Duran: Dijitalleşmeye uyum sağlamalıyız

Van'da düzenlenen ve bölge illerden gazetecilerin katıldığı seminerde konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, gelinen son süreçte dijitalleşen dünyada yerel basının bu teknolojiye ayak uydurması gerektiğini anlattı. Seminerde söz alan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ise bölge ile ilgili pozitif haberlere daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Duran: Dijitalleşmeye uyum sağlamalıyız

  Bölgedeki gazeteciler Van'da düzenlenen  'Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler: Riskler ve Fırsatlar' ve 'Doğu Anadolu Bölgesi Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler' adlı seminerde bir araya geldi.

  Söz konusu seminere; Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, BİK Servis müdürleri ve BİK Van Şube Müdürlüğü ile Van, Bitlis, Muş ve Hakkâri'deki yerel basın temsilcileri katıldı.

  "PROGRAMIN ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

   Programın açış konuşmasını yapan BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel, söz konusu eğitim seminerinin faydalı geçeceğine inandığını söyledi. BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel açılış konuşmasında, "Yapısal ve dijital dönüşüm sürecinde yerel gazetelerin durumlarını masaya yatıracağız ve değerlendireceğiz. Bu programın önemli katkılar sunacağını düşünüyorum. Bu programı çok önemsiyorum. Van ilinde tecrübeli gazeteciler var. İnşallah programımız güzel sonuçlar doğurur" ifadelerini kullandı.

  Ardından söz alan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 2009 yılından beri Van'da faaliyet gösterdiklerini ve birçok çalışmaya imza attıklarını belirtti.

  Güray, yerel basının önemine dikkat çekerek, Van'ın uzun yıllar basın alanında güzel hizmetlere ev sahipliğini yaptığını dile getirdi. Dijitalleşme ile birlikte yazılı basının olumsuz etkilendiğini anlatan Güray, dijitalleşmeye uyum sağlanması konusunda basının bir dönüşüm yaşayacağına inandıklarını belirtti.

  "YEREL BASININ GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GELEN BELLİ BAŞLI PROBLEMLERİNE EK OLARAK, BİLGİNİN DOLAŞIMINDA DİJİTALLEŞME SÜRECİ DE YENİ PROBLEMLERİN EKLENMESİNE NEDEN OLMUŞTUR"

  Yerel basın kuruluşlarının, sadece haber veren kuruluşlar olmadığını belirten DAKA Genel Sekreteri Güray, "Yerel basın kuruluşları yerel unsurları ve sorunları ortaya çıkaran, yaptığı haber ve yorumlarla sorunlara yerel yöneticilerin dikkatini çeken, yöre halkı ile yerel yönetimler arasında köprü görevi olmasının yanında bireye "yaşanan yer" düşüncesini kazandıran, halkı yerel konularda bilgilendiren, yerel kamuoyu oluşturan, katılımcı demokrasinin gelişmesine katkı sağlayan, kitle iletişim araçlarıdır. Bugünkü programa ev sahipliği yapan Van ilimiz ve Bölgemiz, bir asrı aşkın bir yerel basın tecrübesine sahiptir. Bu kıymetli tecrübenin günün koşullarını da göz önüne alarak yeni nesillere aktarılması önem arz etmektedir. Yerel basının geçmişten günümüze gelen belli başlı problemlerine ek olarak, bilginin dolaşımında dijitalleşme süreci de yeni problemlerin eklenmesine neden olmuştur. Yazılı basın açısından tirajlardaki düşüş, yerel basının gelir kaybına neden olmakta ve bugün burada toplanmamızın temelinde de bu sorun yatmaktadır. Yerel basının dijitalleşme sürecine entegre olmasını amaçlayan bu eğitim programı, dijitalleşmiş reklam pazarından yerel basının hak ettiği payı alabilmesi için planlandı" dedi.

  Daha sonra söz alan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, Van'da bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.

  DURAN: DÖNÜŞÜME AYAK UYDURULMALI

  Yerel basının her zaman için kentin sorunlarını üst makamlara ileten en önemli unsurlar olduğunu söyleyen Duran, son on yılda teknolojinin imkanları ile çok hızlı şekilde haber yapmaya başlandığını, bazı kolaylıkların olduğunu, ancak beraberinde birçok sıkıntıyı da getirdiğini ifade ederek, gazetecilerin de bu dönüşüme ayak uydurması gerektiğini anlattı.

  Pandemi sürecinin geçici olduğunu söyleyen Genel Müdür Duran, akıllı telefonlardan habere ulaşma kolaylığının, yazılı basın tirajlarını olumsuz etkilediğini vurguladı.

  "YEREL BASIN TİRAJ KONUSUNDA SIKINTILAR YAŞADI"

  Yerel basının pandemiden etkilendiğini söyleyen Duran, "Bu kapsamda Van'da 4 ille beraber eğitim çalışması yapıyoruz. Sektör olarak biz de pandemi sürecinden ciddi anlamda etkilendik. Yerel basının ticari hayatının devam etmesi için bir takım önemler aldık. Büyük tiraj kayıplarının olduğunu hepimiz biliyoruz. Pandemiyle birlikte ön görmediğimiz yaş grupları bile, akıllı telefonlara, internetten birçok şeye ulaşmayı bu dönemde öğrendiler. Dijital dönüşünü göz ardı edemeyiz. Biz istiyoruz ki şehirlerdeki yerel basının internet siteleri çok okunsun. Maalesef yalan haber, doğru haberden daha fazla yayılabiliyor. Gazetelerimizin kültüründe haber doğrulama var. Eğer sizin haber siteleriniz, internet haberciliğinde de önde olursa, doğru haberler, rafine haberler halka ulaşmış olur. BİK olarak bu konuda size katkıda bulunmak istiyoruz. Pandemi döneminde aldığımız tedbirler devam edecek. Sizlerin hayatiyetini korumak için ellimizden gelen çabayı göstereceğiz. Sizin de kendiniz geliştirmeniz, yenilemeniz gerekiyor. Artık merdiven altı haber siteleri revaçta. İnsanlar bu süreçte eve kapandı. Bizler de gazete basımı yaptığımız gibi, internet mecrasında da çok daha fazla etkili olmalıyız. İnşallah biz kurum olarak yerel basının dijitalleşmesi konusunda elimizden geleni yapacağız. Bu seminerin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" dedi.

  VALİ BİLMEZ: "NEGATİF HABERLER ŞEHİRLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"

  Genel Müdür Duran'ın konuşmasının ardından söz alan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, bölgedeki insanların benzer sorunlar yaşadığını söyleyerek, "Bölgedeki sorunların birinci ağızdan dinlenilmesini bu anlamda faydalı buluyorum. Hem kişisel sorunlarımızı, hem gazetelerimizin sorunlarını burada görüşme imkanı var. Bölgedeki sorunları dile getirmede, bir ağız birliği yapmamız gerekiyor. Negatif haberlerin alıcısı çok, biliyoruz. Ama kendi ayağımıza da sıkmamamız lazım. Bundan dolayısıyla bölge ile ilgili negatif haberler şehirleri olumsuz etkiliyor. Yerel basın kamunun gören gözüdür, işiten kulağıdır. Yerel basının bölgede gördükleri, karar alıcılara aktırılmasında da bir sorumluluğunuz var. İnsanları bir birine düşürmekten kaçınmamız gerekiyor. Maalesef bölgede böyle bir dil var. Ne olur güzel ve pozitif haberlere yoğunlaşalım. Birliğimizi, beraberliğimizi koruyarak toplumu ayrıştıran değil, birleştiren haberlere ağırlık verelim. Görev aldığım il ve ilçelere oranla Van daha iyi. Ama çok daha iyi seviyelere gelebiliriz. Bölgenin menfaatini, kentimizin menfaatini, ülkemizin menfaatini her şeyin üstünde tutmamız lazım. Bu ilde 60-70 yıllık köklü yerel gazeteler var. Arşivleri çok eski haberlerle dolu olan bu basın korunmalı. Bu buluşmanın bölgeye çok şey katacağına inanıyorum. İnşallah benzer toplantılar diğer bölge illerde de olur. Bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

  ÇAM: SON YILLARDA TEKNOLOJİK GELİŞMELER, BASIN SEKTÖRÜNÜ DE BU YÖNE KANALİZE ETTİ

  Vali Bilmez'in konuşmasının ardından 15 dakikalık ara verildi.

  Daha sonra başlayan oturumlarda, panelistler mevzuat ve uyum konusunda bilgiler verdi.

  İlk olarak konuşan Basın İlan Kurumu İlan Hizmetleri Müdürü İdris Çam, 1999 yılında kurumda çalışmaya başladığını söyleyerek, göreve başladığı süreçte teknoloji açısından büyük eksikler olduğunu, ama gelinen süreçte şimdi ise dijitalleşmesi ile büyük değişimler olduğunu belirtti.

  İlanların UYAP sisteminde yayınlanmasının kolaylaştırıcı özelliğine değinen Çam, sonraki süreçte ilanların internet sitesinde de yayınlanma zorunluluğu ile dijitalleşme konusunda yeni adımlar attıklarını anlattı.

  İhale ilanlarının haberleştirilip yerel gazetelerin internet sitelerinde yayınlanmasının önemine değinen Çam, böylece Basın İlan Kurumu'nun ilan.gov.tr sitesinin oldukça fazla tıklanması ve okunmasına vesile olduklarını belirtti.

  Mevcut gazetelerin internet sitelerini geliştirme adına da gayret göstermelerini isteyen Çam, dijitale dönüşüm konusunda geri kalınmaması gerektiğini dile getirdi.

  İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel ise son süreçte yazılı basının aldığı reklam fiyatları ile internet sitelerinde yayınlanan reklam fiyatlarına değinerek, dijitalleşmeye uyum sağlanması konusunda basının bir dönüşüm yaşayacağına inandığını söyledi.

  Demirel, yakın zamanda teknolojik açıdan haber yazan robotik programlar olacağına vurgu yaptı.

  ÇELTİK: İNTERNET SİTELERİNİZE DOĞRU YATIRIMLAR YAPIN

  Daha sonra konuşan BİK Kurumsal Müdürü Türker Çeltik, üç maymunu oynamaya gerek olmadığını, tsunaminin yaklaştığını belirterek, internet sitesine doğru yatırımlar yapılması gerektiğini söyledi.

  Çeltik, yerelde hizmet üreten bazı internet sitelerinin yereldeki haberlerden ziyade, ulusal, hatta uluslararası haberleri yayınlamasının doğru olmadığını belirtti.

  İnternet sitelerinin mobile ayak uydurmasının önemine değinen Çeltik, tasarımın, sunucunun, kullanıcının tüm aşamaları ile uyumlu olması gerektiğini söyledi.

  Yerelde haber üretenlerin arama motorları Google başta olmak üzere ne tür ihtiyaçlar ve okunması için gereken ne varsa araştırılıp, en çok ne tür aramalar yapılmış, etiketlere dikkat edilerek, bunlar üzerinde kafa yorulması gerekir. Yerelle ilgili etiketlere daha fazla önem verilmesi gerektiğine işaret eden Çeltik, haber ve siteye girilen diğer yazıların özgün olmasına önem verilmesini istedi.

  Çeltik, Van'da yaşayan birçok kişinin bir haberde arayacağı özelliklerin hemen hemen aynı olduğunu söyleyerek, sitelerin iyi yönetilmesi durumunda başarının kendiliğinden geleceğini dile getirdi.

  Çeltik, iyi bir içerik oluşturup, özgün haberlere yer verip,  siteye girilen haberlerin daha fazla okunacağına inandığını belirterek, konuşmasını sonlandırdı.

  Çeltik'in konuşmasının ardından söz alan BİK İnsan Kaynakları Şefi Cenk Koray Doğan, resmî ilan ve reklam hakkına haiz gazetelerin alternatif gelir yöntemlerine geçerek, ekonomik açıdan rahatlamaları gerektiğini belirtti.

  Proje yazımı ve hibe konusunda da çalışma yürütülmesi gerektiğini dile getiren Doğan, KOSGEB, DAKA gibi kurumlardan faydalanılması noktasında kafa yorulması gerektiğini belirtti.

  Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş - Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 12:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29