Görentaş'tan tarla faresi ve kör fare uyarısı

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, çiftçileri, tarla faresi ve kör farenin sebep olduğu zararlar konusunda uyararak, bu zararlılar sebebiyle meydana gelebilecek zararların önüne geçilerek, kontrol altında tutulması amacıyla çiftçiler tarafından alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verdi.

Görentaş'tan tarla faresi ve kör fare uyarısı

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, özellikle buğday ekili alanlarda tarla faresi zararı olduğu, ürünlerin kontrol edilerek gerekli mücadeleye başlanması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Müdür Görentaş, kültür bitkileri ile çayır mera bitkilerinin yeşil aksam, kök, yumru, tohumlarını, ayrıca meyve bahçeleri ve orman ağaçlarında fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaptıklarını, beslendikleri alanlardaki besin tükendiğinde başka alanlara geçerek zararlarına devam ettiklerini ve hızla çoğaldıklarını belirtti.

"TARLA FARELERİ VE KÖR FARELER TARIMSAL ÜRETİMDE VERİM VE KALİTEYİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE TEHDİT EDİYOR"

Konuyla alakalı gazetemiz aracılığıyla üreticileri uyaran Müdür Görentaş, "Şubat ayı ile birlikte tarla faresi ve kör farenin takibinin yapılmaya başlanması gerekmektedir. Çünkü en uygun ve etkili mücadele zamanı; kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları kış sonu ile kışa girişten hemen önce sonbahardır. İl ve İlçe Müdürlükleri teknik ekiplerimiz tarafından yapılan sürveyler ile bu zararlıların takip edilmekte olup ayrıca çiftçiler tarafından da takip edilmesi gerekmektedir. Tarla faresi ve kör farenin doğal düşmanları kedi, köpek, gelincik, sansar, baykuş, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlardır. Doğal dengenin bozulmadığı alanlarda tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutan bu canlıların korunmaları için bilinçsiz ve gereksiz avlanma yapılmamalı ve tarlalarda hastalık ve zararlılara karşı aşırı tarım ilacı kullanılmamalıdır. Tarla fareleri ve kör fareler ilimiz için tarımsal üretimde verim ve kaliteyi önemli ölçüde tehdit eden zararlılar olup; tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 m2'de 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlanmalıdır. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden temin edilebilecek olan zehirli yemler kullanılarak; ilaçlama öncesinde tüm delikler kapatılıp, 3 gün sonra açılan deliklere, zehirli yemler her deliğe 5 adet olacak şekilde, el değmeden delik içlerine bırakılarak bu delikler kapatılmalıdır. Uygulamanın tamamlanmasından sonra, ilaçlanan alan mutlaka kontrol edilerek fare ölüleri toplanarak derince bir çukura gömülmelidir. Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele oldukça önemli olup, çiftçilerin bu hususa riayet etmeleri gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Kimyasal ilaçların zehirli ve son derece tehlikeli olduğunu belirten Müdür Görentaş, başta çocuklar olmak üzere insanlardan uzak tutulması gerektiğini hatırlattı.

Bu zararlılar için kimyasal mücadelenin yanı sıra kültürel ve mekanik mücadele yöntemlerinin de uygulanması gerektiğini belirten Müdür Görentaş, bu yöntemler hakkında çiftçilerin daha detaylı bilgi almak için İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiğini ve 2024 yılının tüm üreticiler için bereketli bir yıl olması temennisinde bulundu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2024, 13:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER