Van'da zam şampiyonu karnabahar oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 Şubat ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre Van'da Şubat ayının zam şampiyonu karnabahar oldu.

Van'da zam şampiyonu karnabahar oldu

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, TÜFE bir önceki aya göre yüzde 4,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 54,44 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE'de ise bir önceki aya göre yüzde 5,35'lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 56,53 oranında artış meydana geldi.

Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 8,41'lik oran ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda olurken, en az artış gösteren grup ise 0,30'luk oran ile giyim ve ayakkabı grubu oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 8,06'lık oranla çeşitli mal ve hizmetler grubunda olurken, değişim göstermeyen grup ise eğitim grubu oldu.

VAN'DA ŞUBAT AYININ ZAM ŞAMPİYONU KARNABAHAR OLDU

TÜİK'in verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde karnabahar yüzde 88,51 ve kabak 79,11'lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van'ında dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise karnabahar yüzde 81,33 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 69,39 oranındaki artışla kabak takip etti.

ÇOCUK ELBİSESİ DEĞER KAYBETTİ

Çocuk elbise ise yüzde 11,62'lik bir oranda değer kaybederek Şubat ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 10,53 oranında değer kaybeden Çocuk kazak en fazla ucuzlayan ürün oldu.

Öte yandan Yİ-ÜFE'de bir önceki aya göre yüzde 7,22'lik bir artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 105,01 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 24,66 artış, imalat sektöründe yüzde 5,60 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 6,39 artış ve su sektöründe ise yüzde 7,37 oranında artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 19,98'lik oranla enerji grubunda olurken, en yüksek yıllık artış yüzde 188,47'lik oranla enerji grubunda gerçekleşti.

Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER