Şamran Kanalı, temizlenmeyi bekliyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Van 17. Bölge Müdürlüğü'ne ait olan tarihi Şamran Kanalı, son zamanlarda duyarsız vatandaşlar tarafından adeta çöplük olarak kullanılıyor. 3 bin yıllık tarihi geçmişi olan söz konusu kanal, temizlenmeyi bekliyor.

Şamran Kanalı, temizlenmeyi bekliyor

Şehir merkezinin belli bölgelerinden geçen Şamran Kanalı, duyarsız vatandaşların çöplerini bilinçsizce atmaları yüzünden her geçen gün biraz daha kirleniyor.

Tarihi Şamran Kanalı'na sorumsuz kişiler tarafından gelişi güzel atılan çöpler, atık sular nedeniyle çevreye kötü koku saçarken, kanalda biriken çöplerin çevre kirliliği oluşturduğunu belirten vatandaşlar, kanalın temizlenmesi çağrısında bulundu.

Akan suyla birlikte Van Gölü'ne gitmesini engellemek için yapılan ızgaraların bulunduğu yerlerde toplanan tonlarca çöp, çirkin görüntü oluştururken, kötü koku saçan kanalda yetkili kurumların çalışma yapmaması ise tepkilere yol açıyor.

Bazı duyarsız çevre sakinlerinin çöplerini gelişigüzel atması yüzünden kanal, havaların sıcak oluşuyla birlikte etrafa pis kokuların yayılmasına da neden oluyor. Duruma tepki gösteren vatandaşlar, çöplerin bir an önce temizlenmesi gerektiğini kaydediyor.

Urartu krallarından Menua döneminde (MÖ 810-786) Van'ın tarım arazilerinin, bağ ve bahçelerinin sulanması amacıyla inşa edilen Şamran Kanalı'nın, bazı vatandaşların sorumsuzluğu sonucu pislik yuvasına döndü.

Çevre sakinleri uzun yıllar önce Şamran Kanalı'ndan su içtiklerini, kanalın çok temiz ve berrak olduğunu, kanalda balıkların yaşadığını belirterek, herkesin bu tarihi kanalla sahip çıkması gerektiğini ifade ettiler.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan vatandaşlar, özellikle Edremit girişinden itibaren üç, dört mahalle boyunca göle kadar kanalın evsel atık, çöp, metal, lastik, taş, toprak, odun, yaprak, kirli çamur ve lağım dolu olduğunu vurguladılar. 

Kanalın adeta döküldüğünü belirten çevredeki vatandaşlar, insan sağlığı, çevre, doğa ve Van Gölü'nün bu kirlilik sebebiyle büyük bir risk altında olduğunu söylediler. İlgili kurumlardan kanalla ilgilenmesini ve çöpleri temizlemesini isteyen duyarlı vatandaşlar, kanalın biran önce bakım ve onarımının yapılmasını da istediler.

Tarihi kanalın içler acısı halde olduğunu belirten vatandaşlar, Şamran Kanalı ve Van Gölü'ne akan diğer kanallarından elden geçirilmesini, çöplerden arındırılmasını istedi.

MENUA (ŞAMRAN) KANALI

Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan ve 51 km uzunluğundaki Menua Sulama kanalı, aynı zamanda 2800 yıllık ölümsüz bir aşk efsanesini de simgelemektedir. Kanal'ın çevresinde Kral Menua (mö 810 - 786) tarafından kızı Tariria için bugünkü Edremit'in güneybatısında. Kadembasti (Uğurlu Yer) mevkiinde yapay teraslar halinde yaptırılan asma bahçeleri. Asur Kraliçesi Semiramis'in dünyanın yedi harikasından biri sayılan asma bahçeleriyle özdeşleştirilerek efsaneleştirilmiştir. Burası yaklaşık 3 km uzunluğunda ve 2 km genişliğindedir. Yarım aya benzeyen bu yapay teraslara Osmanlı döneminden bu yana halk " Uğurlu Yer" demektedir.

Van'ın 50 km güneyinde yer alan Gürpınar (Havasor) Ovası'ndan Urartu Krallığı'nın başkentinin bulunduğu Van Ovasına tatlı su taşıyan Menua Kanalı geçtiği yerlerde yapılan tarıma hayat vermekte ve kanal boyunca yaklaşık 5000 hektarlık araziyi sulamaktadır.

Bu kanalın en az %70'ı Edremit'in içinden geçmektedir. Çağlar boyunca adını değiştirmeden varlığım sürdüren Şamram (Menua) Kanalı günümüzde sevilerek söylenen "Edremit Van'a bakar / içinden Şamram akar" dizeleriyle yaşamaya devam etmektedir.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2022, 10:01
YORUM EKLE
YORUMLAR
Bunları yapacak kurumlar var mı?
Bunları yapacak kurumlar var mı? - 2 yıl Önce

ŞAMRAN KANALI ÇÖP VE LAĞIM KANALI GİBİ. KANAL GERCEKTEN DÖKÜLÜYOR. KURUBAŞ DERESİ/ KANALI DA MAHALLELER BOYUNCA OT, TAŞ, TOPRAK, ÇÖP, EVSEL ATIK VE LAĞIMLA DOLU. AKKÖPRÜ DERESİNİN TABANI ÇAMURLU VE ÇÖP DOLU. ŞAMRAN TEMIZLENİP BAKIM YAPILMALI. KURUBAŞ TEMİZLENİP TABANI BETON YAPILMALI. AKKÖPRÜ TEMİZLENİP TABANI BETON YAPILMALI. BURALARA ATIK SUYUNU BAĞLAYAN HANELERE ÇÖZÜM BULUNMALI. KORKULUKLAR, MAZGALLAR, IZGARALAR, YAYA KÖPRÜLERİ, ARAÇ KÖPRÜLERİ BAKIMINDAN BÜTÜN EKSİKLER GİDERİLMELİ. EDREMİT, İPEKYOLU VE TUŞBA'DAKİ İRİLİ UFAKLI BÜTÜN DERE, KANAL VE ARKLAR TEMMUZ, AĞUSTOS VE EYLÜL AYLARINDA TERTEMİZ MÜKEMMEL HALE GETİRİLMELİ.

Vanlı
Vanlı - 2 yıl Önce

Son yıllarda kaç kez haber oldu ama ilgililer vatandaşı zerre miskal tınlamıyor. Herkes krallar gibi koltuğunda oturuyor. Devlet maaşlarını veriyor. Temizlik hangisinin umurunda.

Van tertemiz olsun
Van tertemiz olsun - 2 yıl Önce

Deveye sormuşlar boynun neden eğri. Nerem doğru ki demiş. Dereleri, kanalları, parkları, sokakları, caddeleri, mahalle araları, mahalle yolları, tokileri, uzak semtleri, yakın semtleri, kıyıları ve her yeriyle şehirde temiz yer var mı ki. On bin kişiyle anket yapın ve bütün buralarda temizlik var mi, yeterli mi, ilgi var mı diye sorun. Hepsi de hayır diyecek. Bütün herkes bunları konuşuyor ama takan da yok.

Sayın cumhurbaşkanımıza şikayet ediyoruz.
Sayın cumhurbaşkanımıza şikayet ediyoruz. - 2 yıl Önce

Van Bölge Gazetesini tebrik ediyoruz. Vanlıların sesi oldunuz. Hem Van Bölge Gazetesi hem de Şehrivan, Van Sesi, Van Bölge, Van Olay, Van Ekspres, Van Siyaseti, Wan Haber, Van Prestij, Medyavan, Van Postası, Van Havadis gibi bütün yerel medyamız gölün kirliliğini, kıyı ve sahillerin kirliligini, kanal ve derelerin kirliliğini, bütün buralardaki çöp, atık ve kokuyu, yetersiz olan hatta bazı yerlerde de yapılmayan temizlik ve bakımı mutlaka manşet yapın ki belki ilgili kurumlar vazifelerini hatırlamış olur.

SIRADAKİ HABER