İlhan: Filistin'de soykırım yaşanıyor

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 7 Ekim günü başlayan ve Filistin'e 5 bine yakın insanın hayatını kaybettiği soykırım savaşıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Filistin'de büyük bir soykırım yaşandığını söyleyen Başkan İlhan, İslam ülkelerinin derhal harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

İlhan: Filistin'de soykırım yaşanıyor

Filistin'de 7 Ekim'den bu yana tüm şiddetiyle devam eden savaşta, saldırıların boyutu giderek artıyor. Gazze'yi vuran ve masum sivilleri öldüren İsrail'in neden olduğu yıkım, büyük kayıplara neden oldu.

Filistin'de yaşanan insanlık dramıyla ilgili açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, İslam beldelerinin her geçen gün yıkıma uğradığını, kan ve gözyaşının hiç dinmediğini vurguladı.

Herkes için inisiyatif alma zamanının geldiğini söyleyen Başkan İlhan, devletlerin harekete geçmesi gerektiğini ve bu soykırıma biran önce son verilmesi gerektiğini vurguladı.

"İSLAM BELDELERİNDE KAN VE GÖZYAŞI HİÇ DİNMEDİ"

İsrail'in Gazze'de binlerce kişiyi çoluk, çocuk demeden katlettiğini ve soykırıma soyunduğunu söyleyen Başkan İlhan, "7 Ekim günü Hamas'ın Aksa Tufanı ile birlikte İsrail'e karşı başlattığı direnişin ardından İsrail, Gazze'de binlerce kişiyi çoluk, çocuk demeden katletmiş, soykırıma soyunmuştur. Hastane, okul, ibadethane ayrımı yapmaksızın herkesi hedef almaktadır. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok sözde kuruluş, İsrail'in yaptığı soykırımı görmezden gelmekte, sözde medeni dünya İsrail'e karşı sosyal medyada paylaşım yapan insanları dahi cezaevine atmakla, sınır dışı etmekle tehdit etmektedir. İslam ülkelerinin sözde Müslüman liderleri sessiz kalmaktadır. Ülkemizde seçim öncesi bu iktidar düşerse Gazze düşer, Kudüs düşer diyenler, Filistin halkına yardım etmek bir yana İsrail'e sebze ihracatı yapmakla meşguldür. İktidar, iktidar olduğunu unutmuş, toplumu kontrol etmek için, tüm kurum kuruluşlarıyla seferber olmuş, meydanlarda, camilerde, sokaklarda sesini yükseltmeye çalışanların yanında gözüküp, onların iktidara yönelik baskılarını azaltma gayretine düşmüştür. Biz elbette ki bu iktidarın asli görevinin BOP'u uygulamak olduğunu çok iyi biliyoruz. İktidara gelmelerinin ardından 2003 yılında Irak'ın işgaliyle birlikte milyonlarca Müslüman katledildi, yerinden yurdundan edildi. Girdikleri her seçimin ardından İslam beldelerinde yeni yıkımlar oluştu. Suriye, Libya, Yemen gibi birçok yerde savaşlar, çatışmalar devam etti. İslam beldelerinde kan ve gözyaşı hiç dinmedi" dedi.

"TÜM HALKIMIZI HER ANLAMDA HAZIRLIKLI OLMAYA DAVET DİYORUZ"

Büyük İsrail Projesi'nin adım adım ilerlediğini belirten Başkan İlhan, "İsrail, Filistinli kardeşlerimize soykırım yaparken İsrail'le olan ilişkiler aynı şekilde devam etmektedir. Ulusal yas ilan edilip, bayraklar yarıya indirilirken, ticaret yarıya indirilmemiş, Kürecik Radar Üssünden İsrail'le istihbarat paylaşımı durdurulmamıştır. İsrail'e hiçbir yaptırım uygulanmamıştır. Arz-ı Mev'ud sınırlarının Nil ve Fırat arasının olduğunu herkes bilmektedir. Hal böyleyken ABD Başkanı Biden 9 bin 500 kilometre uzaktan bizzat İsrail'e gelirken hiç bir İslam ülkesi lideri Gazze'ye yada Kudüs'e, Mescidi Aksa'ya gidememektedir. İktidar yürüyüş, kınama, basın açıklaması yapma yeri değildir, icraat yapma yeridir. Bizler TBMM'de Şimon Peres'i konuşturanlardan, Herzog'u en üst düzeyde sarayda ağırlayanlardan, Hamas'ın başlattığı direnişin ardından İsrail'e başsağlığı dileyenlerden, elbette bir yaptırım yapmalarını beklemiyoruz. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak, tüm halkımızı her an, her saniye teyakkuzda olmayı, İsrail ürünlerini almamalarını, Filistin halkına maddi ve manevi destek olmaya ve destek için her alanda, her anlamda hazırlıklı olmaya davet ediyoruz. Ayrıca genel merkezimiz İsrail'in Gazze'de işlediği vahşet karşısında acil olarak atılması gereken 16 maddelik acil eylem planı hazırladı. Biz de bu acil eylem planını bir kez daha hatırlatıyoruz" diye konuştu.

"İSRAİL'E KARŞI GÜÇLÜ VE CAYDIRICI YAPTIRIMLAR KARARA BAĞLANMALIDIR"

Genel merkezlerinin Filistin'de yaşanan soykırımın son bulması için hazırladığı acil eylem planını da paylaşan Başkan İlhan, "İslam İşbirliği Teşkilatı toplantıları kınama değil icraat toplantıları olmalıdır. İİT bir an önce sürece gerektiği şekilde müdahil olmalı ve zulmü durdurmak için inisiyatif almalıdır. D-8 Ülkeleri ve Türk Devletler Teşkilatı acilen toplanmalı; İsrail'e karşı güçlü ve caydırıcı yaptırımlar karara bağlanmalıdır. İslam ülkeleri İsrail'de bulunan diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini tamamen durdurmalıdır. Türkiye ve diğer tüm İslam ülkeleri İsrail ile ikili anlaşmalarını, 'normalleşme' süreçlerini ve karşılıklı ziyaret programlarını derhal iptal etmelidir. İslam ülkeleri, İsrail'e destek veren Batı ülkelerine petrol gönderimini yavaşlatmayı gündeme almalı ve gerektiğinde petrol sevkiyatını durdurmalıdır. Türkiye, özellikle Filistin'e ait enerji kaynakları üzerinde İsrail ile yapılan anlaşmalara derhal son vermelidir. Öncelikle çocuklar ve kadınlar olmak üzere sivillerin can güvenliği mutlaka sağlanmalı, hastane, yetimhane, okul, ibadet yerleri gibi alanlar acilen koruma altına alınmalıdır. İsrail, Filistin topraklarına ve Filistinlilere yönelik silahlı eylemlerini durdurmadıkça İsrail ile siyasi, ticari ve sosyo-kültürel bütün ilişki ve etkinlikler sona erdirilmelidir. TBMM'de bir heyet oluşturularak Gazze'de bombalanan hastane ziyaret edilmeli ve oradaki durum hakkında kamuoyu bilgilendirilmelidir. İnsani yardımlar için acilen Mısır Refah sınır kapısında bir koridor açılmalıdır. Gazze'nin yeniden imarı için mali destek çalışması acilen başlatılmalıdır. ABD ve İngiltere, İsrail'in haksız işgaline destek vermek üzere Gazze açıklarında konuşlanmış olan deniz ve hava kuvvetleri unsurlarını bölgeden derhal çekmelidir. Birleşmiş Milletler nezdinde İsrail'in haksız, hukuksuz işgal girişimine karşı gerekli kararların alınması için diplomatik girişimler acilen başlatılmalıdır. İsrail'in mevcut siyasi ve askeri karar verici kurumlarının, makamlarının, kişilerin tamamı hakkında Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanma süreci için girişimler planlanmalıdır. İsrail hakkında 'soykırım suçu' temalı yargılama süreci başlatılmalıdır. Gazze'ye yönelik büyük bir insani yardım kampanyası başlatılmalıdır" ifadelerini kullandı.

"GELDİĞİMİZ NOKTADA BÜYÜK BİR SOYKIRIM SÖZ KONUSUDUR"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan İlhan, İslam beldelerinin her geçen gün yıkıma uğradığını belirterek, "Şuana kadar resmi rakamlara göre 5 bine yakın insan hayatını kaybetti. Bugün enkaza dönüşmüş binaların altında ne yazık ki birçok insanın cansız bedeninin yattığına şahit olmaktayız. Rabbim Filistinli kardeşlerimizin şehadetlerini kabul etsin. Allah onları muzaffer eylesin. Öncelikle bunu net olarak ifade etmek istiyorum. Bu savaş sadece İsrail- Filistin'den ibaret bir durum değil. Arz-ı Mev'ud sınırları içerisinde, yani Nil ve Fırat'a kadar uzanan bir bölgede büyük İsrail Devleti kurma hedefi için, büyük ortadoğu projesinin adım adım işletilmesidir. Malumunuz üzere Irak, Suriye'nin işgali, Arap Baharı, bunların tamamı büyük İsrail için alan açma adına yapılan işlerdir. Ne yazık ki uzun zamandan beri bölgemiz işgal edilmekte, İslam beldeleri ne yazık ki her gün yıkıma uğramaktadır. Birçok insan yerinden, yurdundan edilmektedir. Birçok insan çoluk, çocuk demeden katledilmektedir. Bu nedenle bizlerin artık inisiyatif alma zamanı gelmiştir. Devletlerin harekete geçme zamanı gelmiştir. Amerika, İngiltere savaş gemilerini binlerce kilometre uzaktan Akdeniz açıklarına getirirken, bizler eğer duruyorsak, İncirlik Hava Üssü'nü kapatmıyorsak, ABD'nin radar üslerini kapatmayarak, bunlarla bilgi paylaşımı yapıyorsak demek ki bizler de yöneticilerimizi gözden geçirmeye mecburuz. İslam ülkelerinin hiçbir tanesi bugüne kadar ciddi ve somut bir adım ne yazık ki atmamıştır. Ülkemizde ilk günden beri konsoloslukların, büyükelçiliklerin kapatılması, İsrailli yöneticilerin sınır dışı edilmesi yönünde taleplerimiz oldu. Fakat hiçbiri yapılmadı. Gelinen noktada İsrail'in kendisi can güvenliği bahanesi ile üst düzey görevlilerini ülkemizden çağırdı. Geldiğimiz noktada büyük bir soykırım söz konusudur. Çoluk, çocuk, genç, yaşlı, kadın ayrımı yapılmadan Gazze bombalanmaktadır. Gazze'nin etrafı duvarlarla çevrilidir ve bu bölgeye her giren, çıkan kontrol altındadır. Buna rağmen orada savunmasız insanlara en güçlü silahlarla saldırılmaktadır. Büyük bir soykırım yaşanmaktadır. İslam ülkeleri bu konuda sessizliğini korurken, batılı ülkeler açık açık İsrail'i desteklemektedir. Büyük bir sıkıntı söz konusudur. İslam ülkelerinin derhal harekete geçmesi gerekiyor. Yoksa çok daha büyük felaketlerle karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2023, 13:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER