CUMHURİYET'İN 100. YILI COŞKUYLA KUTLANACAK

Tüm ülkede olduğu gibi Van'da da Cumhuriyetin 100. yıl dönümü, coşkuyla kutlanacak. Cumhuriyetin 100. Yıl dönümü nedeniyle yapılan hazırlıklar kapsamında başta caddeler olmak üzere, şehrin birçok yeri Türk bayrakları ve Atatürk posteri ile süslendi.

CUMHURİYET'İN 100. YILI COŞKUYLA KUTLANACAK

Cumhuriyetin 100. yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Van'da büyük coşku ve gururla kutlanacak. Van Valiliği koordinasyonunda düzenlenecek kutlamaların programı belli oldu. Buna göre Cumhuriyetin 100. yıl dönümü kent genelinde coşkuyla kutlanacak. 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, bugün Van Valiliği bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı'na Van Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Van Büyükşehir Belediyesi çelenginin sunumu ile başlayacak.

29 Ekim Pazar günü ise tebriklerin kabulü ile başlayacak olan etkinlikler, Van Valisi Ozan Balcı ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Aykut Tanrıverdi'nin Cumhuriyet Caddesi'nde kutlama törenine katılan vatandaşlar ve birliklerin bayramını kutlaması ile devam edecek.

Program daha sonra Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam edecek.

Van Valisi Ozan Balcı'nın konuşma yapacağı etkinlikler, oratoryo, şiir, jimnastik ve eskrim gösteriş, ödül töreni, halk oyunları gösteri ve tören geçişi ile sürecek.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon ve spor yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Van Valisi Ozan Balcı tarafından hediyelerin verilmesi ile tören sona erecek.

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI NEDEN KUTLANIR?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen kurulduğu tarihtir. Ulu Önder Atatürk, diğer bayramlar gibi bu bayramı da gelecek nesillere bir miras olarak bırakmıştır. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlenmiştir. Bunun 101 pare top atışıyla kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırılmıştır. Bizler de yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş günü olan 29 Ekim'i her yıl ülkece coşku içinde kutlamaya devam ediyoruz.

Türk halkı için Cumhuriyet Bayramı, milli birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışmanın üst düzeye çıktığı milli bayramlarımızdan birisidir. Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan yönetim boşluğunun kaldırılması amacıyla yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi şarttı. Mustafa Kemal ve arkadaşları yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye'ye yakışır yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. Nihayetinde 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER