Abasigil: Gençler zor şartlarda öğrenim görüyor

Saadet Partisi Van İl Gençlik Kolları Başkanı Talha Abasigil, Van ve ülke genelinde KYK yurtlarında yaşanan sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Parti binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Abasigil, geleceğin yarınları olan gençlerin, zor şartlar altında öğrenim hayatlarını sürdürmeye çalıştığını vurguladı.

Abasigil: Gençler zor şartlarda öğrenim görüyor

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gençlik Kolları Başkanı Talha Abasigil, gençlerin son yıllarda yaşanan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında özel evlere çıkamadığını, KYK yurtlarına muhtaç ve KYK yurtlarında bile geçinemeyecek duruma geldiğini ifade etti.

KYK yurtlarında kalan öğrencilerin karşılaştığı tek sorununun barınma olmadığını söyleyen Abasigil, KYK yurtlarından gelen yemek şikayetlerinin artık sıradanlaştığını, öğrencilerin her gün hijyen sorunuyla karşılaştığını ve sağlıklarının tehdit edildiğini ileri sürdü.

"ÖĞRENCİLERİN KARŞILAŞTIĞI TEK SORUN BARINMA DEĞİLDİR"

Öğrencilerin sık sık besin zehirlenmesi yaşadığını vurgulayan Abasigil, "Ülkemizin ve şehrimizin yarınları olan gençlerimiz, zor şartlar altında öğrenim hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Gençlerimiz son yıllarda yaşanan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında özel evlere çıkamaz, KYK yurtlarına muhtaç ve KYK yurtlarında bile geçinemeyecek duruma gelmiştir. Bu ihtiyaca ve zor duruma rağmen Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurumunun verilerine göre 8 milyon 297 bin üniversite öğrencisine karşılık KYK'larda yalnızca 800 bin civarında kapasite bulunmaktadır. Bu tablo hükümetimizin gençlerimize vermediği imkanların açık ispatıdır. Yetersiz kapasiteye rağmen KYK yurtlarında kalan öğrencilerin karşılaştığı tek sorun barınma değildir. KYK yurtlarından gelen yemek şikayetleri artık sıradanlaşmış durumdadır. Yemekhanelerimizde hijyen sorunlarıyla her gün karşılaşılmakta, öğrencilerin sağlıklarını tehdit etmektedir. Kars Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Kağızmanlı Hıfzı KYK yurdunda kalan öğrencilerin besin zehirlenmesi şüphesiyle il idaresine başvurusu ve hastaneye götürülmesi bir örnektir ve önlem alınması gerekmektedir. Her gün ülkenin farklı şehirlerinden buna benzer haberler ve şikâyetler tarafımıza ulaşmaktadır" dedi.

"YURTLARDA CİDDİ HIRSIZLIK OLAYLARI YAŞANMAKTA"

KYK yurtlarının öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamaktan uzak, fiziksel yapıda olduğunu belirten Abasigil, "Ülkemizde maalesef KYK Yurtlarında odaların 4-6-8-10 kişilik odalar olarak planlanmasına rağmen büyüklüklerinin buna uygun olmamasıyla öğrenciler adeta dip dibe yaşam sürmektedirler. Yurt binalarında güçlü bir Wi-Fi altyapısı sağlanmaması öğrencilerin uzaktan eğitim ve ders çalışma, çevrimiçi aktivitelerden verimli şekilde faydalanamaması, yurt internetlerinin yetersiz ve kullanılamaz çekim gücünde olduğunu gösterir. Son ve en önemlisi olarak KYK Yurtlarındaki problemlerin başında maalesef can ve mal emniyetinin sağlanamaması gelmektedir. Yurtlarda ciddi hırsızlık olayları olmakta; bu hususta kamera vb. İmkânların özellikle taşrada yeterli olmamasından dolayı öğrenciler güvensiz ortamlarda barınmaktadırlar. Oysaki mal ve canlarını devlete emanet etmiş olan öğrenciler, diğer tüm meselelerde olduğu gibi bu meselede de hayal kırıklığına uğramaktadırlar" diye konuştu.

"SON 2 AYDA 20'DEN FAZLA FARKLI YURTTA ASANSÖR KAZASI-ARIZASI YAŞANMIŞTIR"

Son dönemde basına yansıyan en popüler problemin KYK yurtlarındaki asansör arızaları ve kazalarının olduğunu söyleyen Abasigil, "Özellikle periyodik muayenenin yeterince yerine getirilmemesinden kaynaklanan bu kazalar can kaybına sebep olmuş; geçtiğimiz ay Aydında Zeren Ertaş adında bir öğrenci kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Gelinen noktada son 2 ayda 20'den fazla farklı yurtta asansör kazası-arızası yaşanmıştır. Yine maalesef Aksaray'da KYK Yurdunun önünde yoldan karşıya geçiş için yeterli önlemlerin alınmaması sebebiyle 1 kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Maalesef kaybedilen canlar geri gelmiyor. Ancak tedbirlerin alınmaması, canımızı tehdit ediyor. Gençlerin en iyi koşullarda eğitim alması, ülkemizin geleceği için şüphesiz kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, yurt kapasitelerinin artırılması ve mevcut yurtların daha modern hale getirilmesi gerekmektedir. Saadet Partisi olarak, gençlerimizin her türlü sorunlarına karşı duyarlılık göstermekte ve çözüm odaklı politikalar önermekteyiz. KYK yurtlarında kalan öğrencilerimizin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak, ülkemizin aydınlık geleceğine katkı sağlamak adına bir zorunluluktur. Bu konuda yapılacak her adım, gençlerimizin daha iyi bir eğitim ve yaşam standartlarına sahip olmalarını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Abasigil, Van'da bulunan KYK yurtlarındaki sorunlarla ilgili çalışmalarının devam ettiğini ve önümüzdeki süreçte bununla ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yapacaklarını vurguladı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2024, 13:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER