdır. Malumunuz Türkiye'nin en büyük gölü olması ve dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Bitlis ile Van'ı ortak bir il gibi görüyoruz. Çünkü bizim nüfusumuz, ticaretimiz birbirine karışmış. Bunu organize bir hale getirmek istiyorduk. Ortak sorunlarımız vardı ve bu sorunların bir çatı altında, daha gür bir ses ile dillendirilmesi ve sonuca ulaştırılması gerekiyordu. Bununla ilgili daha önce çalışmalarımız vardı. Bu anlamda ilk toplantımızı Tatvan'da yaptık ve şuanda Van'da ikincisini düzenliyoruz. Van Gölü bizim birinci önceliğimizdir. Akabinde Van Gölü Ekspresi, Nemrut var, Akdamar Adası, kaleler var. Tarihi ve turizmi değerleri ortak olan iki ilden bahsediyoruz. Bu çalışmaya ihtiyaç vardı. Bitlis ve Van ortak bir adım atarak, ortak sorunlar, ortak öncelikler ve bunların çözüm yollarıyla ilgili bir toplantı başlattık. Burada en büyük sorunlarımızdan biri de Van Gölü Eylem Planı'ydı. Bu anlamda gerekli çalışmalar yapıldı ve Van Gölü'nde dip çamur temizliği başladı. Akabinde bütün Van Gölü havzasında bir dip çamur temizliği yapılacak. Van Gölü çok kıymetli bir değerdir. Bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Van Gölü Belediyeler Birliği ile coğrafyamızdaki sorunları elbirliği ile daha hızlı bir şekilde inşallah çözüme kavuşturacağız" ifadelerini kullandı.

ORHAN: "VAN GÖLÜ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR"

Son olarak söz alan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, "Van Gölü Belediyeler Birliği'nin kurulması bölge için çok önemlidir. Bu aslında bir güç birliğidir. Van Gölü'nün korunması, Van Gölü'nün sürdürülebilir bir şekilde hayata geçmesi, güç birliğine muhtaç. Van Gölü bizim için çok önemlidir. Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin hayata geçmesiyle birlikte, Van Gölü'nü kirleten, en büyük kirlilik kaynağımız ortadan kalkmış oldu. Bu bizim için çok önemli bir sevinç sevilesidir. Katı atık kirlilik vesileleri aynı şekilde, birçok merkezde ortadan kalkmış oldu. Sıfır Atık, Mavi projeleriyle, STK'larımız çalışmalar yaptılar. Belediyelerimiz bu bilinçlendirme faaliyetlerine dâhil oldular. Bilinçlendirme faaliyetleri bizim için çok önemlidir. Van Büyükşehir Belediyemiz yine Van Gölü'nde dip çamur temizliğini başlattı. Birinci etapta bu çalışmalar sürüyor ve 24 bin metreküp dip çamur temizliği yapıldı. İkinci ve üçüncü etapta bu çalışmalar devam edecek. Yine Van Gölü'ne kıyısı olan Tatvan'da liman temizliği çalışması sürdürülmüş oldu. Sıfır Atık Yönetimi çok iyi sahiplenmemiz gerekiyor. Bu çalışmamız da ilimizde başlamış oldu. Hayvan atık çalışmaları yine Van'da başladı. Tarıma Dayalı İhtisas OSB hayata geçmiş oldu. Bütün bu konular mesafe aldığımız önemli konulardır. Ama halen üzerinde çalışmamız gereken, dayanışma içerisinde, iş birliği içerisinde, beraber hareket etmemiz gereken konular var. Van Gölü Belediyeler Birliği'nin kuruluşu ile birlikte, hep beraber bir güç birliği oluşturacağız. Bu sürecin dinamik bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Kesintiye uğramaması gerekiyor. Çünkü Van Gölü canlı bir mekanizmadır. Ama etrafı kapalı olan bir havzadır. Tarafımızdan korunması gereken bir havzadır. İnşallah hep birlikte, el birliği ile halkımızın bilinci ile Van Gölü'nü koruyacağız. Umuyoruz ki 4-5 yıl içerisinde, bu bilinçle, bu heyecanla tertemiz, pırıl pırıl bir Van Gölü'ne ve bir çevreye sahip olacağız. Sadece Van Gölü'ne değil, tertemiz bir çevreye, bir Van'a, bir Bitlis'e sahip olacağız" diye konuştu.

Van Gölü Havzası ile ilgili video gösteriminin ardından, toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER