Kandaşoğlu: Piyasaya 20 bine yakın yetki belgesi dağıtıldı

Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre 10 grupta kazanan eski başkanlardan Zahir Kandaşoğlu, seçim bürosunda açıklamalarda bulundu. Seçimi 9 grupla tamamlayan mevcut Başkan Necdet Takva'nın sonuçlara itizarı üzerine, seçim kurulunun 1. grupta seçimlerin tekrar edilmesi kararı üzerine gazetecilere açıklamalarda bulunan Kandaşoğlu, odada bir düzenek kurularak, piyasaya 20 bine yakın üç çeşit yetki belgesi dağıtıldığını ileri sürdü.

Kandaşoğlu: Piyasaya 20 bine yakın yetki belgesi dağıtıldı

Vanlı esnaf ve tüccarlar 22 Ekim Cumartesi günü sandık başına giderek, Van TSO'nun yeni başkanını seçmişti. Yapılan seçimlerde Beyaz Liste ile yarışan Zahir Kandaşoğlu 19 Meslek grubundan 10'ununu alırken, Mavi Liste ile yarışan Necdet Takva ise 9 grupta galip gelmişti.

Bu sonuçlar sonrası Mavi Liste adayı Necdet Takva, seçim kuruluna itirazda bulunarak, 1. Grubun iptal edilmesini istemişti. Yapılan itirazlar sonrası seçim kurulu 1. grupta seçimin iptaline karar verdi. Bu karar sonrası seçim bürosunda açıklamalarda bulunan Zahir Kandaşoğlu, bu durumdan dolayı büyük bir üzüntü ve utanç duyduklarını ifade etti.

Ekibiyle birlikte basın açıklaması yapan ve sadece 1. Grubun sonuçlarının iptal edilmesine karşı olduklarını söyleyen Kandaşoğlu, böyle bir şeyin söz konusu olması halinde, seçimlerin sil baştan yapılmasını istedi.

"ODADA DÜZENEK KURDULAR"

Piyasaya 20 bine yakın 3 çeşit yetki belgesinin dağıtıldığını ileri süren Kandaşoğlu, "Bugün büyük bir üzüntüyle, büyük bir utançla bir basın açıklaması yapmak zorunda kaldık. Bildiğiniz gibi Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın 22 Ekim Cumartesi günü 19 meslek grubunun organlarının seçimleri yapıldı. Bu seçimde de beş liste, beş renk birbiriyle yarıştı. Mavi liste hariç, diğer dört liste sahada 24 saat esaslı çalıştılar, emek verdiler, bütün üyelerin iş yerlerini, fabrikalarını ile ve ilçe olmak üzere tümünü tek tek gezdiler, sorun ve sıkıntıları ve bunların yanında üyelerin taleplerini dinlediler. Bizim dikkatimizi çeken sadece bir durum vardı, mavi liste hiç çalışmadı. Bir iki cadde gezerek, bir fotoğraf karesini sosyal medyada paylaştı ama ancak her gün bunu söyledi; 'Ben 19 meslek grubunun, 19'nu da alacağım' hiç çalışmadan. Sahada yaptığımız çalışmalarda Van Ticaret ve Sanayi Odası üyesi olan iş insanlarımız mevcut yönetime oy vermeyeceklerini ilan ettiler. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve Genel Sekreteri bu odada bir düzenek kurarak, piyasaya 20 bine yakın üç çeşit yetki belgesi dağıttılar. Biz buna itiraz ettik, bunu kamuoyu ile paylaştık. 5 bin oy kullanılacak ama 20 bine yakın yetki belgesi dağıtıldı" dedi.

"GEREKLİ KURUMLARA 6 AY ÖNCE GEREKLİ İTİRAZLARDA BULUNDUK"

Mavi Liste'nin seçimleri hazmedemediğini söyleyen Kandaşoğlu, "Devletimizin düşmana karşı tasarladığı insansız hava uçağı gibi Van TSO mevcut yönetimi de bu şekilde insansız bir cihaz yaratmış, bunu da seçim günü kendi araçlarının içerisinde yakaladık ve görüntüleri elimizde. Kara kutu yanındaydı, biz fark edince kaçtı gitti. Bunun planı ben eğer seçimi kaybedersem piyasada çok belge var, bu belgelerin piyasaya bu kadar çok verilmesinin nedeni buydu. Bir itiraz etme sistemi kurdu, itiraz etti ve sonuçta istediği gibi çıktı. 19 meslek grubunda 5 renkte yarışan, Van TSO seçiminde iki grup galip geldi. Biri mavi biri de beyaz. Beyaz 10 grup aldı, mavi ise 9 grup aldı. Maalesef mavi liste 9 grup almayı hazmetmemiştir. Ciddi bir şekilde harekete geçmiş ve itirazda bulundu. İtirazın nedeni de çok çeşitli yetki belgeleri kullanılmış. Biz 6 aydan beri bütün yazışmalarımızla ortaya net bir tavır koyuyoruz. Van İl Seçim Kurulu'nu ve Ticaret Bakanlığı'na tüm belgelerimizi atmışız, delilli bir şekilde yanımızda yer alıyor bu bilgiler" diye konuştu.

"İLİN TİCARETİNE YAKIŞMAYAN BİR SORUN YAŞADIK"

Seçimden önce ilgili kurumlara 20 firmanın imzasıyla suç duyurusunda bulunduklarını belirten Kandaşoğlu, "Nace kodları üzerinde oynanan oyunların tamamını belgeler haline getirip suç duyurusunda bulunduk. Van TSO'nun 7/24 saat esaslı olarak açık olduğunu, esnaf ve tüccarların NACE kodlarını üzerinde oyun oynadıklarını hepsini tek tek yazdık. Haftalarca bu durumla ilgili ciddi sıkıntıların olduğunu Ticaret Bakanlığına bildirdik. Acilen bu sorunların çözülmesi konusunda ricada bulunduk. 6 aydan bu yana bu ilin ticaretine yakışmayan bir sorun yaşadık. Bu şekilde devam ederse, bu kentte hiçbir iş insanı kalmayacak.  Benim 20 grubum var, bu sorun böyle devam ederse o odadan 20 firmamım kaydını sildireceğim. Bu şekilde haksızlık olursa Van'dan tüm firmalarımı Ankara veya İstanbul'a alacağım. Böyle çirkef, böyle sahtekâr, tüccarına ve esnafına yakışmayan hal ve hareketler sergileyen böyle bir odanın üyesi olmak istemiyorum. Necdet Takva ve Cengiz Aras bu odanın değerini 5 para ettiler. Bu odayı yerle bir ettiler" ifadelerini kullandı.

"ODANIN VARLIĞINI YOK ETTİLER"

Geçtiğimiz dönemde yapılan seçimleri 14 oyla kaybettiklerini hatırlatan Kandaşoğlu, "Biz geçen seçimde sadece 14 oyla kaybettik. Biz kaybettik diye bu kentin esnaf ve tüccarına bu sorunu yaşattık mı? Tebrik ettik, kendisi yine gitti o koltukta oturdu. Aramadığı adam kalmadı, aramadığı yetkili kalmadı, öpmediği el kalmadı, böyle bir rezalet dünyanın hiç tarafında yok. Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri olmuş bir grup farkla biz kazanmışız, ikinci olmuşsun, çık git evine, 8 yıldır orada görev yapıyorsun, o odanın varlığını yok ettin. Bu bir seçimdir, seçimi yaptık bitirdik. Seçim sürecinde yaptığını yaptın ama Allah bize nasip etti. Bir grup farkla biz kazandık. İlçe seçim kurulunu yanlış yönlendiriyor. Siyasilerimizi, yetkililerimizi yanlış yönlendiriyor. Bu odada ne var bilmiyorum, bir türlü odadan ayrılmak istemiyor. İlimizin ekonomisine, ilimizin geleceğine, ilimizin ticaretine ciddi anlamda zarar veriyor. İnsanlarımız artık canından bezdi. Altı aylık yoğun çalışmanın yanı sıra bu gece sabaha kadar adliyenin önünde hakkını korumaya çalışmış, bu nasıl bir terbiyesizlik ve ahlaksızlıktır. Bu sebeple bütün yetkilileri, bütün siyasi partileri, TBMM'yi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin yasasına bir an önce el koymalarına davet ediyorum. Bir an önce esnaf ve tüccara yapılan işkenceye son vermelerini rica ediyorum" dedi.

"EĞER SEÇİM İPTAL OLACAKSA, TÜMÜYLE İPTAL OLSUN"

Sadece adalet istediklerini söyleyen Kandaşoğlu, "Kimseden bize taraf olmalarını istemiyoruz. Adalet istiyoruz. Bizden yana olun, bize yardımcı olun demiyoruz. Hak ve hukuk neyse o olsun diyoruz. İl seçim kurulu bunun üzerinde güzel bir çalışma yapacak. İnşallah hak yerini bulacak. Kesinlikle ilimizin tüccarına, iş dünyasına, tarihine ve kültürüne yakışmayan hiçbir şey istemiyoruz. Seçim kurulu seçimi denetlemiş ve memurlar nezaretinde bu seçim gerçekleştirilmiştir. Seçim günü herhangi bir tutanak tutulmadı ve seçim günü herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Bu seçimin iptal edilmesi, orada görev yapan memurların da zan altında bırakılmasına neden olacaktır. Maalesef bugün böyle bir tablo ortaya çıktı. Bu anlamda çıkacak olumsuz bir karar, o gün görev alan herkesi zan altında bırakacaktır. Seçimi kazanan bir başkanı, bu ilin ekonomisine ciddi katma değer sağlayan ve bu ilde binlerce insanı istihdam eden bir kişi rezil etmek, kimsenin haddine değil. Eğer seçim iptal olacaksa, tümüyle iptal olsun. Hodri meydan diyoruz. Sadece bir grubun iptal edilmesiyle olmaz. Ya tümüyle iptal edilecek ya da bu seçimi kazanan biziz" diye konuştu.

Söz konusu açıklamanın ardından Kandaşoğlu ve beraberindekiler haklarını sonuna kadar savunacaklarını dile getirdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER