Van'da 26 projeye 2 milyon 570 bin TL destek

Van'da, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Kırsal Kalkınmada Uzman Eller' projesinden faydalanan 26 projeye 2 milyon 568 bin 944 TL hibe ödemesi yapıldı.

Van'da 26 projeye 2 milyon 570 bin TL destek

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca kırsal kalkınma ve kredilendirme programları kapsamında 280 bin 643 çiftçiye yaklaşık 10 milyar TL'lik destek verilerek, binlerce kişiye istihdam sağlandı. Bu kapsamda Van'da da 26 projeye 2 milyon 568 bin 944 TL hibe ödemesi yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı kırsalın yeniden ayağa kaldırılması ve üretimin canlandırılması için kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yaparak, farklı programlarla desteklemeye devam ediyor.

Kırsal kalkınma ve kredilendirme programları kapsamında şimdiye kadar 280 bin 643 kadın çiftçi kırsalda desteklenip, yaklaşık 10 milyar liralık hibe sağlandı. Kadın çiftçilerin geliştirdiği, bakanlık tarafından desteklenen projelerle binlerce kişiye istihdam sağlanmış oldu.

Bu kapsamda bakanlığa bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, 'Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı' (KKYDP) kapsamında kadın girişimcilere büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı üretiminde ahır, ağıl ve kümes yapımı projelerinde 8 ilave puan, arıcılık ve arı ürünleri, el sanatları, su ürünleri ve ipek böceği alet, ekipman alımı projelerinde 15 puan verilerek öne çıkmaları sağlandı. Bu program ile 2006-2022 yıllarında 640 kadın çiftçiye 108 milyon TL hibe desteği verilerek 240,7 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirilmesine ve 2 bin 50 kişinin istihdamına katkıda bulunuldu.

Bu kapsamda Van'da 26 projeye 2 milyon 568 bin 944 TL hibe ödemesiyle 54 büyükbaş, 553 küçükbaş hayvan ile 365 arılı kovan çiftçilere dağıtıldı.

"KADIN ÇİFTÇİLERİMİZ, KIRSAL KALKINMANIN HAYATA GEÇİRİLMESİNDE ÇOK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, "Bakanlığımız kırsalın ayağa kaldırılması, burada üretimin canlandırılması ve artırılmasının yegane yolunun, kırsal kalkınmadan geçtiğini vizyon olarak ortaya koydu. Kadını kırsalda tutamazsak aileyi de tutamayız. Bu takdirde özlediğimiz, arzuladığımız üretim hedefimizi gerçekleştiremeyiz. Bundan dolayı kadın çiftçilerimiz, kırsal kalkınmanın hayata geçirilmesinde çok büyük önem taşıyor. Bakanlığımız kadın çiftçilerimize pozitif bir ayrıcalık sağlıyor. 'Kırsal Kalkınmada Uzman Eller' projesinden Van ilimizden 26 proje faydalandı. Bu kapsamda bu proje sahiplerine 2 milyon 568 bin 944 TL hibe ödemesi yapıldı. 'Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi' bu yıl ülke çapında daha çok yaygınlaşacak. Bu kapsamda kırsalda yaşayanlara ve üniversitelerin tarımla ilgili bölümlerden mezun olanlara destekler sağlanıyor. Bakanlığımız 2022-2024 yıllarında, her yıl için 2 bin kişiye 200 milyon lira tutarında destek vermeyi hedefliyor. Proje kapsamında, hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, bitkisel üretim, tıbbi ve aromatik bitki üretimi ile söz konusu ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere destekler verildi. Bu proje kapsamında ilimizde binlerce kişi de iş sahibi oldu" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER