İlhan: Sorunu oluşturanlar, sorunu çözemez!

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan estetik kurulunu eleştirerek, sorunları oluşturanların, sorunu çözemeyeceğini vurguladı. Başkan İlhan, estetik kurulunun kıyıları tahrip edenler, tahribata göz yumanlar, parkların içine ucube yapılar yapanlar ve tüm bunlara sessiz kalanlar tarafından oluşturulduğunu iddia etti.

İlhan: Sorunu oluşturanlar, sorunu çözemez!

Haftalık olarak kent ve ülke gündemiyle ilgili basın toplantılarını sürdüren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu hafta Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan estetik kurulunu sert bir dille eleştirdi.

Başkan İlhan yaptığı açıklamada Van Büyükşehir Belediyesi tarafından, şehirde mevcut veya yeni açılan yerleşim alanlarında şehrin estetiği, tarihi ve doğal değerlerine uygun ilke kararları alarak, meydan, bulvar, ana cadde, ana yollar ve sokaklarda, ilgili ve yetkili birimlerin katılımıyla çözüm üretmek, görüş bildirmek ve kararlar almak amacıyla kentteki her türlü görüntü kirliliğini engellemek üzere kurulan estetik kurulunun, sorunu çözemeyeceğini vurguladı.

"SORUNU OLUŞTURANLAR SORUNU ÇÖZEMEZLER!"

Kent estetik kurulundan sadece bir sivil kuruluşunun bulunmasının da manidar olduğunu belirten Başkan İlhan, "7 bin 200 yıllık geçmişiyle Asurlardan Urartulara birçok medeniyete merkez olmuş, tarihiyle coğrafyasıyla ülkemizde turizmin başkenti olma potansiyeline sahip kadim şehrimizin Kent Estetik Kurulu hayırlı olsun. Nihayet 2021 yılının Kasım ayının 5. gününde Doğu Anadolu'nun en büyük şehri olan ilimizde kentimizin estetiğini bozanlar, alt yapıdan üst yapıya her alanda tahribat oluşturanlar, Edremit'ten Tuşba'ya kıyılarımızı tahrip edenler, tahribata göz yumanlar, parklarımızın içine ucube yapılar yapanlar, iskele sahilini yıkanlar ve tüm bunlara sessiz kalanlar tarafından oluşturulan nur topu gibi bir Kent Estetik Kurulumuz oldu. Van'da görüntü kirliliğinin sebebi olanlar, çağdaş ve modern bir kent olmaya engel işler yapanlar tarafından görüntü kirliliğinin önlenmesi, çağdaş ve modern bir kent oluşturmak iddiasıyla Kent Estetik Kurulu oluşturuldu. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde oluşturulan Kent Estetik Kurulu'nda resmi kurumların belirlediği kişiler mevcut olup sadece bir sivil kuruluşun bulunması da manidardır. Van bugün geçmişteki görüntüsünden uzak, tarihi yapıları yok edilmiş, 50 yılda tek bir düz cadde açılmamış, imar planı yapılmamış bir şehir konumundadır. Mevcut haliyle Kent Estetik Kurulu ilimize fayda sağlamayacak durumdadır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak açıkça ifade etmek isteriz; Sorunu oluşturanlar sorunu çözemezler!" dedi.

"DERDİMİZ MEMLEKETİMİZE FAYDALI OLMAK"

Saadet Partisi olarak şehrin sorunlarını sık sık gündeme getirerek, çözüm önerileri sunduklarını belirten Başkan İlhan, "Biz Saadet Partisi olarak, şehrimizin bütün sıkıntılarını, problemlerini geçmişten bugüne dile getirdik. Birkaç hafta sessiz kaldığımızda, şehrin birçok noktasında vatandaşlarımız tarafından, özellikle konuyla alakalı kişiler tarafından, şehrimizi dert edinen insanlar tarafından ya aranıyoruz, yada yüz yüze görüştüğümüzde, 'bu şehirdeki sorunlara karşı sizler açıklama yapıyorsunuz, fakat bu hafta niye sizin açıklamanızı görmedik' şeklinde tarafımıza dönüşler oluyor. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak, uzun zamandan beri bu konularda sesimizi yüksek bir şekilde tutmaya ve ilimizin faydasına açıklamalar yapmaya gayret etmekteyiz. Geçtiğimiz yıllarda birçok şeye parti olarak engel olduk. Bugün bu açıklamaları yapmazsak, yarın daha kötüsü olacağının farkındayız. Biz bir işi elimizle düzeltmek için yola çıkmış insanlarız. Şayet elimizle düzeltemiyorsak, dilimizle düzeltmenin gayretindeyiz. Bu anlamda hareket ediyoruz. Şehrimizdeki sorun ve problemleri, ülkemizdeki sorun ve problemleri, bölgemizdeki sorun ve problemleri çözümleriyle birlikte, ortaya koyuyoruz. Daha öncede Van İl Başkanlığımızın hazırladığı, Van'ın sorunları ve çözüm önerileri isimli kitapçıkta, şehrin imar sorunundan, kentimizin estetik sorunlarına, binalarımızdaki çatı görüntüsünden, binaların dış estetiğine, caddelerimizin durumuna kadar birçok konuyu dile getirdik. Bunu da kamuoyuyla paylaştık. Sonuç itibariyle, derdimiz memleketimize faydalı olmak" diye konuştu.

"VAN'IN TARİHİ EVLERİNİN YIKILIP, TAHRİP OLDUĞUNU GÖRMEKTEYİZ"

Sivil toplum kuruluşlarını ses yükseltmeye davet eden Başkan İlhan, "Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısının başkanlığında oluşturulmuş bir kent estetik kurulu var. Edremit, Tuşba ve İpekyolu imar müdürlerinin bulunduğu, sadece içerisinde sivil olarak Mimarlar Odası'nın bulunduğu bir kurul. O odanın da bir özelliği var, 10 yıldır deprem olmuş, bir türlü imarı yapılmamış, bu şehirde bir gün kentin sorunlarını, problemlerine dair açıklama yaptığına da şahit olmadığımız, sessiz bir kuruluştur. Bunun yanında çevrecilik iddiasında bulunanlar, aktivist iddiasında bulunanlar, bunlarda ne yazık ki ilimizdeki bu olaylara hep sessiz kalmaktadır. Bunlarda manidardır. Bizler sivil toplum kuruluşlarının bu anlamda ses yükseltmesi gerektiğine inanıyoruz. Gerektiği takdirde davalar açması gerektiğini biliyoruz. Bugün çevrecilikten bahsedenlerin veya aktivistlikten bahsedenlerin, kıyı şeridindeki bir ihlale dava açtığına şahit oldunuz mu? Veya şehrin estetiğini bozan, Ahmed-i Hani Parkı'nın içinde belediye tarafından yapılan, Hz. Ömer Camii parkının hemen altında yapılan zabıta noktası mı olacak, ne olacağı belli olmayan, 3-5 günde yapılan o yapılarla ilgili bir açıklama yapıldığını gördünüz mü? Veya Van'ın tarihi evlerinin yıkılıp, tahrip olduğunu görmekteyiz. Şuan yarım yamalak da olsa, ayakta kalanların korunmasına yönelik bir açıklama yaptıklarına da şahit olmadık. Biz buradan onlara da çağrı yapıyoruz. Görevlerinizin bilincinde olun, bu anlamda da hareket geçin diyoruz" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2021, 13:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER