İlhan: Hayvancılık konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bölgede hayvancılık konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını belirterek, "1990'lı yıllarda tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten 7 ülkeden biri diye anılan ülkemiz geldiğimiz noktada bu özelliğini yitirmiş durumdadır. Hayvancılık konusunda ciddi tedbirler alınmadığı takdirde önümüzdeki yıllarda çok daha ciddi sıkıntılar yaşanacaktır" dedi.

İlhan: Hayvancılık konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor

Parti binasında gazetecilerle bir araya gelen ve bu haftaki gündemin hayvancılık olduğunu belirten Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, tarım ve hayvancılıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan İlhan, Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Anlıak ve Işıkpınar mahallelerinde şap hastalığı tespit edilmesi ve hayvan pazarının 15 gün kapatılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, herhangi bir tedirginliğe gerek olmadığını, çok yakında zamanda bu hastalığın sona ereceğini vurguladı. 

"TÜRKİYE SON YILLARDA ET İHTİYACINI KARŞILAYAMAMAKTA"

Ülkede son yıllarda hayvancılıkta çok ciddi sıkıntıların yaşandığını belirten Başkan İlhan, "Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) tarafından Haziran 2020'de yapılan açıklamada, 1 Ocak 2022'den itibaren mücbir sebepler dışında besilik canlı hayvan ithalatına hiçbir şekilde izin verilmeyeceği duyurulmuştur. Türkiye son yıllarda et ihtiyacını karşılayamamakta ve periyodik olarak canlı hayvan ve karkas et ithalatına devam etmektedir. Ülke olarak son yıllarda hayvancılıkta ciddi sıkıntılar çekmekteyiz" dedi.

"ÜRETİCİ GİDEREK YAPTIĞI İŞTEN EL ÇEKMEYE BAŞLAMIŞTIR"

İlhan, bir dönemler Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olduğunu söyleyerek, "Ülkemiz geldiğimiz noktada bu özelliğini yitirmiş durumdadır. Yem, mazot, tohum, gübre gibi girdilerin fiyatlarının son 1 yılda yüzde 400`leri aşmasıyla üretici giderek yaptığı işten el çekmeye başlamıştır. Van 3 milyonu aşan küçükbaş hayvan sayısı yönünden Türkiye'de en çok küçükbaş hayvana sahip il olmasına rağmen 1985 yılında Van'ın nüfusu 570 bin iken 8 milyon küçükbaş olan bir il olduğunu göz önünde bulundurduğumuz takdirde, nüfus 2 kat artarken, hayvan varlığı yarıya yarıdan daha az olmuştur. Van örneğinde olduğu gibi ülke genelinde de durum çok farklı değildir. Hayvancılık konusunda ciddi tedbirler alınmadığı takdirde önümüzdeki yıllarda çok daha ciddi sıkıntılar yaşanacaktır. 2012'de %23 seviyesinde olan belde köy nüfusu geldiğimiz noktada %6 seviyesine geriledi. Her geçen gün köyden kente doğudan batıya artan göç bunun yanında artan girdi maliyetleri hayvancılığı tehdit etmektedir. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarını gözden geçirmeye bununla birlikte Tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

"TOPRAKSIZ İNSAN, İNSANSIZ TOPRAK POLİTİKASINDAN VAZGEÇİLMELİ"

Türkiye'nin son yıllarda tarımsal ürünleri de ithal etmeye başladığını vurgulayan Başkan İlhan, "Türkiye bugün diğer ülkelerden otomobil ithal ettiği gibi, bugün sığır da ithal ediyor. Birçok sanayi ürünü ithal ettiği gibi, bunun yanında tarımsal ürünleri de son yıllarda ithal ediyor. Her geçen gün cari açığımız artıyor ve insanlarımız geçim sıkıntısı yaşıyor. Bunu önlemenin yolu doğru bir politikadır. Topraksız insan, insansız toprak politikasından vazgeçilmeli, Anadolu'nun her yerinde vatandaşlarımızın kendi doğduğu topraklarda yaşamasına yönelik tedbirler alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

"YAKINDA ZAMANDA BU HASTALIK DURULACAKTIR"

Gürpınar'da tespit edilene şap hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan İlhan, "Hiçbir şekilde tedirginliğe gerek yok. Şap hastalığı Gürpınar ilçemizde birkaç noktada tespit edilmiştir. Van ve Gürpınar şuanda hayvan pazarı kapalıdır. Fakat çok yakında zamanda bu hastalık durulacaktır. Bu konuda endişe edilecek herhangi bir durum söz konusu değil" dedi.

"HAYVANCILIĞA YÖNELİK SANAYİYİ GELİŞTİRMEK GEREKİR"

'Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var' projesine de değinen Başkan İlhan, "Bu proje ile ülke içerisinde belli bir hayvan, belli bir bölgeye geçiş yapmış olur. Bu vesile ile 10 bin aileye sözde hayvan dağıtılırken, birkaç kişiye para kazandırılmış olur. Uzun vadede çözüm değildir. Biz 1 milyon koyunu, Van'dan, Ağrı'dan, Iğdır'dan toplayacağız, yine bu bölgede bazı insanlara dağıtacağız. Yani a şahsından alıp, b şahsına vereceğiz. Burada köy içerisinde bazı el değiştirmeler olacak. Sonuçta hayvancılığa doğrudan bir etki yapacak durum değildir. Kalıcı tedbirler alınmadığı müddetçe, vatandaşın köyde doyması sağlanmadığı müddetçe, hayvancılıktan ciddi anlamda kazanç elde etmediği müddetçe, bir kişi eğer şehirdeki asgari ücrete köydeki hayvancılığı tercih ediyorsa, orada büyük bir problem vardır ve siz bir şekilde hayvancılığı ayağa kaldıramazsınız. Hayvancılığı ayağa kaldırmanın yolu, tarım yapacak insanların, hayvancılık yapacak insanların o bölgelerde yaşamasını temin etmek, bunun yanında da tarıma ve hayvancılığa yönelik sanayiyi de geliştirmek gerekir. Bu projeler hiçbir zaman kentteki bir insanın köye dönmesini sağlamaz. Yıllardır yapılan örnekler ortadadır. Bu projenin ülke hayvancılığına bir katkısı olmaz" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2022, 08:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER