Vali Balcı: Matematik evren dilidir

Geleceğin matematikçilerinin yetiştirildiği MAT-BİL projesinin kapanış töreninde konuşan Vali Ozan Balcı, "Matematik evrenin dili. Matematiği bilmeyen hayatı anlayamaz. İnsanlarla iletişim kurabilmemiz için nasıl dil bilmemiz gerekiyorsa, hayatla, yaşamla, evrenle ilişki kurabilmemiz için de matematik bilmemiz lazım. Matematik bana göre bir ülkenin, bir kişinin de kapasitesini belirler" dedi.

Vali Balcı: Matematik evren dilidir

Valilik, Büyükşehir Belediyesi, YYÜ, Milli Eğitim Müdürlüğü ve DAKA'nın ortaklaşa başarıyla yürüttüğü geleceğin matematikçilerinin yetiştirildiği MAT-BİL projesinin kapanış törenine Vali Ozan Balcı, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ve çok sayıda davetli katıldı.

Proje kapsamında eğitim gören öğrenciler Van'dan ilk kez katılım sağlanan Türkiye Matematik Yarışmasında dereceye girdi.

12 hafta süren ve 310 öğrencinin eğitim gördüğü projenin kapanış töreninin yapıldığı Edremit Uygulama otelindeki program, Bist Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin müzik dinletisi ve Bugünün Bilimi Yarının Teknolojisi MAT-BİL projesinde yıl boyunca yapılan faaliyetlerin video gösterimi ile başladı.

Öğretmen, öğrenci ve velilerin büyük ilgi gösterdiği programda konuşan Vali Ozan Balcı, projenin önemine dikkat çekerek, öğrenciler için altın bir fırsat olduğunu vurguladı.

Projenin Türkiye'ye model olacağını söyleyen Vali Balcı, "Çünkü çok entegre bir proje.  Farklı üniversitelerden çok kıymetli akademisyenler, Türkiye'nin önemli liselerinden öğretmenler, Milli Eğitim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, DAKA gibi önemli kuruluşlarımız var. Öğrenciler için bu altın bir fırsat. Matematiği ileri seviyede severek öğreniyorlar.  Matematik evrenin dili. Matematiği bilmeyen hayatı anlayamaz. İnsanlarla iletişim kurabilmemiz için nasıl dil bilmemiz gerekiyorsa, hayatla, yaşamla, evrenle ilişki kurabilmemiz için de matematik bilmemiz lazım. Matematik bana göre bir ülkenin, bir kişinin de kapasitesini belirler. Ne kadar matematik bilgin varsa o kadar kapasiten var. Ne kadar matematik bilirsen o kadar hayallerini gerçekleştirebilirsin. Bu yüzden matematiği çok önemsiyorum. MAT-BİL projesindeki amacımız, matematiğin gündelik yaşamımızdaki yerini göstermek ve yaşamımızı ne kadar kolaylaştırdığını anlatmaktır. Öğrencilerimiz LGS'ye hazırlanacak. Bu proje çocuklarımızın akademik başarılarına hem de LGS'de amaçlarını gerçekleştirmelerine katkı sağlayacak. Üniversite sınavına girecek öğrencilerimize de büyük katkısı olacak. Projemize her kesimden vatandaşımızın çocukları katıldı. Çocuklarımız bu fırsatı kaçırmamalı. Bunun karşılığını girecekleri sınavlarda görecekler. Alt yapı oluştu. Projemizi devam ettireceğiz. 4-5 yıl sonra Vanlı çocuklarımızın matematik başarısı araştırma konusu olacaktır. Çok çalışın ve başarılarınızı artırın. Çünkü insanları birbirinden farklı kılan çalışkanlıktır. Projemizde bu yıl 3 bine yakın öğrenciye takviye verdik. Önümüzdeki süreçte 10 bine yakın matematik öğrenmede güçlük çeken, zorluk çeken öğrenciye takviye vereceğiz. Eğitim bizim bir numaralı işimiz. 110 yeni ana okulu yaptırıyoruz, 2 milyon kitabı ilimize kazandırdık. Bunlar eğitim alanındaki bazı yatırımlarımız. MAT-BİL projemizde de devletin, milletin kendi kaynaklarını milletimizin çocuklarına harcamış oluyoruz. Projeye emek veren, destek veren ve katılım sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Program, Türkiye Matematik Yarışmasında dereceye giren öğrencilere Valimiz tarafından ödüllerinin verilmesi, projenin yürütülmesinde katkısı olan kuruluşlara ve eğitimcilere teşekkür belgesi ile öğrencilere de katılım belgesi verilmesiyle son buldu.

Van Bölge Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER