Büyükşehir'den kentsel dönüşüme dönük yeni bir proje…

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Edremit ilçesinde 'Van Mavi Şehir'de Yeni Yaşam Başlıyor' sloganıyla hayata geçirilecek olan ve bölgenin en büyük kentsel gelişim projesinin lansman toplantısı yapıldı. Edremit ilçesinde hayata geçirilecek olan proje kapsamında Eski Van Şehri de burada yaşatılacak.

Büyükşehir'den kentsel dönüşüme dönük yeni bir proje…

Van Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında, Genel Sekreter Mehmet Fatih Çelikel, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Seyfullah Şağban, Emlak İstimlak Daire Başkanı Sinan Özdemir ve Başkan Danışmanı Sinan Hakan'ın katılımıyla Edremit ilçesinde 'Van Mavi Şehir'de Yeni Yaşam Başlıyor' sloganıyla hayata geçirilecek olan ve bölgenin en büyük kentsel gelişim projesinin lansman toplantısı yapıldı.

Van'ın da bir deprem şehri olduğunu göz önüne alarak, Van Büyükşehir Belediyesi olarak şehirde daha yaşanabilir alanlar oluşturabilmek, vatandaşların kendini güvende hissedebileceği, hayatını çok daha rahat bir şekilde sürdürebileceği yaşam alanları oluşturmak için çabaladıklarını söyleyen Çelikel, ismini Van Mavi Şehir koydukları bir projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı.

"DEPREM GERÇEKLİĞİNİ EN İYİ BİLEN İLLERDEN BİRİSİYİZ"

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Van'ın deprem gerçekliğini en iyi bilen illerden birisi olduğunu belirterek, "Uzun zamandır üzerinde çalışmış olduğumuz ve nihayetine ermen noktasına geldiğimiz bir projemizi, Van halkıyla paylaşmak istiyoruz. Projemiz kentsel dönüşüm ve gelişime yönelik bir proje. Malumunuz çok ağır bir deprem yaşadık. Devlet ve millet olarak el birliğiyle bu felaketin altından kalkma yönünde çok güçlü bir irade ile hareket ediyoruz. Biz de Van Büyükşehir Belediyesi olarak, bu süreç içerisinde üzerimize düşeni ziyadesi ile yapma gayreti içerisinde olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Rabbim inşallah bir daha bu tür felaketleri yaşatmasın. Bu vesile ile felaketlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, geride kalanlarına sabır ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Van'ımız da deprem bölgesi illerden birisidir. Deprem gerçekliğini en iyi bilen illerden birisiyiz. Takribi 12 yıl önce bunu da acı ve ağır bir şekilde tecrübe etmiş illerden birisiyiz. Bu doğrultuda Van Büyükşehir Belediyesi olarak biz de, şehrimizde daha yaşanabilir alanlar oluşturabilmek, insanımızın kendini güvende hissedebileceği, hayatını çok daha rahat bir şekilde sürdürebileceği yaşam alanları oluşturma yükümlülüğü içerisinde, Edremit ilçemizde kentsel dönüşüm ve gelişim alanımızla ilgili, ismini de Van Mavi Şehir olarak belirledik. Hem gökyüzümüzün hem de Van Gölü'müzün maviliğinden alıyor ismini" dedi.

"BU ALANDA KURULACAK OLAN ŞEHİRDE, ÇOK KATLI YAPIYA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Projenin içerisinden de bahseden Genel Sekreter Çelikel, "Öncelikli olarak çalışmış olduğumuz alanda herhangi bir yapı veya yerleşim bulunmuyor. Daha önce yapılaşma ve yerleşim olmamış bir yer üzerinde bu projemizi hayata geçirmek istiyoruz. Bu anlamda kıymetli. Bu alanda yapılan jeolojik etütlerde, deprem yönelik olarak incelemelerde Van'ımızın zemin dayanıklılığı açısından en güçlü bölgelerinden birisi olduğu görüldü. Bu alanda çalışmamızın en büyük sebeplerinden birisi de bu oldu. Açıkçası burada bir şehir planlaması yaparken, öncelikli olarak can güvenliğini esas alacak şekilde, sağlam bir zemin üzerine oturtmak istedik. Dolayısıyla burada toplamda 4 bin dönümlük bir alandan bahsediyoruz. Bunun içerisinde takribi olarak bin 300 dönümü Büyükşehir Belediyemize ait, diğer sosyal alanlarımız var. TOKİ idaresine ait olan yine yerlerimiz mevcut. Şahıs mülkiyetlerimiz var. Biz bu alanda kurulacak olan şehirde, çok katlı yapıya müsaade etmeyeceğiz. Planlamamız maksimum 2 katlı yapıların olabileceği şekilde yapılaşmayı burada ön görüyoruz. Bu yapılaşmanın da Van'ın o merkezinde yer alan, eski bahçeli evlerimizin yapısına da, özüne de uygun olduğuna inanıyoruz. Evveliyatında şehrimizin birçok noktasında zaten bu yapılaşma Van'ın kendi geçmişten getirdiği özüyle de uyumlu bir yapılaşma. Dolayısıyla buna uygun bir şekilde çok fazla yüksekliği olmayan, bir şehir planlaması içerisinde olmak istiyoruz" diye konuştu.

"BURADA, HALKIMIZIN TEVECCÜHÜ İLE BİR ŞEHİR OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"

Projelerini bu süreç içerisinde kıymetli gördüklerini belirten Çelikel, "Çünkü deprem sonrasında birçok hemşehrimizin kendilerine yer arayışı içerisinde olduğunu da gördük. Biraz daha kendilerine müstakil yapılaşma sağlayacak arayışları içerisinde olduklarını gördük. Bu konuda bizlere de talepler ulaştı. Bu doğrultuda da bu talebe bir karşılık olacağı inancındayız. Projemizin bulunduğu nokta itibariyle, ilerleyen süreç içerisinde şehrimizin üst tarafından geçecek olan Çevre Yolu'nun devamı niteliğinde hemen kenarından geçeceği için, şehre de ulaşımı aslında çok hızlı ve kolay bir şekilde sağlanabilecek bir konumu da bulunuyor. Bu projenin şehrimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Buranın altyapısıyla ilgili çalışmalara da başladık. Araçlarımız bulunan yerlerdeki adaların, ada parsel şeklindeki arazi parçalarımızın içerisinde, yolla ilgili çalışmalara girdiler. VASKİ altyapıyla ilgili proje çalışmalarına başladı. İnşallah kısa süre içerisinde burada, halkımızın teveccühü ile bir şehir oluşturmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"VAN GÖLÜ'NE UZAK BİR MESAFE DEĞİL"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelikel, "Burada şöyle bir husus amaçlıyoruz; özel mülkiyetler de bu alan içerisinde bulunuyor. Arsa büyüklüklerimiz değişik ölçeklerde. 5 dönümden, 30-40 dönümlere kadar arsalarımız var. Dolayısıyla herkes kendi bütçesine uygun olabilecek şekilde buradan faydalanabilir. Hatta vatandaşlarımız kendi aralarında birleşerek, belki kooperatifleşerek alımları gerçekleştirebilirler. Günün sonunda bizim muradımız burada müstakil ve toplu yapılaşmaların olmasıdır. Bunu amaçlıyoruz. Dolayısıyla böyle değişik büyüklüklerde yerlerimiz olacak. Manzarası çok güzel. Açık söylemek gerekirse, topografyası bizim Edremit'te hemen TOKİ'lerin üst tarafında, güzel de bir meyli olan, birbirinin de önünü kesmeden, denizi görecek şekilde topografik bir yapıya sahip. Uzaklık olarak Van Gölü'ne 2-3 kilometre uzaklığında diyebiliriz. Van Gölü'ne uzak bir mesafe değil. Burada bulunan alanda bütün arsalarımızla ilgili yasal süreçlerin hepsi tamamlanmış olup, ruhsata hazır hale getirilmiştir. Buralarla ilgili bütün imar çalışması, düzenlemeler, onaylar alınmış olup, hepsi tamamlanmış durumdadır. Hemen gelip, istifade edilip, inşaata başlanacak durumdadır. Fiyatla ilgili arkadaşlarımız çalışmalarını yürütüyorlar. Halen çalışmalarımız devam ediyor. Uraya gösterilecek teveccüh de fiyatları belirleyecek" diye konuştu.

Edremit'te hayata geçirilecek olan 'Van Mavi Şehir'de Yeni Yaşam Başlıyor' projesinin tanıtım videosunun basın mensuplarına izletilmesinin ardından toplantı sona erdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2023, 14:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER