Van, 6'ncı Yöresel Fuara hazırlanıyor

Van'da beş yıldır Anatolia Grup tarafından düzenlenen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı'nın altıncısı 29 Ekim'de düzenleniyor. İldeki gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen Anatolia Grup Genel Koordinatörü Özgür Çelik, 81 ilden lezzetlerin Van'daki fuarda vatandaşlarla buluşacağını anlattı.

Van, 6'ncı Yöresel Fuara hazırlanıyor

Bak Hele Bak Kahvaltı Sarayı'nda gerçekleşen basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Anatolia Grup Genel Koordinatörü Özgür Çelik, kahvaltıya katılan basın mensuplarına teşekkür ederek, "Van'da altıncı kez bu fuarı yapacak olmaktan memnuniyet duyuyoruz. 81 ilden gelecek olan, yöresel tatlarımız Van'da görücüye çıkacak. El sanatları ve hediyelik eşyalarımız yine Van'da, halkımız ile buluşacak. 29 Ekim'de etkinliğimizi başlatıyoruz ve 7 Kasım tarihine kadar etkinliğimiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

TÜM ŞEHİRLERİN LEZZETLERİ FUARDA YER ALACAK

Fuarda kentlere özgü tatların bulunacağını anlatan Anatolia Grup Genel Koordinatörü Özgür Çelik, "Fuarımızda İzmit pişmaniyesinden, Isparta gül ürünlerine, Kayseri'nin sucuklarından, Trabzon'un peynirlerine, Diyarbakır'ın yöresel tatlarından, Malatya'nın kaysısına kadar 81 ilden farklı tatlar Vanlılarla buluşacak. Bunun yanı sıra el sanatlarımız var. Maraş'tan bakırcılarımız geliyor. Mardin'den gümüşçülerimiz geliyor. Yine Bursa'dan tekstil sektöründe farklı firmalarımız gelecek. Yöresel ürünler ve hediyelik eşya anlamında 81 ilde bulunan her şey bu fuarımızda olacak. Organizasyonumuzun 1, 2, 3'ncüsü yapıldığı esnada, Van'daki katılım oranı %3 ile %5'tir. Tat anlamında. Bu sene Van'dan %15'e yakın bir katılım var. Buda şunu gösteriyor ki, Van'daki firmalarımızın fuar kültürünü oturtup, bunların ilerleyen dönemlerde bizim dışarıda yaptığımız fuarlara da gelmesini sağlıyor. Van Kahvaltısı standı olan bir firmamız var. Bu firmamız Van'daki fuarlarımızın yanı sıra Diyarbakır'da yapacağımız olan fuarımıza da gelecek. Van Kahvaltısını Diyarbakır'da tanıtacak. Bu Van için çok önemli bir şey. Bu kültür 1-2 yılda oturmaz. Bu kültür yıllar geçtikten sonra oturur. Van'da artık kendi yöresel ürünlerinin ve hediyelik eşyalarının tanıtımını Van dışındaki bölgelerde de yapmaya başladı. Bu Van için çok önemlidir. 81 ilden gelen tüm tatlarımız ve el sanatlarımız 10 günlük süre zarfı boyunca, 29 Ekim 7 Kasım tarihleri arasında Van Fuar ve Kongre Merkezi'nde Vanlılarla buluşacak" şeklinde konuştu.

İRANLILARIN DA KATILIMI BEKLENİYOR

Van ile İran arasındaki Kapıköy Sınır Kapısı'nın açık olmasının avantaj olduğunu, İranlıların da fuara katılacağını söyleyen Çelik, "Vanlıların haricinde, İran kapısı açıldıktan sonra, İranlıların pandemi öncesindeki geliş performansları şuanda yakalanmadı. En azından pandemi süresine göre, daha fazla yurt dışından da Van'a misafirlerimiz geldiğinde bir fuar etkinliği ile karşılaşacaklar. Genel olarak organizasyonumuz bu şekilde olacak. Geçtiğimiz hafta Ankara'da Kars, Ardahan, Iğdır Turizm Fuarı'nı organize ettik. 20 gün önce ise Maraş'taydık. Maraş'ta çok büyük bir alışveriş festivali organize ettik. Maraş'ta da, Kars, Ardahan, Iğdır illerinde de Vanlıların değerini bir kez daha anladık. Van'daki yerel basın bu tür fuarlara yaklaşımı çok önemli. Van modern çizgisiyle, misafirperverliği ile bence Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde diğer bütün illerden ayrılan bir yer. Bu anlamda Van basınını ciddi desteklerini alıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde Van'daki performansı arttırarak gitmeyi planlıyoruz. Bir fuar işletmesi buraya geldiği zaman kar-zarar analizi yapar. Ben Van'da ne kadar para harcıyorum, Van'da ne kadar para alıyorum. Bu birinci bakış açısıdır. İkinci bakış açısı ise ben o şehirde ne kadar rahatım. Takdir ederseniz ki dünyanın en güzel şehrinde en iyi parayı kazanın, o şehirde mutlu olmadığınız zaman o paranın bir anlamı kalmaz. Benim de bu şehre ısınmamı sağlayan en büyük olgulardan bir tanesi ise, Van'daki basın mensuplarının desteğidir" dedi.

ÇELİK: "PANDEMİ ÖNCESİ YOĞUNLUĞA ULAŞMAK ÜZEREYİZ"

Van'da uzun yıllar bu tür organizasyonları yapmak istediklerini anlatan Çelik, "Bu şehirde uzun yıllar ticaret yapmaya devam edeceğiz. İnşallah uzun yıllar birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Van'daki kadın basın mensubu sayısı da her geçen gün artıyor. Bu da sevindiricidir. Pandemi öncesinde fuarımız 2 bin 200 metrekareye ulaşmıştı. Türkiye'deki en büyük yöresel ürünler fuarı, Antalya'da yapılan Yörex Fuarı'dır. Buranın metrekaresi 3 bin metrekaredir. Biz onu yakalamak üzereydik. Şuanda aynı büyüklükte Diyarbakır'da bir fuar düzenliyoruz. Van'daki fuarımız bölgede büyük bir ses getirmişti. Fakat pandemi araya girdi ve stantlarımızı bin metrekareye düşürdük. Bu fuarda bin 700 metre karelerdeyiz. Pandemi öncesini yakalamak üzereyiz. Ürün çeşitliliği her geçen gün artıyor. Kahramanmaraş bakırcısı geliyordu. Geçmişte fuarları bırakmıştı. Bu anlamda Kahramanmaraş Bakırcılar Odası ile görüştük. Urfa'dan katılımcımız çok azdı. Bu sene Urfa'dan 3 firmamız geliyor. Farklı farklı bölgelerden yeni gelen ürünlerimiz var. Adıyaman'dan yeni gelen 2 firmamız var. Ankara'dan gelen yeni firmalar var. Oldukça güzel bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Tabi pandemi sürecinde sosyal mesafe gereğince sirk organizasyonumuzu bitirmiştik" dedi.

Fuarda sirk gösterilerinin de olacağını hatırlatan Çelik, "Son 3 fuarımızda sirk yapmadık. Bu fuarımızda tekrar hafta sonu sirke başlıyoruz. Cumartesi- Pazar günleri 4'der seans şeklinde, kadromuzu biraz daha genişleterek, dünya rekortmeni bir lastik adamımız var. Yılanımız var. Farklılaştırarak, biraz daha kuvvetlendirerek hafta sonları sirk gösterilerimiz olacak. Oyun alanımızı da bir biraz daha genişlettik. Anne- babalar fuara geldiği zaman çocukların keyifli vakit geçirebilecekleri ortamlar oluşturmazsanız, o yerin çok fazla anlamı olmuyor. Biz çocuklarımızın keyifli vakit geçirecekleri ortamı oluşturduk. Ben bir kez daha buraya geldiğiniz için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Van'da düzenledikleri fuarın tanıtımında gazetecilerin katkısının büyük olduğunu belirten Çelik, bu konuda sürekli yanlarında bulunan İlaç FM Sahibi Özkan Altınkaynak'a da hususen teşekkür etti.

Kahvaltı sonrası Bak Hele Bak Yusuf Konak'ın da bulunduğu toplu fotoğraf çekiminin ardından program son buldu.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER