İlhan: Van ve bölgede ciddi bir kuraklık var

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı, bu haftaki gündem toplantısında ülke genelinde ve Van’da yaşanan kuraklığı ele aldı. Başkan İlhan, son altı aylık süreçte bölgede ve Van’da yağışların olmaması nedeniyle çok ciddi bir kuraklığın yaşandığını vurguladı.

İlhan: Van ve bölgede ciddi bir kuraklık var

Parti binasında yönetim kurulu üyeleriyle birlikte açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van’da ve bölgede yaşanan kuraklığın başta, tarım ve hayvancılık olmak üzere birçok sektörde olumsuzluklara neden olduğunu ifade etti.

Yıllık ortalama metrekareye düşen yağış oranının geçmiş yıllara göre önemli ölçüde azaldığını belirten Başkan İlhan, yağışların azalmasıyla birlikte ortaya çıkan kuraklık nedeniyle bölgede buğday, arpa, ot başta olmak üzere birçok tarımsal üründe verim düşüklüğü yaşandığını söyledi.

“ARTAN GIDA FİYATLARI YAŞANAN KURAKLIKLA BİRLİKTE DAHA DA ARTACAKTIR”

Kuraklığa bağlı olarak yem fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle hayvancılıkla uğraşanların büyük sıkıntılar çektiğini belirten İlhan, “Özellikle son altı aylık süreçte bölgemizde ve ilimizde yağışların olmaması nedeniyle çok ciddi bir kuraklık söz konusudur. Kuraklık başta, tarım ve hayvancılık olmak üzere birçok sektörde olumsuzluklara neden olmaktadır. Yıllık ortalama metrekareye düşen yağış son bir yılda geçmiş yıllara oranla önemli ölçüde azalmıştır. Yağışların azalmasıyla birlikte ortaya çıkan kuraklık nedeniyle bölgemizde buğday, arpa, ot başta olmak üzere birçok tarımsal üründe verim düşüklüğü oluşmuş durumdadır. Son yıllarda artan gıda fiyatları yaşanan kuraklıkla birlikte daha da ciddi şekilde artacaktır. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar kuraklığa bağlı olarak yem fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle büyük sıkıntılar çekmektedir. Bugün itibariyle ilimizde otun bağ fiyatı 20 TL, mercimek samanının tonu 2200 TL, buğday samanın tonu 1200 TL arpanın ton fiyatı 3000 TL taban fiyattan satılmaktadır. Bu mevsimde bile fiyatlar bu şekildeyse önümüzde ki günler de daha da artacaktır” diye konuştu.

“TARIM VE HAYVANCILIK OLMAZSA OLMAZIMIZDIR”

Kuraklığa bağlı yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok üreticinin bankalardan aldığı kredileri ödemekte zorlandığını belirten İlhan, “Tarım ve hayvancılıktan zarar eden üreticiler gelecek yıllarda tarım ve hayvancılığı terk edecek durumuna gelecektir. İleride ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz için büyük sıkıntılar yaşanmaması açısından tarım ve hayvancılığa yönelik destekler mutlaka arttırılmalı yem desteği başta olmak üzere üretilen et, süt ve tarımsal ürünlere destek verilmelidir. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak buradan yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Tarım ve hayvancılık olmazsa olmazımızdır. Tarım ve hayvancılık sektörünün sorunlarını çözüm adına, bugünden tezi yok gerekli adımlar biran evvel atılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2021, 14:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29