Saadet ve Gelecek Partisi, bir kez daha ulaşım sorununu gündeme taşıdı

Türkiye genelinde olduğu gibi Van'da da birlikte hareket eden Saadet ve Gelecek Partileri, ortak basın açıklaması düzenledi. Saadet Partisi'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ve Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabayık, kentte ulaşımda yaşanan sorunları gündeme taşıyarak, söz konusu sorunun artık çözüme kavuşturulmasını istedi.

Saadet ve Gelecek Partisi, bir kez daha ulaşım sorununu gündeme taşıdı

Saadet Partisi'nde bir araya gelen partililer, Van'ın ulaşım sorunu başta olmak üzere diğer sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu. Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ve Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabayık'ın yanı sıra iki parti mensuplarının katılım sağladığı toplantıda, kentin sorunları hakkında basın açıklaması yapıldı.

Ortak basın açıklamasını okuyan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van'ın son yıllarda şehir içi ve şehirlerarası ulaşım konusunda çok büyük sıkıntılar yaşayan bir kent haline geldiğini ifade etti. Van'da şehir içi ulaşımın yanı sıra, çevre yolu, havayolu, demiryolu ulaşımında ciddi sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Başkan İlhan, kentin ulaşım konusunda her anlamda mağduriyet yaşadığını söyledi.

İLHAN: "VAN ÇEVRE YOLU, TÜRKİYE'DE YAPIMI EN UZUN SÜREN ÇEVRE YOLU OLARAK TARİHE GEÇMİŞTİR"

Van'da ulaşımın çileye dönüştüğünü söyleyen Başkan İlhan, "Van son yıllarda şehir içi ve şehirlerarası ulaşım konusunda çok büyük sıkıntılar yaşayan bir kent haline dönmüştür. Yıllardır bitirilemeyen çevre yolu, alternatif yolların olmaması, bazı yerlerde trafik ışıklarının fazla olması ve otopark sorunu şehir içi trafiğin özellikle bazı saatlerde çileye dönüşmesine neden olmaktadır. Şehirlerarası ulaşımın başlangıç noktası olan Van'da otogar 50 yıldan fazla süredir hizmet vermektedir. Türkiye'nin en eski otogarlarından biridir. İhtiyacı karşılayamamaktadır. Mutlaka yeni ve modern bir otogar yapılmalıdır. Bulunduğu güzergâh ve arazi yapısıyla 41 kilometre gibi kısa bir yol olması nedeniyle bitirilmesi çok kısa sürmesi gereken çevre yolu, Türkiye'de yapımı en uzun süren çevre yolu olarak tarihe geçmiştir. Her seçim öncesi söz verilen, bir türlü bitirilmeyen çevre yolu için Sayın Valimiz 2023'te mutlaka bitecek demişti. Geldiğimiz noktada 2023 bitmek üzere fakat yol hala bırakıldığı noktada durmaktadır. Şehir içi trafiğin bir diğer nedeni otopark sorunudur. Mısır Çarşısı yanına yapılan otopark daha sonra AVM'ye dönüştürülmüş ve hali hazırda kullanılmayan bir yapı olarak karşımızda durmaktadır. Bu konuda mutlaka müsebbiplerin hesap vermesi gereklidir. Şehir içinde bazı bölgelerde ve kampüs yolunda mutlaka trafik ışıkları gözden geçirilmelidir. Van şehir içi trafiği için alternatif olarak tramvay veya metro konusunda hiçbir girişimde bulunulmamıştır" dedi.

İLHAN: "VAN'IN ULAŞIM SORUNU İÇİN TOPYEKÛN HAREKETE GEÇİLMELİDİR"

Van'ın ulaşımda her anlamda mağduriyet yaşadığını belirten Başkan İlhan, "Van, Türkiye'nin en büyük gölüne sahip olmasına rağmen şehirde bir türlü deniz ulaşımı konusunda harekete geçilmemiştir. Edremit-İskele, İskele Kampüs, Edremit- Kampüs karşılıklı deniz otobüsleri konulmalıdır. Van, Siirt ve Şırnak'la sadece harita üzerinde komşudur. Van- Pervari, Şırnak, Habur karayolu da yine uzun yıllardır bitirilemeyen şehirlerarası yol olarak önümüzde durmaktadır. Van Güzeldere geçidi de bir türlü bitirilmeyen bir tünel olarak yine Van'da tamamlanamayan işler arasında yerini almıştır. Van -Tatvan arasında bulunan Kuskunkıran Tüneli halen tek tüptür. Defalarca söz verildiği halde gidiş- dönüş olarak ayrılmamış durumdadır. Van şehirler arası ulaşımın yanı sıra, hava ulaşımı konusunda da mağdur edilmiş durumdadır. Uçak sefer sayıları yetersiz, uçak fiyatları pahalı, kısaca uçak yok, uçak bulsak bilet yok, bilet bulsak fiyat çok yüksektir. Van demiryolu ulaşımı konusunda da mağdurdur. Mutlaka demiryolu bir alternatif hale getirilmelidir ve hızlı tren konusunda harekete geçilmelidir. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi Van İl Başkanlıkları olarak buradan yetkilileri çağrıda bulunuyoruz. Van'ın şehir içi ve şehirlerarası ulaşım sorununun çözümü için alternatif yollar ve alternatif ulaşım araçları konusunda mutlaka topyekûn harekete geçilmelidir" diye konuştu.

İLHAN: "ÇEVRE YOLU BAĞLANTILARININ DÜZGÜN YOLLARLA SAĞLANMASI GEREKİR"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan İlhan, çevre yolunun tamamlanmasıyla şehir içi ulaşıma ciddi rahatlama olacağını belirterek, "Çevre Yolu'nun faaliyete geçmesiyle özellikle transit geçen büyük araçlar başta olmak üzere diğer araçların buradan geçmesine vesile olacaktır. Bu da şehrimizin trafiği açısından önemli bir katkı sağlayacaktır. Şehir içi trafiğe katkı sağlaması için çevre yolu bağlantılarının şehrin farklı noktalarında düzgün yollarla mutlaka sağlanması gerekir. Bu özellikle kampüs hattında yoğunlaşan trafiğin de azalmasına sebep olacaktır. Bugün en büyük sıkıntı yaşadığımız sıkıntılardan birisi de özellikle Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kampüs arasındaki yoldur" ifadelerini kullandı.

KARABIYIK: "BELEDİYELER EMLAKÇI DEĞİL"

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabayık ise, kamuya ait arazilerin satılmasına yönelik sorulan soruyu, "Belediyeler emlakçı değil. Herkes kendi görevini yapmalı. Hem Büyükşehir Belediyesi, hem Edremit Belediyesi tam bir emlakçı mantığıyla hareket ediyor. Gerektiğinde belediyeye ait satılması gereken yerler var ise o da tamamen şeffaf, halka açık bir şekilde satılmalıdır. Ama belediyeler kamu arazilerini satmayı kendilerine meslek haline getirmişler. Parsel parsel sattılar ve satmaya devam ediyorlar. Belediyelerin asli görevleri vardır. Önce asli görevlerini yapsınlar. Ama burada rant vardır. Burada birilerine kaynak sağlamak için beytülmal dediğimiz belediyenin arazileri satılıyor. Biz yerel seçim sonucunda ve yeni belediyeler döneminde tek tek bunlardan hesap soracağız. Burada hiç kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak. Saadet ve Gelecek Partisi olarak bizim ortak duruşumuz ve tavrımız burdur. Önümüzdeki yerel seçimde gerektiğinde birlikte hareket edeceğiz, gerekse partilerimiz seçimlere kendi amblemleri altında girecek, gerekse de biz her siyasi partiyle diyalog kurmaya hazırız. Belediye seçimlerinde tek kriterimiz, ehliyetli, liyakatli, bilgili, birikimli ve beytülmal hassasiyeti taşıyan adaylarla yola çıkacağız. Yıllardır belediyelerde devam eden bu denklemi Saadet ve Gelecek Partileri olarak bozacağız" şeklinde cevapladı.

Karabıyık yerel seçimlere yönelik çalışmalarının da devam ettiğini vurguladı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2023, 14:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER