Mehmet Akif Ersoy Van’da anıldı

Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 85. yıl dönümü münasebetiyle Berivan Kültür ve Sanat Merkezi'nde anma programı düzenlendi.

Mehmet Akif Ersoy Van’da anıldı

Programa İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın,  Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Zeki Taştan, Dr. Ömer Demirbağ İlçe Emniyet Müdürü Murat Fuçular, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Şamil Görücü, İlçe Sağlık Müdiresi Dr. Semra Gümüş ve birim müdürleri katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra söz alan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Taştan, günün anlam ve önemine ilişkin Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ile ilgili şunları söyledi: "Aradan geçen bu 100 yıl içinde hem Mehmet Akif'i daha iyi anladık hem İstiklal Marşı ile ilgili inanılmaz güzel yazılar çıktı. Bu bizim kitapta da ortaya koyuldu. Peki, nedeni neydi çünkü İstiklal Marşı'nın içeriği dünyada çağırışımlara en müsait olan zengin bir metin olduğu anlaşıldı. Mehmet Akif Ersoy iyi bir veterinerdir, iyi bir dergici, iyi bir gazeteci, iyi bir maariftir. Mili mücadele dönemlerinde hatta Almanya ve Necid Çölleri'ne varıncaya kadar söylemiş olduklarıyla bağımsızlık hareketine büyük bir değer katmıştır."

Taştan'ın konuşması Mehmet Akif Ersoy'un “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiiri ile son buldu.

Daha sonra söz olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Demirbağ ise, Mehmet Akif Ersoy ile ilgili olarak, “Bugün Mehmet Akif Ersoy hakkında konuşma fırsatı verildiği için tüm yetkililere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi adına teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Mehmet Akif talihsiz mustarip şairlerimizden biridir. Talihsizliği şuradan geliyor çok bilindiği için zamanla farkında olmadan meçhule gidiyor. Her sene İstiklal Marşı'nın kabulü vesilesi ile ya da 18 Mart Çanakkale Savaşı'nın yıl dönümü vesilesi ile Mehmet Akif maalesef geçiştirilir. Oysa başka ülkelerde bulunmayacak kapasitede, şiirde de bir deha olduğunu söyleyebiliriz. Sadece şiir yönüyle ele aldığımız zaman başka ülkelerde olsaydı taşkın bir iftiharla bütün dünyaya ilan edilebilecek bir şairdi” ifadelerine yer verdi.

Program, Mehmet Akif Ersoy’un bestelenmiş şiirlerinden derlenen musiki dinletisi ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın’ın katılımcılara teşekkür belgesi vermesinin  ardından son buldu.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2021, 08:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29