Ebru Sanatçısı Çalkanoğlu'nun eserleri Vanlılarla buluştu

Geleneksel Türk Sanatı olan ebru üzerine çalışmalar yapan Firdevs Çalkanoğlu, 40 ebru eserini Vanlılarla buluşturdu. Firdevs Çalkanoğlu Ebru Sergisi, 20-25 Eylül tarihleri arasında İpekyolu Atatürk Sanat Galerisi'nde Vanlılarla buluşurken, 26 Eylül-5 Ekim tarihlerinde ise, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Salonu'nda ziyaretçilere açık olacak.

Ebru Sanatçısı Çalkanoğlu'nun eserleri Vanlılarla buluştu

2003 yılında ebru sanatı ile tanışan Firdevs Çalkanoğlu 2008'de atölyesini açarak ebru dersleri vermeye başladı. 2009 Yılı Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Ebru Yarışması'nda "Cennet Lalesi" eseri ile üçüncülüğe, yine aynı yarışmada "Helezon Karanfil" eseri ile sergileme ödülüne layık görüldü. 2009'da Kültür Bakanlığı 15 Devlet Türk Süsleme Sanatları Ebru Yarışması'nda "Lilyum Çiçeği" eseri ile başarı ödülü kazandı.

Ebru sanatının geçmişten gelen değil, yeniliklerle gelişeceği görüşünü savunan sanatçı Çalkanoğlu, özellikle çiçekli ebrularda natüralist çiçek ressamlığı akımını benimsemezken, çalışmaları arasında daha önce ebru sanatıyla resmedilmemiş çiçekler de bulunuyor.

40 ebru eserini tek tek inceleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, "Sanatın insanlar üzerindeki iyileştirici ve birleştirici etkisi olduğu hepimizin malumudur. Sanatı icra eden kişinin de bu yönüyle toplum inşasında oldukça önemli bir yer edindiği gerçektir. Firdevs Çalkanoğlu Hanımefendi'ye bizleri bu güzel eserlerle buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Sergide, Van yöresinde ağlayan gelin olarak da adlandırılan ve genellikle "Ters Lale" olarak bilinen çiçek çalışmasının ve Edremit'e ait "Zerrin Kadeh Çiçeği" çalışmasının da yer aldığını görmek bizleri ayrıca mutlu etmiştir. Yöremize ait bu güzelliklerin ve zenginliklerin sanat yoluyla tanıtılması aynı zamanda kültürel varlığımıza da katkı sunmaktadır. Bu nedenle, ebru sanatçımıza ve sergide emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ebru sanatçısı Firdevs Çalkanoğlu ise, "Beni buraya davet eden Sn. Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli'ye ve Eşi Duygu Şevli Hanımefendi'ye teşekkür ediyorum. Her ne kadar üreten sanatçı olsa da onları görünür kılan sizlersiniz. Ben sanat çalışmalarımı ruhumu ve hayatımı iyileştirmek için gerçekleştiriyorum. Bu sergi umarım sizlere de iyi gelir” diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2022, 11:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER