Şahar: Destekler ivedilikle nakit olarak ödenmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tuşba İlçe Başkanı Şükrü Şahar, ödenecek olan mazot ve gübre desteklerine ilişkin açıklamada bulundu. Şahar, “Kış koşullarının hakim olduğu süreçte nakit destek ihtiyacı olan üreticilerimize, nakit ödeme yapmak yerine verilen destekle sadece mazot ve gübre alabilme şartı dayatılmaktadır” dedi.

Şahar: Destekler ivedilikle nakit olarak ödenmeli

1 Kasım 2022 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2023 yılında ödenecek olan “Hububatta 2022 Üretim Yılı Mazot ve Gübre Desteklerinin” 2022 yılı içinde ödenmesi kararlaştırılmıştı. Karar ile nakdi ödenmesi gereken destekleme miktarları çiftçilerin kartlarına yüklenerek sadece mazot ve gübre satın alabilme koşulu getirilerek nakdi yardım yerine ayni yardıma dönüştürülmüştü.

“NAKTİ YARDIM AYNİ YARDIMA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP Tuşba İlçe Başkanı Şükrü Şahar, “Önceki yıllarda tarımsal üretim ilişkin desteklemelerin bir sonraki yıl ödendiği göz önüne alındığında, tarımsal desteklerin aynı yıl içinde ödenecek olması, enflasyon altında ezilen üreticilerimiz açısından bir nebze de olsa sevinçle karşılanmıştır. Uygulamaya göre nakdi ödenmesi gereken destekleme miktarları çiftçilerin kartlarına yüklenerek sadece mazot ve gübre satın alabilme koşulu getirilerek nakdi yardım ayni yardıma dönüştürülmüştür. Bölgedeki ağır kış koşulları çiftçiyi zor duruma sokuyor. Herkesin çok iyi bildiği gibi, iklimsel koşullara paralel olarak bölgemizdeki kışlık ekim 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilir ve üreticilerimiz bir sonraki yılın ilkbahar aylarına kadar herhangi bir faaliyette bulunmazlar. Yani çiftçilerimiz 2022 yılı için kullanmaları gereken mazot ve gübreyi başka ihtiyaçlarını öteleyerek ya da eşine dostuna borçlanarak peşin alıp kullanmış durumdalar. Kış koşullarının hakim olduğu süreçte nakit destek ihtiyacı olan üreticilerimize, nakit ödeme yapmak yerine verilen destekle sadece mazot ve gübre alabilme şartı dayatılmaktadır. İlimizde ve bölgemizde tarım sezonu kapandı. 2023 yılı Nisan-Mayıs ayların kadar hiçbir tarımsal faaliyet yapılamayacağına göre,  üreticilerimiz mazot ve gübre stoku mu yapacaklar?” dedi.

“TELAFİSİ OLMAYAN SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA KALMAMIZ MUHTEMELDİR”

Şahar, desteklerin ivedilikle nakit olarak ödenmesi gerektiğini belirterek, “Destek ödemelerinde ortaya çıkan diğer bir sorun ise devlet bütçesinden yapılan mazot ve gübre desteklerinin sadece Petrol Ofisi, gübre bayileri ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde geçerli olması.  Hububatta 2022 Üretim Yılı Mazot ve Gübre Destekleri ivedilikle nakit olarak ödenmeli ve üreticilerimizin hakları olan bu paraların serbest bırakılmalıdır. Böylelikle üreticilerimiz borçlarını ödeyerek kış sezonunu geçirebileceklerdir. Aksi takdirde telafisi olmayan toplumsal sorunlarla karşı karşıya kalmamız muhtemeldir” ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER