Kapıköy'deki yoğunluk gündem oldu

Van'ın İran sınırındaki Kapıköy Sınır Kapısı, İran'a dönmek isteyen turistlerin yoğun izdiham görüntüleri ile gündem oldu. Geçtiğimiz hafta içinde özellikle alışverişlerdeki indirimden faydalanmak isteyen İranlı turistler, Van'a akın etmiş, dönüşte ise büyük çile yaşamışlardı. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, söz konusu görüntülerin Van'a ve ülkemize yakışmadığını belirterek, İran pazarının kaybedilmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Kapıköy'deki yoğunluk gündem oldu

Van'ın İran'a açılan en önemli sınır kapısı olan Kapıköy, son günlerde yoğun izdihamların yaşandığı görüntülerle hafızalara kazındı.

Geçtiğimiz hafta Van'da birçok mağaza Kasım indirimleri kampanyası başlattı. Bunu duyan İranlı turistler, Van'a akın ederek otelleri doldurdu. 2 gün boyunca Van'da alışveriş yapan İranlı turistler, dönüş yolunda ise büyük çile yaşadı.

Van'daki birçok siyasetçi, STK temsilcisi ve vatandaşlar, Kapıköy'deki izdiham görüntülerini sosyal medyada paylaştı. Söz konusu görüntülere çok yoğun yorumlar yapıldı. Kapıköy'deki personel yetersizliğinden dem vurularak, izdiham görüntülerinin Van'a yakışmadığı ifade edildi.

Yetkililerin bu konuda açıklama yapması ve söz konusu sorunu gidermesi gerektiğini vurgulandı.

Paylaşım yapan birçok kişi ise, uzun kuyrukları, 'Bunlar mülteci değil, turist. Böyle olursa bir daha Van'a gelirler mi?' şeklinde değerlendirdi.

İranlı turistlerin birçoğunu sınır kapısı önünde yağan yağmur altında ve yoldaki su birikintileri arasındaki görüntüleri hafızalara kazındı.

Bazı İranlı turistlerin de bu duruma tepki gösterdiği, söz konusu görüntülerden ortaya çıktı.

"İRAN PAZARI VAN İÇİN ÖNEMLİDİR"

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir ise, "İran pazarının hem ilimiz için, hem ülkemiz için, hem de bölgemiz için çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu pazara göre hareket ediyoruz. Bu pazarı kaybetmemek adına, Kapıköy Sınır Kapısı'nda turistlerin geliş ve gidişlerini düzenli bir şekilde sağlamak zorundayız. Özellikle tatil günlerinde Kapıköy'de 2 pasaport gişesi çalışacağına, 4 -5 tane gişe çalışsın. Bu insanlarda hem ilimize gelirken, hem de ilimizden giderken rahat bir şekilde gitsinler. Zor şartlarla 6-10 saat kuyrukta beklemesinler. Tek isteğimiz gelen ve giden insanların konforlu hizmet almasıdır. Bu insanlar bu şartlarda Van'a geliyorsa, bizim onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Bu şekilde devam edilirse, İran pazarını kaybederiz. İranlılar bundan sonra Van'a geleceğine, başka ülkeleri ve şehirleri tercih etmek zorunda kalacaktır. Buda en başta Van'ın ekonomisine büyük zarar verecektir. Bu pazarın kaybolmamasını istiyoruz. 2 yıl pandemiden dolayı bu pazardan faydalanamadık. Bindiğimiz dalı kesmeyelim. Bu sorunlar çözülmeyecek sorunlar değil. Oradaki gişe sayısını 5'e çıkarmak zor değil. Özel günlerde, tatil günlerinde bu gişe sayılarını attırmamız gerekiyor" dedi.

"BU PAZARI KAZANMAK YERİNE, SANKİ KAYBETMEK İÇİN ÇABALIYORUZ"

İran pazarının önemine değinen Tunçdemir, "İranlılara farklı bir muamele yaparsak, onları geciktirirsek, saatlerce kapıda bekletirsek, bir daha ilimize gelmezler. Bu sorunu biran önce çözmemiz gerekiyor. Özel günlerin dışında da, günlük olarak gelip- gidenlerin sayısı 500 ile bin kişi arasındadır. Bunlarda diğer turistleri çok ciddi şekilde etkiliyor. Şuanda 2 gişe çalışıyor ve bunlar ilk olarak günü birlikçilere hizmet veriyor. Diğer turistlerde saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalıyor. Günü birlikçilerin gişesi ayrı olmalıdır. Amaç burada herkesin rahat gidip gelmesidir. Biz 2 gişe kullanacağımıza 4-5 tane gişe kullanalım. İlimize gelen turistlere daha iyi hizmet edelim. Bu görüntüler bizi hayrete düşürüyor. Bu pazarı kazanmamız lazım. Bu pazardan daha fazla pay almak için çabalamamız gerekiyor. Bu pazarı kazanmak yerine, sanki kaybetmek için çabalıyoruz. Bu sorunu en kısa sürede halletmemiz lazım. Bu sorunu halletmeksek, hem İran pazarını az görürüz, hem de kaybederiz" diye konuştu.

"GÜMRÜK BİNASI DIŞINA WC YAPILMALI"

Hafta sonu yaşanan görüntülerin Van'a yakışmadığını belirten Tunçdemir, "Bu görüntüler hem ilimize, hem ülkemize yakışmadı. Tabi kapışa bunun yanı sıra bir de WC sorunu var. Bunu daha önce defalarca kez dile getirdik. Gümrük binasının içerisine girdiğiniz zaman, lavaboları kullanabiliyorsunuz. Ama dışarıda kuyrukta kalan, orada turistleri götürüp getiren minibüsçüler lavaboyu kullanamıyor. Dışarıda umumi bir tuvalet şarttır. Kapıköy binası yapılırken de söyledik, halen de söylüyoruz. Dışarıda umumi bur lavabo ve küçük bir çay ocağının olması gerekiyor. İnsanlar kuyrukta beklerken en azından ihtiyaçlarını giderebilsinler. Turistlerin, şoförlerin oturup dinlenebileceği bir yere ihtiyaç var. Güzel bir mekân yapılabilir. İnsanlar şuanda orada perişan oluyor. Küçük bir camii yapılabilir. Bu sorunun da biran önce çözülmesi gerekiyor. Bu pazarı kaybetmeyelim. Bindiğimiz dalı kesmeyelim. İran pazarı bizim hedefimizdir. Gelen insanların sayılarını arttıralım. Bu gidişle, bu görüntülerle biz pazarı kaybedeceğiz" ifadelerini kullandı.

VAN ESNAFI DA DURUMA TEPKİ GÖSTERDİ

Vanlı esnaflar ise yaptıkları açıklamada, "Uzun bir süredir İranlı turistlerin gelmesini bekliyorduk. İranlı turistler yüzümüzü güldürdü. İşlerimiz iyice açıldı. Geldikleri zamanda il ekonomisine büyük bir katkı sağlıyorlar.  Uzun aradan sonra kente gelen turistler, yaptıkları alışverişle ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan Van esnafına adeta can suyu oldular. Hafta sonu sınır kapısında izlediğimiz görüntüler kentimize yakışmadı. Bu görüntüler uzun süre hafızalardan silinmeyecektir. Bu tür izdihamların yaşanmaması için oradaki sorunun biran önce giderilmesi gerekiyor. Van'ın ekonomisi için önemli olan İranlı turistlerin çok iyi bir şekilde uğurlanması gerekiyor" diye konuştular.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yımaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER