Tunçdemir: Zeve Şehitliği daha çok ilgi bekliyor

Vangölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir, tarihi öneme sahip Van Zeve Şehitliği’nin kente gelen ziyaretçiler tarafından görüldüğü zaman ilgisiz kalmış algısı oluşturduğunu söyleyerek, söz konusu alanın daha fazla korunması ve gerekli bakımların yapılması gerektiğini söyledi.

Tunçdemir: Zeve Şehitliği daha çok ilgi bekliyor

     Konuyla ilgili açıklama yapan VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, “İlimizin tarihinde önemli bir yere sahip olan Zeve şehitliğini İnanç Turizmine kazandırmak için  ilimize gelen ziyaretçilerin görmek istedikleri yerlerden biridir. İstek halinde gelen kafileleri Zeve Şehitliğine de götürüyoruz. Ancak oraya götürdüğümüz ziyaretçilerde, Zeve alanının ilgisiz kalmışlığı hissi uyanmakta ve bu hislerini biz turizmcilerle paylaşmaktadırlar. Bu durumun bir an önce giderilmesini ilgili kurumlarımızdan beklediğimizi belirtmek istiyoruz.   Malumunuz olduğu üzere 1915 olaylarında Zeve isimli köye toplanan çevre köylerin halkı Rus destekli Ermeni çetelerince topluca şehit edilmişlerdir. VAHATUDER olarak bu şehitlerimizi anmamızın, o dönem yaşananları genç nesillere ve ilimize gelen ziyaretçilere anlatmamızın ehemmiyetine inanıyoruz” dedi.

       Zeve Köyü’nin kentin eski köylerinden biri olduğunu belirten Tunçdemir, “Orada Sultan Hacı Hamza’nın Zaviyesi bulunmaktadır.  “Zaviye”  ismi zaman içinde halkımızın zihin dünyasında ve dilinde Zeve” ye dönüştürülmüştür. Şehitlik alanında Sultan Hacı Hamza’nın türbesi de bulunmaktadır. Fakat Sultan Hacı Hamza estetikten yoksun bir türbede yatmaktadır. Şehitlik alanı ve orada bulunan mezarlık da bakımsızdır.  İlgili kurumlarımızdan ricamız Zeve Şehitlik alanına Hacı Şeyh Hamza için estetik bir türbenin yapılmasıdır. Mezar alanlarının daha bakımlı ve estetik görünmesi için peyzaj çalışmalarının yapılmasıdır. Ziyaretçilerin oturup Kur’an okudukları , dua ettikleri ve 1915 tarihle ilgili kitapların okunduğu alanların yapılması daha estetik bir halde yeniden tasarlanarak inşa edilmesidir. Zeve Anıtının bakımının ve çevre temizliğinin sürekli kontrol edilmesidir. Turist guruplarından gelen taleplerden ziyade, biz turizmciler Zeve’yi gezi programlarımıza almak istiyoruz. Zeve alanına götürdüğümüz ziyaretçilere karşı mahcup olmak istemediğimizi ilgililere duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 18:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER