Mikrokredi Projesi sayesinde binlerce kadın işveren oldu

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2003 yılında başlatılan Nobel Barış Ödüllü mikrokredi uygulaması sayesinde, bugüne dek binlerce kadın aldığı küçük desteklerle iş sahibi oldu. Söz konusu kadınlar daha sonra işlerini büyütme imkanı buldu. Van'da da birçok kadın mikrokredi uygulamasıyla, aile bütçelerine katkı sundu.

Mikrokredi Projesi sayesinde binlerce kadın işveren oldu

Dar gelirli kadınların küçük sermayelerle kendi işini kurmasını desteklemek için verilen kredilerle, son 17 yılda 200 bin kadına erişilerek 1 milyar liralık mikrokredi verildi.

Nobel Barış Ödüllü mikrokredi uygulaması 18 Temmuz 2003 tarihinde, dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her birisi 500 lira olan çeklerle, 6 yoksul kadına toplam 3 bin lira mikrokredi vermesiyle başlatılmıştı.

Verilen kredilerle dar gelirli kadınların ekonomik hayata dâhil olmaları için sağlanan ve küçük bir sermaye olan mikrokredi desteği, 1 milyar 150 milyon lirayı aştı. Van genelinde de bir çok kadın, verilen kredilerle iş yeri sahibi oldu.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında bugüne kadar 200 bin kadın ekonomik hayata dâhil edildi. Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında belirlenen ve Türkiye'nin de altında imzasının bulunduğu "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden" birincisi olan "her çeşit yoksulluğun 2030 yılına kadar ortadan kaldırılması" hedefinin gerçekleşmesi için mikrokredi en önemli strateji olarak seçildi.

Sermaye desteği bulamayan dar gelirli kadınlara mikrokredi desteği sağlamak için Türkiye Grameen Mikrofinans Programı 2 milyar adet MicroCreditToken adında kripto para üretti.

Uygulama kapsamında dar gelirli kadınların aldığı mikrokredileri en çok ticari faaliyetler olarak değerlendirilen kozmetik, takı, temizlik ürünleri, havlu ve süs eşyalarının satışında değerlendirdiği görüldü.

Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2021, 08:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER