Çevik: Van'da çok güzel projeler hayata geçirilebilir

Vatan Partisi 1. Sıra Milletvekili Adayı Akile Çevik, Van'ın ülkenin en güzel şehirlerinden biri olduğunu, ancak yatırımlardan, turizmden, tarımdan, hayvancılıktan yeterli payı alamadığını belirterek, "Yeni projelerle bu şehir çok daha iyi bir seviyeye yükselebilir. Ülkemiz adına, bölge adına, bu şehir adına gerçekten önemli düşüncelerimiz var" diye konuştu.

Çevik: Van'da çok güzel projeler hayata geçirilebilir

Vatan Partisi'nin politikalarından da söz eden Çevik, kiraların üç yıl dondurulacağını, enflasyonun kontrol altına alınacağını, üretim konusunda üreticilerin destekleneceğini, yatırımcıların endişelerinin giderileceğini dile getirdi.

Vatan Partisi Milletvekili Adayları, kentteki gazetecilerle bir araya gelerek, parti politikaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Vatan Partisi 1. Sıra Milletvekili Adayı Akile Çevik, parti politikaları konusunda açıklamalarda bulunarak, ülke, bölge ve Van adına güzel düşüncelerinin olduğunu anlattı.

Van Life Otel'de gerçekleşen yemekli programda önce Ulusal Kanal Bölge temsilcisi ve aynı zamanda 4. Sıra Milletvekili Adayı Muhammet Emre Tekin kısa bir açış konuşması yaptı.

Tekin, otelin tahsisi noktasında kendilerine destek olanlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında; "Bugün burada programımızın gerçekleşmesi için otelin tahsisinde bizlere katkı sunan Van Life Otel Sahibi Nihat beye teşekkür ediyoruz. Basın mensuplarına da davetimize icabet ettikleri için şükranlarımızı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

"ÜRETEN TÜRKİYE DEVRİ BAŞLAYACAKTIR"

Vatan Partisi'nin alnında namus, vatan ve emek yazdığını söyleyen Tekin, "Artık borçlanan Türkiye devri kapanmıştır, artık üreten Türkiye devri Vatan Partisi ile birlikte başlamıştır. Karanlık Türkiye devri kapanmıştır, artık aydınlıkçı bir Türkiye devri başlamıştır. Komşuya ihanet yoktur. Türkiye bugüne kadar birçok komşu ülkesini dışlamıştır. Vatan Partisi'nde komşuları dışlamak yoktur. Vatan Partisi programında üretim vardır. Tüm Türkiye'deki halkları kucaklayan bir partiyiz" dedi.

Partilerinin en önemli politikalarından birinin kira fiyatlarının üç yıl dondurulması adımı olacağını söyleyen Tekin, "Kira bedellerinde üç yıl artış olmayacak, herkes beş yıl içinde ev sahibi olacak politikamızla en çok gözler önündeyiz. Peki bunları nasıl başaracağız? İşsizliği bitirerek bu sorunları çözeceğiz. Yurt dışına kaçırılan ve tespit edilen 300 milyar dolar para var. Bu paranın geri gelmesi için gayret göstereceğiz. Bakın bu paradan pay ayrılarak, özellikle bu bölgedeki şehirlere birer milyar dolar yatırıma dönüştürülürse, işsizlik kalır mı? Kalmaz" ifadelerini kullandı.

ADAYLAR TANITILDI

Vatan Partisi'nin milletvekili adaylarını da isim isim açıklayan Tekin, "Birinci sıra milletvekili adayımız, önceki İl Başkanımız Akile Çevik. Kendisi şu an birinci sıra milletvekili adayımız. Adem Bayram ikinci sırada, tekstilci arkadaşımız. Kendisi şu an aramızda yok. Eşinin rahatsızlığından dolayı katılamadı. Üçüncü sırada Mehmet Kaan Türkoğlu bulunuyor. Dördüncü sırada ben varım. Beşinci sırada Halil Halit Toker. Van'ın köklü ailelerinden biri. Altıncı sırada son değişen listemizle beraber Ankara Genel Merkezden atanan bir arkadaşımız var. Yedinci sırada Seyhan Taşdemir var. Öğrenci, yaşı genç, çalışma hayatına erken yaşta atılmış bir isim. Son sırada ise yine genç bir arkadaşımız var; Habip Pülat. O da ailesinin geçimine katkıda bulunan bir arkadaşımız" diye konuştu.

Daha sonra kürsüye çıkarak parti politikaları ve projeler konusunda açıklamalarda bulundu.

Kendisini tanıtarak konuşmasına başlayan Vatan Partisi 1. Sıra Milletvekili Adayı Akile Çevik, "Aslen Mersin Tarsusluyum. Lise eğitimime kadar Tarsus'ta kaldım. Daha sonra Ankara'ya geldim. Ankara İktisat Ticari Bilimler Akademisi mezunuyum.  Yüksek lisansımı da aynı üniversitede yaptım. 20-25 sene aşağı yukarı Ankara'da kaldım. Kendimin de uluslararası nakliye şirketi vardı. Devlet Planlama Teşkilatı ile İhracatı Geliştirme Merkezi ile birlikte birçok projeleri yürüttük. ASELSAN, Roketsan gibi savunma sanayimizde taşımacılık işini yaptım. Sonra daha önce çalıştığım firmalar 1995'te beni Amerika'ya göndermişti. Gidiş gelişlerim sonrası, 2000 yılında Amerika'ya taşındım. 21 yıldır Amerika'daydım. Orada da Vatan Partisi Amerikan Temsilciliği'ni kurdum. 2021 yılı Nisan ayında Türkiye'ye dönüş yaptım" dedi.

"VAN'DA BULUNDUĞUM İÇİN ÇOK MUTLUYUM"

Ülkeye döndükten sonra Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in 'nerede çalışmak istediği' yönündeki sorusuna, 'Doğu'da çalışmak istiyorum' diyerek yanıt verdiğini ve Van'a geldiğini anlatan Akile Çevik, "Partinin yükselmesi ve Doğu'daki bir takım ön yargıların değişmesi için, bu bölgenin bazı noktalarda kabuğunu kırması için gayretlerimin olacağını düşünerek buraya geldim. Vatan Partisi olarak gerçekten burada çok önemli bir potansiyel görüyorum. Genç nüfus çok fazla. Bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Ben hep şu lafı duyuyorum; 'Van sahipsiz'. Hayır, Van sahipsiz değil. Bizim bu şehri sahiplenmemiz gerekiyor. Mümkün olduğu kadar istihdamı artırırsak, işsizliğin önüne geçersek, gençleri istihdam noktasında belli bir seviyeye getirirsek inanın bu sorunlar biter" ifadelerini kullandı.

Doğu bölgelerine ve dolayısıyla Van şehrine daha fazla yatırım yapılması noktasına çalışmalar yürütüleceğini anlatan Akile Çevik, "17-25 Haziran tarihleri arasında Avrupa'dan 40 kişilik bir ekip bu bölgeye getiriyoruz. Doğu Anadolu Gezisi düzenlenecek. Her şehirde birer gün kalıyorlarsa, Van'da iki gün kalacaklar. İlk kez bu bölgeye gelecekler. Yine Cumhuriyet Kadınları Dernek üyelerinin Van programı olacak. Onların da çoğu bu şehre ilk kez gelecek. Bunlar tanıtım açısından da çok önemli. Yine 60 vagonluk, vagonlar tamamen dizayn edilmiş bir şark ekspresi projesi var. Üç-beş günlük tren gezileri projesi. Yine bu bölgede yapılabilecek gerçekten önemli çalışmalar var. Bakın mesela Gevaş'a gidiyorum, hepsi hayvancılık yapıyor. Ama 12 köyün olduğu bölgede bir tane süt işleme tesisi yok. Bir tesis kurulursa çok güzel işler yapılır. Yine Van Organize Sanayi Bölgesi'nde çok firma var. Ama pazarlama konusunda büyük eksiklikler söz konusu. İŞGEM var, ama ihracat noktasında istenen verim alınamıyor. Bu konuda da bize düşen ne görev varsa, siyasi kimliğimizi bir tarafa bırakarak destek olmaya hazırız. Bakın Genel Başkanımız Sayın Doğu Perinçek'in bizlere, emri var; 'Kim hangi şehirde seçilirse, orada kalacak' diyor. Vatan Partisi milletvekili adayları, hiçbir şekilde ücret ödemeden aday olur. Bizim amacımız ihale değil" diye konuştu.

"İRAN, TÜRK TOPLULUĞU'NA GİRERSE ÜLKEYE VE VAN'A BÜYÜK FAYDASI OLUR"

Vatan Partisi olarak İran'ın Türk Devletleri Topluluğu'na girmesi için çabaladıklarını, bunun Türkiye ve özellikle Van'da büyük katkısının olacağına inandıklarını belirten Akile Çevik, "Birkaç gün öne arkadaşlarımla birlikte Kapıköy Sınır Kapısı'na gittik. Türk Devletleri Topluluğu var. İran da oraya girmek istiyordu. Bizler İran hükümetini davet ettik ve onların üye olması için çalışıyoruz. Eğer İran bu topluluğun içine girerse, gümrükler sıfırlanır. Ülkemize ve özellikle Van'a çok büyük faydaları olur. Bu ne demektir, doğalgaz ve mazotun çok daha ucuza gelmesi demektir. Mazot 20 liraya değil de, 5 liraya gelirse, her alanda fayda sağlar. Yine yurt dışına kaçırılan 300 milyar dolar geri gelirse birçok yaraya merhem olur. Keza sağlık sorunu konusunda, Vatan Partisi'nin seçim bildirgesine baktığımızda; iki yıl içinde tüm insanlar sağlık sigortasına sahip olacak. Özel hastaneler kamuya aktarılacak. Ne demek bu? Özel hastane… Eğitim sisteminde, ortaokuldan başlayacaklar ve ona göre dersini alacak. Doktor mu olacak, eczacı mı olacak, öğretmen mi olacak. Bunlar önceden belirlenecek. Beş yıl içinde üniversite sınavları kalkmış olacak. 100 temel ilacın bu ülkede üretilmesi için çaba gösterilecek. Hortumlama yok. Biz özelleştirmeye karşıyız. Bakın elektrik şirketleri, doğalgaz şirketleri. Hepsinin kamulaştırılması lazım. Her şeyi devlet yapıyor, faturayı özel şirket kesiyor. Biz bu kadar aptal mıyız? Devlet fatura kesemiyor mu? İşte tüm bunları masaya yatırıyoruz. Vatan Partisi olarak bölgesel işbirliği diyoruz. Sağımızda, solumuzda doğalgazlar, yakıtlar çıkıyor. Bölgesel işbirliği ile emperyalistlere yem olmayız" ifadelerini kullandı.

"ÜÇ YIL İÇİNDE KİRALARIN DONDURULMASI GEREKİYOR"

Son yıllarda acımasız bir şekilde kiraların artırıldığını, bunun önüne geçilmesi için yeni politikaların şart olduğunu anlatan Çevik, "Bakın kiralar aldı başını gidiyor. Bunun çözümleri belli. Kiraları üç yıl donduracağız. Enflasyonun düşmesi için de yeni politikalar lazım. Vatan Partisi olarak yapacağımız işlerin başında bu geliyor. Tarım politikasında da adımlar atılacak. Bakın eskiden Devlet Planlama Teşkilatı vardı. Önümüzü görürdük. Çiftçiler malının satılıp satılmayacağı konusunda endişe duymayacak. Üretici bu konuda desteklenecek. Devlet üreticiden malını onun kârını düşünerek satın alacağını ona hissettirmeli. Konu yine üretime geliyor. Günü kurtarma programı ile bu işler dönmez" dedi.

Yatırıma başlamadan önce tasarrufa yönelinmesi gerektiğini anlatan Çevik, "Yatırımdan önce tasarruf şart. Bakın inanın israf ve boş vermişlik çok fazla. O kadar çok lüks harcamalarımız var ki. Tasarruftan elde edilecek para ile güzel çalışmalar yapılabilir. Yatırımcının kafasında şüpheler olmamalı. Güven kaybolmamalı. Bakın Amerika'da bir toplantıya katıldım. Birçok yatırımcı vardı. Kafalarında belli şüpheler vardı. Acaba 'biz oraya gelip yatırım yaparsak, oranın sistemi değişebilir mi?' diye. Ben çıkıp konuşmalarımla bu sıkıntıların olmayacağını dilip döndüğünce anlatmaya çalıştım. Endişelerin olmaması için herkesin üzerine düşeni yapmasını arzuluyoruz. Bu bölgelerde de iyi bir gayret gösterilirse, her konuda daha çok pay alınır. Bakın Van'da çok sayıda İranlı turist geliyordu. Ama dikkat ederseniz son zamanlarda turistlerin bir bölümü Trabzon'a kaydı. Van'da oteller tam dolu değil, ama Trabzon'da tüm oteller dolu. Yine Vanlılar da üzerine düşeni yapmalı. Turistlerin çok yoğun olduğu bazı tarihlerde otel fiyatları yükseltilmemeli. Dengesiz fiyat politikalarından vazgeçilmeli. Bu otelin en sevdiğim tarafı, sağ olsun Nihat bey bunu iyi başarıyor, belli bir fiyat politikası var. O nedenle esnaflarımızın, otelcilerimizin, turizmcilerimizin de üzerine düşeni yapmasını istiyoruz. Sadece İranlı turistlerle olmaz. Rus turistler, Azerbaycanlı turistler, başka ülkelerin turistlerini de bu bölgelere çekmeliyiz. İnanın bu bölgelerde çok muhteşem yerler var. Geçenlerde Çatak'a gittim. Çok güzel bir doğası var. Burada raftingin gelişmesi için yoğun gayretler olmalı. Başkale'de güzel yerler var, tanıtım eksikliklerinin giderilmesini arzuluyoruz. İnşallah bu bölgede yapılacak olan kalıcı politikalarla turizm konusunda da güzel adımlar atılır" diye konuştu.

Van'da bazı firmalarda işçilerin asgari ücretli göründüğünü, ancak asgari ücretin altında bir maaş aldığı konusunda çok duyumlar aldıklarını belirten Akile Çevik, bu konuda denetimlerin artırılması gerektiğini hatırlattı.

Programın ardından gazeteciler ve milletvekili adayları sıcak sohbet gerçekleştirdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: BİŞAR ULUTAŞ

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2023, 14:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER