Özkan: Bu zihniyetle kültür-sanat yol alamaz

İlim Eserleri Sahipleri Meslek Birliği Van Temsilcisi Şair-Yazar Adnan Özkan, Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü'ndeki yetkililerin kendilerine olan tavrını sert dille eleştirdi. Müdürlükteki bir yetkilinin kendisine yönelik sarf ettiği sözlerin, tüm yerel şair ve yazarları küçümsemek anlamı taşıdığını söyleyen Özkan, "Bu zihniyetle, kültür-sanat, bir arpa boyu yol alamaz" ifadelerini kullandı.

Özkan: Bu zihniyetle kültür-sanat yol alamaz

İLESAM Van temsilcisi olarak Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nde çalışan bir ismin kendilerini küçümseyen ve aşağılayan ifadelerini kabul etmediğini söyleyen  İlim Eserleri Sahipleri Meslek Birliği Van Temsilcisi Şair-Yazar Adnan Özkan, "Bizler bu topraklarda doğduk, bu topraklarda büyüdük ve halen bu topraklarda yaşamaya devam ediyoruz. Başta 15 Temmuz Şiir Yarışması olmak üzere, Türkiye geneli düzenlenen  birçok başarılara imza atan, aynı zamanda alnının akı ve kaleminin gücüyle bünyesinde binlerce yazar-çizer -sanatçı ve akademisyeni barındıran İlim Eserleri Sahipleri Meslek Birliği Van İl Temsilcisi olarak, gittiğim Van Büyükşehir Belediyesi'nde gördüğüm manzara beni derinden üzmüştür. Muhatap olduğum Kültür ve Sanattan sorumlu müdürlüğe bakan arkadaşın, bize bakış açısını bir sanatsevere yakışmayacak şekilde sergilemesi, Van kültürünü akademik görerek, benim gibi halk içerisinden çıkan ve birçok esere imza atmış özellikle şair ve yazar arkadaşlarımızı hiçe sayarak, 'bizler akademik ve de uluslararası eserler çıkarıyoruz' demesi, onun yerelle -uluslararası eserlerin arasındaki farkı  ya bilmediğini, ya da kendisi de akademik çalışmaları olduğundan kendilerini dev, karşıdaki (akademik unvanı bulunmayan)yazar ve şairleri de sinek gördüklerini gösteriyor. Bu ise Van Kültürünü temsil eden bir makama yakışmamaktadır. Eminim Kitap aşığı olan Sayın Valimizin bu olaydan haberi yoktur. Van'ın yazarını, şairini, ozanını ve hatta dengbejini yok saymak, Van kültürünü yok saymaktır. Kaldı ki yapılan Kitap çalışmalarının akademikte olsa halktan kopuk olması bizim için hiçbir mana ifade etmemektedir. Dışarıdan Şair ve Yazar getirilip onlara programlar yaptırıldığını anladık ta özellikle Van Büyükşehir Belediyesinin biz Vanlı sanatçılara kayıtsız kalıp, bu tür etkinliklerde yer vermemesini anlamakta zorluk çekiyor ve esefle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Vanlı şair ve yazarların eserlerinin basımı noktasında Büyükşehir Belediyesi'nin destek olması gerektiğini dile getiren Özkan, "Sayın Valimizden ve özellikle İl Kültür Müdürümüzden ricamız, yazar ve şair arkadaşlarımızın eserlerinin söz verildiği gibi basımında yardımcı olunması ve bu konuda muhatap alınmasıdır. Bunun için de birlik ve beraberlik ile dayanışma içerisinde olunması en büyük temennimizdir. Amacımız Van ve hatta Türkiye kültürüne yeni eserler kazandırmaktır. Bu da Kültür elçilerimizin öncülüğünde gerçekleşecek, yüce devletimizin katkılarıyla anlam bulacaktır. Son olarak şunu demek isteriz ki, okumakla sanatçı ve hele hele şair olunmaz. Bu kabiliyet olduğu kadar, duygu işidir. Bu noktada özellikle şairlere karşı duyarlı olmak gerektiğini belirtmek isterim. Şairler, bu toplumun bülbülleridir. Şair susarsa toplum susar" dedi.

Özkan, sözlerini Mehmet Emin Yurdakul'un mısralarıyla tamamladı: 'Bırak Beni Haykırayım, Susarsam Sen Matem Et!/Unutma Ki Şairleri Haykırmayan Bir Millet,/Sevenleri Toprak Olmuş Öksüz Çocuk Gibidir'

Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

YORUM EKLE
YORUMLAR
Nazmi saraçoğlu
Nazmi saraçoğlu - 1 yıl Önce

O zaman sadece akedemik ünvanı olan şairlere kıymet veren bu yaklaşıma sormak gerekir, Abdurrahim Karakoç, Aşık Veysel, Cemal Safi, 7 güzel insan ve nicelerini hatta istiklal Marşını yazan Mehmet Akif Ersoy 'ın akedemik ünvanı mı vardı? Eğer onlar da bu zihniyet ile muhatap olsalardı halkın gönlünde yer almış bunca güzel eserden bunca gğzelden hatta bu istiklal marşımızdan haberimiz dahi olmayacaktı. Bu olay bana Yunusun şiirlerini ateşe atan sözde tedrisat görmüş Molla Kasımı hatırlattı

Adnan Özkan
Adnan Özkan @Nazmi saraçoğlu - 1 yıl Önce

Allah razı olsun Nazım Üstadım! Kitabın tamda orta yerinden konuştunuz.Vanlı sanatçı ve yazarlara değer vermeyen Van kültürünü anlamayacağı gibi temsilde edemez.

SIRADAKİ HABER