Eraslan: Her 4 evlilikten biri, boşanmayla sonuçlanıyor

Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı çocuk gelişimiyle ilgili Anne-Baba Okulu semineri düzenlendi. Seminerde konuşan SODİMER Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, son dönemlerde Türkiye'de her dört evlilikten birinin boşanmayla sonuçlandığını vurguladı.

Eraslan: Her 4 evlilikten biri, boşanmayla sonuçlanıyor

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) tarafından başlatılan ve İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından desteklenen Anne-Baba okulu, Vanlı aileler ile bir araya geldi.

Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde iki gün süren ve Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'in eşi Meral Bilmez, SODİMER Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, Prof. Dr. Süleyman Sadi Seferoğlu, Doç. Dr. Gülçin Güven ve Öğretim Üyesi Dr. Elif Yılmaz, Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selma Biçek ve kadınlar katıldı.

"ANNE SADECE BİYOLOJİK OLARAK SAHİP OLUNACAK BİR NİMET DEĞİLDİR"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından seminerin açılışında konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'in eşi Meral Bilmez, "Anne olmak, yaranın biz kadınlara bahşettiği en güzel anlamlardan, lütfettiği en güzel nimetlerden bir tanesi olduğuna inanıyorum. Annelik, kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel, kutsal, renk, dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın, rabbimin yarattığı bütün güzel varlıklara, annelere hediyesidir. Anne sadece biyolojik olarak sahip olunacak bir nimet değildir. Yüreği anne olarak dünyaya gelen birçok insan var. Babalar var. Bir çocuğu dünyaya getirebilme şansına sahip olamamış, ancak yüreği annelikle taçlanmış çok kıymetli insanlar var. Çocuklara çok büyük değer veren, insan olma hasreti çok gelişmiş çok güzel insanlar da var. Annelik evlatlarını koruyan, esirgeyen, koruyan, muhafaza eden, merhamet dolu bir duygudur. Ancak annelik sadece merhametten ibaret değildir. Ben buna inanıyorum. Bana göre annelik, sorumluluktur. Bizim vesilemiz ile dünyaya gelen, bizden ayrı, bize ait olamayan bir bireyi gerçek anlamda bir birey olarak yetişmesini sağlamak üzere, omuzlarımıza yüklenmiş bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu en iyi nasıl yaparız, onu sadece müşrik bir şekilde sarıp, sarmalayarak, her türlü tehlikeden onu koruyarak yapabiliriz. Ben buna inanmıyorum. Bize ait bir mal olduğunu düşünmeksizin, tamamen bir insan olduğunu kabul ederek, hak ettiği saygıyı, değeri, ilgiyi, sorumluluk noktasıyla hareket ederek ona bunu gösterdiğimiz zaman, kaliteli bir annelik yapabileceğimize inanıyorum. Bu anlamda SODİMER programı çok kıymetli ve anlamlıdır" diye konuştu.

 "SON YILLARDA HER 4 EVLİLİKTEN BİRİ, BOŞANMAYLA SONUÇLANMAKTADIR"

SODİMER Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan ise aile yapısının önemine vurgu yaparak, "Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan anne-baba okulunun ikinci durağında Van'dayız. Geçtiğimiz hafta Edirne'deydik. Anne-babalara bazı bilgiler verme amaçlı, çalışıyoruz. Anne-baba çocuğun ilk öğretmenleridir. Ev ise ilk okuldur. Çocuk orada okula gidene kadar sosyalleşir. Yüce Dinimizde aileye büyük önem verir. Kadına büyük değer verir. Babanın hatırına vurgu yapar. En büyük örnek de, iki cihan serveri Hz. Peygamberdir. Hem bir eş olarak, hem bir baba olarak, hem de bizlere örnek olarak çok açık bir şekilde, bizlere bazı davranışları gösterir. Aile hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde dönüşüm geçirmektedir. Bu dönüşüm süreçleri iyi anlarsak, aile adı verilen ve ilk okuldan beri bizlere öğretilen toplumun o küçük temel taşını, koruyabiliriz. İnsanlar özellikle bizim gibi toplumlarda aile temelli, aile kurma motivasyonu ile yetişirler. Ancak ne yazık ki ülkemizde son yıllarda her 4 evlilikten biri, boşanmayla sonuçlanmaktadır. Her dört çiftten biri, ilk 5 yıl içerisinde maalesef boşanıyor. İlk beş yılda boşanma çok fazla olmaktadır" dedi.

"10-16 YILLARI ARASINDA BOŞANMA PROBLEMİ TEKRAR GÜNDEME GELİYOR"

Boşanmanın çeşitli nedenlerinin olduğunu belirten Eraslan, "Bunun çeşitli nedenleri vardır. Çiftlerin birbirini tanımamaları, hızlı karar vermeleri ve bir anda boşanma sürecine girmeleridir. 5 ile 10'cu yıl arasında problem yok. 10-16 yılları arasında boşanma problemi tekrar gündeme geliyor. 20 yıldan sonra herhangi bir problem yok. Bunlar göz önüne alınarak, anne ve babaların iyi bir şekilde eğitilmesi gerekmektedir. Çocuklarla sürekli ilgilenen annelerdir. Bundan dolayı bir toplumu ileri getirecek olan annedir. Çünkü çocukla babalar olarak işten gelince en fazla 2 saat uğraşıyoruz. Umarım verilecek eğitimler sizlere katkı sunar. Böylesi eğitimler bazen hiç ummadığınız şeylerle sonuçlanır. Gündelik hayatta, ev içerisinde eşinizle olan ilişkileriniz, çocuklarla olan diyaloğunuz, çevreyle olan karşılıklı etkileşimleriniz, böylesi farklı platformlarda size bir ışık yakabilir. Bu eğitimleri devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.

 "EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR"

Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selma Biçek, belediye olarak toplumun en temel yapı taşı olan aileyi önemsediklerini belirterek, "İçinde bulunduğumuz çağ, çocuklarımıza iyi bir yaşam koçu olabilmek için, kendimizi eğitimlerle güncellememizi zorunlu hale getiriyor. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, eğitim ailede başlar. Hepimiz çocuklarımızın öğretmenleriyiz. Bu yüzden sosyal medya, dijital eğitim merkezi işbirliği ile düzenlemiş olduğumuz anne-baba okulu seminerini çok önemsiyor ve kıymetli buluyorum. Gönüllü olarak bu eğitimi vermek için ilimize gelen, birbirinden çok kıymetli hocalarımızın verdiği bu bilgiler, bizlerin çocukları yetiştirirken, bizlere ışık olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Levent Eraslan, Prof. Dr. Süleyman Sadi Seferoğlu, dijital ebeveynlik, Öğretim Üyesi Dr. Elif Yılmaz, anne-baba tutumları ve etkili iletişim, Doç. Dr. Gülçin Güven, Gelişimin Kilometre Taşları hakkında sunum yaparken, Van İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından en iyi narkotik polis anne sunumu yapıldı.

2 gün süren seminer sonunda ise anne ve babalara katılım belgesi verildi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2021, 08:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER